Župani zaskrbljeni nad obravnavo romskih vprašanj: težave se povečujejo

22. jun. 2024, ob 09.46
261
100 SEK

V Novem mestu so se ponovno srečali župani jugovzhodne Slovenije in Posavja, da bi razpravljali o romskih vprašanjih. Izpostavili so, da se razmere na tem področju poslabšujejo in da država ne ukrepa dovolj za omejevanje nasilja in kriminala, ki jih povzročajo nekateri pripadniki romske skupnosti.

Zavrnjeni zakoni v Državnem zboru

Po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija je srečanje sledilo nedavnim dogodkom in pomanjkanju sistemske rešitve problemov. Spomnil je na lani zavrnjen zakonski paket občin, ki je predlagal rešitve za romska vprašanja. Kljub obljubi države, da bo pripravila lastne predloge do konca leta, Macedoni ugotavlja, da predlogov še vedno ni in da se težave poglabljajo.

Župan Novega mesta, Gregor Macedoni. Foto: Primož Lavre.

Potreba po sistemskih ukrepih

Macedoni poudarja potrebo po zakonodaji, ki ne bo dopuščala, da Romi ne pošiljajo svojih otrok v šolo, saj le tako lahko dvignejo izobrazbeno raven. Predlaga enake kazni za vse in merjenje učinkovitosti državnih ukrepov. “Trenutno je žogica na strani države, mi pa bomo še naprej opozarjali na resnost situacije,” je dejal.

Mnenja ostalih županov

Krški župan Janez Kerin je dodal, da se težave večajo in da so nujne sistemske rešitve. Šentjernejski župan Jože Simončič je izpostavil porast kriminala med mlajšimi Romi, zlasti na javnih mestih, kar povzroča občutek negotovosti med prebivalci. Policija po njegovih besedah nima dovolj pristojnosti, župani pa nimajo ustreznih vzvodov za ukrepanje. Simončič opozarja, da bo potrebna akcija, sicer bodo težave prešle v roke neprimernih skupin.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Konkretni primeri nasilja

Škocjanski župan Jože Kapler je predstavil nekaj primerov nasilja, kjer storilci ostajajo nekaznovani, kar spodbuja občutek nekaznovanosti. Metliška županja Martina Legan Janžekovič je opozorila na nasilje na majski prireditvi Vinska Vigred in izrazila pričakovanje, da bo država začela urejati področje s sistemskimi ukrepi. Dodala je, da je nedopustno, da večina prebivalcev trpi zaradi manjšine, ki ne izpolnjuje svojih dolžnosti v sorazmerju s pravicami.

Župani so se strinjali, da brez ustreznih državnih ukrepov, ki bi naslovili te težave, ne bo napredka in da je nujno potrebno ukrepati za zagotavljanje javnega reda in varnosti.

Vir: splet

261
100 SEK