• 20.02C Novo mesto
  • 22:52
  • Čet, 02.07.2020

Župan izločil Kobeta iz koalicije

V tiskani izdaji časpisa, ki je izšel 19.6.2016 smo k članku Župan izločil Kobeta iz koalicije objavili sliko mag. Jožeta Kobeta.  Sporočamo, da je bil  Jože Kobe na zadnjih županskih volitvah v MO Novo mesto neodvisni županski kandidat, katerega je podprla tudi GAS- Gospodarsko aktivna stranka. Vendar mag. Jože Kobe nikoli ni bil član GAS- Gospodarsko aktivne stranke in nima nobene povezave z neformalno izključitvijo GAS iz »koalicije«s strani župana.

Članek se je glasil:

Novomeški župan Gregor Macedoni si je v začetku mandata zagotovil široko, kar 19-člansko koalicijo v 30-članskem občinskem svetu. V njej sta bila tudi dva svetnika Gospodarsko aktivne stranke (GAS). A enemu, Alojzu Kobetu, je župan pisal, da je v koaliciji nezaželen.

NOVO MESTO – Iz stranke GAS s sporočili, da po njihovem mnenju župan objektivnega vzroka ni navedel, je pa njegovi odločitvi verjetno botrovalo vztrajanje GAS-a, da se izvajajo programska izhodišča in programske prioritete iz  »Dogovora o sodelovanju pri vodenju Mestne občine Novo mesto v mandatu 2014-2018«.

Stališče stranke GAS je, da je potrebno zaveze in dogovore spoštovati, zato smo tudi dosledno vztrajali na izpolnjevanju Dogovora o sodelovanju pri vodenju MO Novo mesto. Posledično se z županom v nekaterih točkah nismo mogli strinjati in poenotiti stališč.

V GAS se zavzemajo za izboljšanje poslovnega okolja in pogojev za podjetništvo, kar so zapisali tudi v omenjeni Dogovor. Zaradi tega so že na začetku tega mandata močno nasprotovali dvigu nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. V GAS podpirajo odgovorno skrb za vse generacije in zmanjšanje socialnih tveganj za najbolj ranljive skupine. Zaradi tega  so nasprotovali dodatni obremenitvi mladih družin z dvigom cene vrtcev. In so z vloženim amandmajem dosegli, da se bo dvig cene za vrtce v celoti kril iz proračuna MO Novo mesto. Zagovarjajo tudi stališče, da je potrebna uskladitev plač v občinskih podjetjih, zavodih in agencijah, da je mogoče dobiti dodatna sredstva z ustvarjanjem ugodnega poslovnega okolja in še in še.

V GAS-u pravijo, da bodo tudi po izključitvi iz »koalicije« s strani župana podpiral vse dobre predloge, bodo pa tudi v prihodnje kritični do slabih rešitev.

Vir: Območna organizacija GAS, foto: M.M.