Zlot v senci tragedije, iskanje pravice za Danko Ilić

07. apr. 2024, ob 13.30
Posodobljeno pred 2 mesecema
18
120 SEK

Zlot, mirna vas, zazibana v objem nedotaknjene narave, je čez noč postala osrednje prizorišče ene izmed najtemnejših zgodb, ki je ovila Srbijo v črnino.

Navidezno običajen dan v marcu se je prelevil v prizorišče grozljivega zločina, ki je odmeval po celotni regiji in širše. Srbska javnost je bila pretresena, ko so izvedeli za izginotje mlade Danke Ilić, čigar tragična usoda je postala simbol neizmerne krutosti.

Osrednji liki te srhljive zgodbe so člani družine Dragijević iz vasi Zlot. Družinska fasada mirnega življenja se je hitro razblinila, ko je Dejan Dragijević, 50-letni delavec vodovodnega podjetja, priznal umor Danke. Njegovo priznanje in nadaljnje aretacije njegovega brata Dalibora in očeta Radoslava kot domnevnih sostorilcev pri skrivanju trupla so pretresli skupnost do srži.

Na prizorišču zločina, kjer se je Dejan zadnjič znašel pred domačo hišo v Zlotu, obkrožen z visoko travo in regratom, je bil prizor naravnost iz nočne more. Sprehajal se je mimo policijskih preiskovalcev, ki so ga pritiskali k tlem, medtem ko so psi iskalci že pohiteli na lokacijo, da bi našli kakršne koli sledi.

V središču preiskave je bilo tudi skrivnostno vozilo, bela Fiat Panda, službeni avtomobil lokalnega vodovoda, kjer sta bila zaposlena tako Dejan kot njegov sostorilec Srđan Janković. Po Dejanovem priznanju je prav v tem vozilu usmrtil nesrečno Danko, ko je ta prišla k zavesti na zadnjem sedežu. Policija je nato razkrila, da je bila Danka nazadnje videna v bližini vozila, kar je dodatno utrdilo sum proti Dejanu in Srđanu.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Medtem ko se je preiskava nadaljevala, so se podrobnosti o vpletenosti družine Dragijević v ta grozljivi zločin le še kopičile. Radoslav Dragijević, Dejanov oče, je sprva zanikal kakršno koli vedenje o dogodku, a kasneje so ga aretirali skupaj z drugim sinom Daliborom.

Primer je pritegnil pozornost celotne države, ko je srbski predsednik Aleksandar Vučić javno pozval k ponovni uvedbi smrtne kazni za tako hude zločine. Ta izjava je še dodatno poglobila razpravo o pravičnosti in kaznovanju v sodobni družbi.

Kljub obsežni preiskavi in priznanjem osumljenih Danka Ilić, za katero so mnogi upali, da je še živa, ni bila najdena. Njena usoda buri domišljijo in žalost vseh, ki si želijo pravice in razkritja celotne resnice.

V Zlotu, kjer je družina Dragijević živela in kjer se je odvijala ta grozljiva zgodba, se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice. Vendar bo spomin na Danko Ilić in prizadevanja za njeno pravico ostal večen opomin na krhkost človeškega življenja in pomen pravičnost.

Vir: kurir.rs
Slika: Canvs
18
120 SEK