• C Novo mesto
  • 15:28
  • Tor, 30.05.2023

10 idej za aktivne počitnice v Sloveniji

Če ste si letos zaželeli preživeti bolj aktivne počitnice, je Slovenija idealna dežela. Slovenija na tako majhnem prostoru nudi ogromno možnosti za aktivne počitnice. Privoščite si aktivne počitnice v naravi, lotite se različnih aktivnostih sami ali z družino, ob tem pa raziskujte lepote naše dežele.

Slovenija nudi ogromno izbiro različnih dejavnosti za aktivne počitnice, saj so relativno blizu tako hribi in gore, jame, gozdovi in gozdne poti kot tudi morje in druge vodne površine. Tako se lahko odločite za aktivne počitnice na ali v vodi, kot so soteskanje, supanje ali rafting, ali pa svoje aktivne počitnice preživite v zraku. Preverite 10 idej za aktivne počitnice v Sloveniji, ki so primerne tako za pare kot tudi za družine z otroci.

1. Rafting na Soči

Za ljubitelje adrenalina je rafting po smaragdni vodi reke Soče idealna aktivnost, ki jo lahko vključijo v svoje aktivne počitnice. Spust z gumenjakom lahko najdete na seznamu top 5 najlepših doživetij v Sloveniji. Rafting na Soči je ob ustreznem vodostaju primeren tudi za mlajše in družine z otroci.

Najbolj zaželena trasa za rafting traja 2 do 3 ure in je dolga 10 km. Udeleženci ne potrebujejo dodatnih znanj, vse kar morajo znati je plavanje, za ostalo poskrbi vodnik. Aktivne počitnice z raftingom na Soči so doživetje, ki ga mora izkusiti vsak.

2.  Kanjoning ali soteskanje

Za tiste želje adrenalina je soteskanje še ena odlična priložnost za aktivne počitnice v Sloveniji. Spust po soteski je doživetje, ki ga ne boste pozabili. Spust vključuje drsenje po gladkih naravnih toboganih, skakanje v tolmune ter adrenalinske spuste z vrvjo po slapovih. Soteskanje lahko vključite v aktivne počitnice in se odpravite v dolino reke Soče ali v Bohinj.

3. Supanje

Če se želite preizkusiti v supanju, je Slovenija prava destinacija. Ne glede na to, ali bi raje preživeli aktivne počitnice ob morju ali v slovenskih gorah, se boste lahko preizkusili v tej vse bolj popularni aktivnosti. Supate lahko namreč tako na čudovitih slovenskih jezerih kot tudi na našem majhnem morju.

4. Potapljanje

Zakaj ne bi letos v svoje aktivne počitnice vključili potapljanje. Raziskujte podvodno deželo z masko in plavutkami. Tudi te aktivnosti se lahko lotite tako v Jadranskem morju kot tudi v rekah in jezerih, vključno z reko Sočo in Kolpo ter Blejskim jezerom.

Aktivne počitnice. FOTO: ElaineBernadineCastro / Pexels

5. Dogodivščine s kolesom

Celotna Slovenija nudi ogromno lepih, razgibanih kolesarskih poti, ki so primerne tudi za družine z otroci. Zakaj ne bi tokrat svoje aktivne počitnice preživeli na kolesu in med vožnjo opazovali lepote narave.

Kolesarite lahko po ravnicah Pomurja in Prekmurja, za ljubitelje morskega zraka so na voljo kolesarske poti ob morju, v gorskem predelu pa se lahko zapeljete skozi Triglavski narodni park.

Tudi za ljubitelje adrenalina je poskrbljeno. Spust z gorskim kolesom je organiziran v številnih kolesarskih parkih po državi, vključno s Kranjsko Goro, mariborskim Pohorjem, Roglo ter Voglom.

6. Preizkusite svoje sposobnosti v plezanju

Če ste se že od nekdaj želeli preizkusiti v plezanju in menite, da je to aktivnost za vas, so naslednje aktivne počitnice odlična priložnost. Podate se lahko na umetne ali naravne stene. V Sloveniji je ogromno možnosti za plezanje. Tako se lahko te aktivnosti lotite na Bledu ali Bohinju, v osrednji Sloveniji ali na Primorskem.

7. Jahanje

Slovensko konjeništvo ima večletno tradicijo in za ljubitelje konj je to pravi raj. Jahanje konj ponujajo konjeniški centri, ranči in nekatere turistične kmetije. Najbolj znani so seveda lipicanci v Lipici, a se lahko na aktivne počitnice z jahanjem konj odpravite tudi na Bled in Bohinj, v Posavje ali na Dolenjsko.

8. Zip Line

Kako bolje preživeti aktivne počitnice kot s spustom po jeklenici. Ne skrbite, za to aktivnost ne potrebujete posebnih sposobnosti. Vse kar potrebujete je malo poguma, za vse ostalo poskrbijo vodniki. Ljubiteljem adrenalina sta v dolini Soče na voljo dva Zip Line parka, ki se po velikosti uvrščata na vrh evropskega seznama najboljših Zip Line dogodivščin.

Privoščite si aktivne počitnice malo drugače in se prepustite alpskemu okolju, ki ga boste doživeli iz ptičje perspektive. Če se odločite za aktivne počitnice v Bovcu, lahko tam izbirate med dvema Zip Line parkoma. Eden je v dolini Krnica in drug, ki je tudi največji Zip Line park v Evropi, v soteski Učja.

Adrenalinski Zip Line, ki je narejen nad dolino Krnica, je dolg 3 km in visok 200 m. Ob spustu lahko vidite alpsko dolino Krnica v Kaninskem pogorju, ki je ena večjih atrakcij doline Soče. Med spustom lahko opazujete bovško kotlino in dvatisočake, ki jo zaobjemajo.

Drugi Zip Line park je narejen v kanjonu Učje in velja za največji Zip Line v Evropi. Dolg je kar 4,5 km. Jeklenice so na vrtoglavih 200 m višine in ob spustu nad reko Učjo boste imeli nepozaben pogled na vrhove Julijskih Alp ter bovško kotlino.

Aktivne počitnice s skokom s padalom. FOTO: QuangNguyenVinh / Pexels

9. Pohodništvo

V svoje aktivne počitnice lahko vključite obisk gora. Številni slovenski vrhovi vsebujejo gorske in pohodniške poti, ki so primerne tako za začetnike kot tudi za izkušene pohodnike. Prav tako so družinam z otroci na voljo razne poti skozi prečudovito naravo.

Izkušeni pohodniki lahko naslednje aktivne počitnice osvojijo enega izmed dvatisočakov. V Sloveniji je skoraj 400 gorskih vrhov, ki segajo nad višino 2000 m in prav vsak od njih nudi prečudovit razgled. Morda boste naslednje aktivne počitnice osvojili Mangart, Ojstrico ali Stol.

10. Adrenalinski podvigi v zraku

Za prave adrenalinske odvisnike je v Sloveniji na voljo veliko ”Hike and Fly” točk. ”Hike and Fly”, kot že samo ime pove, vključuje pohod na vrh hriba, kjer vas čaka vzletišče iz katerega z jadralnim padalom odskočite in poletite kot ptica v dolino.

V kolikor ”Hike and Fly” ni za vas, a si vseeno želite aktivne počitnice z adrenalinskim podvigom v zraku, je skok s padalom ali ”skydiving” morda izbira za vas. Skok s padalom je nepozabna drzna izkušnja, polna adrenalina. Pilot vas z letalom popelje na nekje 4.000 m nadmorske višine, kjer nato z izkušenim padalcem v tandemu izskočite. Prosti pad traja približno minuto in nato s pomočjo padala varno pristanete.

Ob rednih skokih s tandemom, je na letališču v Bovcu vsako leto organiziran tudi ”skydive” kamp s spremljevalnim programom, kjer lahko vidite izkušene padalce, se udeležite panoramskih letov in tandemskih skokov.

Avtor: Ana Nikolić