• C Novo mesto
  • 08:05
  • Tor, 28.06.2022

Župani vozijo različne avtomobile: Macedoni laguno, Janković Audija A8

Slovenski župani uporabljajo različna službena vozila. Pregled voznega parka v mestnih občinah kaže, da se v najnovejšem avtomobilu vozi župan v Ljubljani, kjer ima na voljo luksuzen audi A8, občasno pa tudi celjski župan z dragim terencem. Kmalu naj bi nova vozila nabavili še v nekaterih drugih občinah, a večinoma nižje vrednosti.

Ljubljanski župan Zoran Janković ima v službene namene na voljo protokolarno vozilo znamke audi A8, letnik 2015, ki ga vozi izključno voznik, poleg župana pa ga uporabljajo tudi drugi sodelavci ljubljanske mestne uprave. Vrednosti avtomobila na ljubljanski občini niso izdali, po uradnem ceniku podjetja Porsche Slovenija pa je takšno novo vozilo ocenjeno na okoli 134.000 evrov.

Avtomobila občina ni kupila, temveč je v poslovnem najemu, od julija 2015. “Za protokolarno vozilo plačujemo mesečni najem, ki zajema vse stroške (stroške poslovnega najema, vzdrževanja, menjave zimskih/letnih pnevmatik, vinjete, tehničnega pregleda) razen stroškov goriva, in sicer v višini 1299 evrov + DDV mesečno,” so za STA pojasnili na občini.

LAGUNA

Novomeški župan in zaposleni na občinski upravi vozijo pravo nasprotje od njihovih kolegov v Ljubljani. (Slika je simbolična).

Manj razkošen vozni park v Novem mestu

Župan Novega mesta Gregor Macedoni uporablja vozilo renault laguna. Vozilo je bilo kupljeno leta 2008 na podlagi finančnega lizinga za 27.950 evrov. Občinski vozni park šteje šest službenih vozil, pravico uporabe v službene namene pa imajo občinski funkcionarji in zaposleni na občini.

V letošnjem letu načrtujejo nakup novega vozila za občinske funkcionarje ter zamenjavo še dveh dotrajanih vozil z novejšimi, nekoliko rabljenimi vozili. “V skladu s politiko zmanjševanja emisij voznega parka občinske uprave bo vsaj eno od teh vozil na električni oz. hibridni pogon,” pravijo na MO Novo mesto. STA/D. R.

dolenjske toplice
dolenjske lekarne poletje