Zjutraj treslo Črno goro in Hrvaško, sinoči vnovič Slovenijo

11. jul. 2024, ob 07.19
Posodobljeno pred 14 dnevi
8592
170 SEK

Začelo se je v Sloveniji, nadaljevalo pa proti jugu.

TOPOLŠICA – Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so sinoči ob 23.03 zabeležili zmeren potresni sunek, magnitude 1,0. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 4 kilometre jugovzhodno od Topolšice. Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici.

Seizmološki sektor Zavoda za hidrometeorologijo in seizmologijo je 15 minut po polnoči zabeležil šibek potres z epicentrom 21 km južno od Herceg Novega. V sporočilu za javnost navajajo, da je bila moč potresa v hipocentru (žarišču) 3,0 enote po Richterjevi lestvici, kar ustreza epicentralni intenziteti III. stopnje po Mercallijevi lestvici (MCS).

Treslo je tudi južni del Hrvaške.

Pred Potresom

Priprava je ključna:

 1. Spoznajte tveganja: Ugotovite, ali živite na območju z visokim potresnim tveganjem.
 2. Naredite načrt: Pripravite načrt za izredne razmere, ki vključuje evakuacijsko pot in dogovor o zborni točki z družinskimi člani.
 3. Ojačajte svoj dom: Če je mogoče, okrepite konstrukcijo svojega doma, še posebej če je starejši. Pritrdite težke predmete, kot so police in omare, na steno.
 4. Pripravite komplet za nujne primere: Vključite vodo, hrano, zdravila, baterijsko svetilko, radijski sprejemnik na baterije, dodatne baterije in prvo pomoč.

Med Potresom

Ohranite mirnost in hitro ukrepajte:

 1. Ostanite notri, če ste notri: Najvarnejše mesto je pod trdnim pohištvom, kot je miza, ali ob notranjih stenah. Izogibajte se zunanjim stenam, oknom, ogledalom in težkim predmetom, ki lahko padejo.
 2. Zaščitite se: Spustite se na tla, pokrijte glavo in vrat z rokami in se držite trdnega predmeta, dokler tresenje ne preneha.
 3. Ostanite zunaj, če ste zunaj: Počepnite na odprtem prostoru, stran od stavb, dreves, uličnih svetilk in električnih vodov.
 4. V avtu: Ustavite avto čim bolj varno in ostanite v njem, dokler tresenje ne preneha. Izogibajte se mostovom, nadvozom in predorom.

Po Potresu

Preverite varnost in bodite pripravljeni na popotresne sunke:

 1. Preverite poškodbe: Preverite sebe in druge za morebitne poškodbe ter nudenje prve pomoči po potrebi. Izogibajte se uporabi telefona, razen če gre za nujne primere.
 2. Preverite svoj dom: Preverite, ali je dom varen. Bodite pozorni na poškodbe sten, strehe, plinskih napeljav, vodovodnih cevi in električnih vodov. Če zaznate vonj po plinu, takoj zapustite hišo in obvestite pristojne službe.
 3. Poslušajte novice: Uporabite radijski sprejemnik na baterije, da dobite informacije in navodila od oblasti.
 4. Izogibajte se poškodovanih območij: Ne hodite v poškodovana območja, razen če to zahteva nujna pomoč. Ceste in mostovi so lahko poškodovani.
 5. Pripravite se na popotresne sunke: Popotresni sunki so pogosti po močnem potresu. Bodite pripravljeni na dodatno tresenje in upoštevajte enaka varnostna pravila kot med glavnim potresom.

Psihološka Priprava

Potresi lahko povzročijo tudi veliko psihološko stresnost. Pomembno je, da se po potresu pogovorite z družino in prijatelji o svojih občutkih in izkušnjah. Poiščite podporo, če se počutite preobremenjene.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Zaključek

Priprava in pravilno ravnanje v primeru potresa lahko rešita življenja. Upoštevanje teh navodil vam bo pomagalo ostati varen in zmanjšati tveganje za poškodbe. Redno pregledujte in posodabljajte svoj načrt za izredne razmere ter seznanite vse družinske člane z varnostnimi postopki. S pravočasno pripravo in pravilnim ukrepanjem lahko premagate nevarnosti, ki jih prinašajo potresi.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: SZCG

8592
170 SEK