• C Novo mesto
  • 03:39
  • Čet, 29.02.2024

Dominika Švarc Pipan: Kdo je simpatična ministrica za pravosodje?

9. julija 1978 rojena Dominika Švarc Pipan je podpredsednica stranke SD in nova ministrica za pravosodje Republike Slovenije pod vodstvom dr. Roberta Goloba. Slovenska političarka, pravnica in politologinja se je rodila v Slovenj Gradcu in odraščala v Dravogradu. Novopečena ministrica, ki je s svojim delom začela 1. junija 2022, je ponosna mamica skoraj dve leti stare malčice in velja za eno najbolj postavnih predstavnic v novi slovenski vladi.

Že po končani Gimnaziji Ravne na Koroškem je Dominika Švarc Pipan vedela, da je njena prihodnost obarvana s pravnimi vedami. Tako se je vpisala na Pravno fakulteto v Ljubljani in jo tudi uspešno zaključila. Pot jo je kasneje vodila na Londonsko šolo za ekonomijo in politične vede, leta 2011 pa uspešno doktorirala iz politologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Med letoma 2018 in 2020 je bila državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje.

Že po končani gimnaziji je vedela, da je njena prihodnost obarvana s pravnimi vedami.

Že po končani gimnaziji je vedela, da je njena prihodnost obarvana s pravnimi vedami.

Tako je Dominika Švarc Pipan postala nova ministrica za pravosodje

Člani parlamentarnega odbora za pravosodje so z devetimi glasovi za in petimi proti presodili, da je bila predstavitev pred kratkim še kandidatke Dominike Švarc Pipan ustrezna in tako je postala nova ministrica za pravosodje v 15. vladi Republike Slovenije. Takoj po volitvah je v javnost prišla novica, da naj bi se za ta položaj dogovarjala že pred imenovanjem, kar je seveda ostro zanikala.

Takrat je napisala, da ji je lastna stranka obrnila hrbet: ”Zanimivo. Dr. Roberta Goloba nisem nikoli videla bližje kot na 10 metrov. Bi mi pa bilo v veliko čast in veselje spoznati ga in sodelovati. Do kod se bo šlo, da bi se z lansiranjem laži umazalo moje ime in ugled? In to nekateri iz lastne stranke.”

Žalostilo jo je dejstvo, da je nož v hrbet dobila s strani ljudi, s katerimi bi v bistvu morali biti ekipa. Ampak kot pravi, ni bila razočarana, saj je to politika. Poudarila je, da o njej ne bodo našli nobene resnične afere, in da bo vedno resnično delala drugače.

Ena od prvih prioritet njenega delovanja kot pravosodna ministrica je bila odprava blokade imenovanja državnih tožilcev. Prejšnji vladi so bili posredovani primerni kandidati za nove državne tožilce, a jih vlada Janeza Janše takrat enostavno ni imenovala.

Napovedala je tudi spremembo glede sodelovanja policije in tožilstva, saj je prejšnja vlada uvedla izključno pisno usmerjanje postopka, s čimer se pa Švarc Pipanova ne strinja. Njeno mnenje je, da je v predkazenskem postopku nujno boljše sodelovanje policije in tožilcev.

Naslednja izmed njenih prioritet ministrovanja je izboljšanje sistema odvzema premoženja neznanega izvora in digitalizacija sodstva. Prav tako je napovedala opustitev vseh postopkov in odpravo glob proti tistim, ki so bili kaznovani med mirnimi protesti proti covidnim ukrepom.     

Družina je glavni motor njenega delovanja

O zasebnem življenju pravosodne ministrice do sedaj ni bilo veliko znanega. Visokorasla političarka, ki bo čez nekaj dni dopolnila 44 let, je od vstopa v novo slovensko vlado, ki je z delovanjem pričela s 1. junijem letos, vse bolj na očeh javnosti. Zato tudi ni naključje, da v javnost prihaja vedno več informacij in fotografij o njeni družini, za katero se zdi, da je Dominikin glavni motor in motivacija za prihodnost.

S soprogom Maticem Pipanom sta se poročila leta 2017, ko ju je poročil kar Dominikin strankarski kolega in osebni prijatelj, sicer prav tako znan politik Matjaž Nemec. Skupaj imata hčerko, ki se je rodila leta 2020 in bo kmalu dopolnila dve leti. Simpatični par so v objektiv ujeli tudi na letošnjem odprtju 70. Ljubljanskega festivala.

Švarc Pipanova je že pred časom za revijo Cosmopolitan dejala, da sta se z Maticem srečala čisto po naključju in njuno ljubezen enačila z ljubeznijo na prvi pogled oziroma pogovor. Ob prvem srečanju je preskočila iskrica in njuna zveza je še danes zelo trdna in pristna, s tem, da jima zdaj družbo dela še njuna mala hčerka.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Facebook