• C Novo mesto
  • 03:35
  • Ned, 03.03.2024

Biograd na Moru – priljubljena poletna dalmatinska destinacija za mnoge Slovence

Biograd na Moru se nahaja približno 30 kilometrov od Zadra in 140 kilometrov od Splita, zaradi česar za mnoge turiste predstavlja popolno destinacijo za popotovanje po hrvaški obali. Če tudi sami še zmeraj iščete tisto pravo izbiro za letošnji letni dopust, potem je Biograd na Moru definitivno ena izmed boljših opcij za vaše letovanje.

Mesto živi in diha z morjem, tako da ni zgolj naključje, da se pojavi tudi v njegovem imenu (Biograd ob morju). S tem kaže tudi tesno povezavo obmorskega mesta z Jadranom, ki je hkrati tudi morsko pristanišče in letovišče v Severnem delu Dalmacije. V starem mestnem jedru leži staro mestno pristanišče, zraven pa je zgrajeno novo, ki služi za trajektno povezavo z otokom Pašman.

V bližini mesta Biograd se nahajajo trije nacionalni parki – Severni Velebit, Krka in Plitvička jezera, hkrati pa se v bližini nahajajo tudi večja mesta, kot sta Zadar in Šibenik. Zaradi svoje lege je Biograd popolna destinacija za vse tiste, ki si želijo v času svojega dopusta ogledati več mest v kratkem času. Biograd je očarljivo mesto, ki je nekoč bilo celo sedež hrvaških kraljev.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Discover Biograd (@discover_biograd)

5 razlogov, zakaj je Biograd na Moru prava izbira za letošnji dopust

Kot smo že omenili, leži mesto Biograd na idealni lokaciji za turistično raziskovanje. Ker je po navadi prva misel vsakega turista lepa in dostopna plaža, je vredno omeniti, da se v Biogradu nahaja kar nekaj obiska vrednih plaž. Čeprav niso tako slavne in poznane kot marsikatera druga hrvaška plaža, so plaže v Biogradu urejene in primerne za vse turiste, še posebej za družine z otroki. Še najbolj znana je plaža Crvena luka, ki je čudovit zaliv, nekaj kilometrov oddaljen od centra mesta.

Biograd se lahko pohvali tudi s svojim lokalnim muzejem. Ta se nahaja v samem centru mesta in predstavlja zanimiv historičen in kulturni spomenik. Stavba, v kateri se nahaja muzej, je bila zgrajena v 18. stoletju in hrani več kot 10.000 cenjenih predmetov iz različnih stoletij, pomembnih za razvoj mesta.

Kot se za obalno mesto in pristanišče spodobi, lahko v Biogradu vsak turist izkusi pravo morsko doživetje. Doživite sanjsko potapljanje v globokem morju od Biograda do bližnjih Kornatov s pomočjo turističnih agencij, ki imajo za te namene prav posebej pripravljene ponudbe. Med potopom lahko uživate v pisanih koralnih grebenih in jatah več kot 160 vrst rib. Potope organizirajo tako za izkušene potapljače kot za začetnike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Discover Biograd (@discover_biograd)

Ni skrivnost, da Biograd na svojih obalah sprejema vse navtike, bodisi izkušene bodisi neizkušene. V marini lahko zakupite prostor za svoja lastna plovila, lahko pa se tudi odločite za najem jadrnice ali čolna ter se sami zapeljete po morju. Biogradska marina je opremljena s približno 1000 privezi na morju in 200 privezi na kopnem. Jadrnico je možno enostavno najeti preko turistične agencije, čarterskih podjetij in jadralnih klubov.

Ob obisku Biograda na Moru se lahko odločite tudi za krajše izlete v okoliška mesta. Bližnji Sveti Filip in Jakob spada med najbolj priljubljene krajše izlete med bivanjem v Biogradu. Če se boste odločili za najem kakšnega plovila, pa ne smete zamuditi priložnosti za izlet na otok Galešnjak, ki je zaradi oblike srca dobil naziv ”otok ljubezni”.

Bogata dalmatinska kulinarika zagotavlja izvrstne gurmanske užitke

Ko izbiramo destinacijo za letni dopust, imamo v mislih več dejavnikov, ki jih mesto ‘mora’ izpolnjevati. Med te dejavnike vsekakor spada dobra izbira restavracij z lokalno ponudbo hrane. Biograd na Moru vsekakor spada med tista mesta, ki svojim obiskovalcem zagotavlja pestro kulinarično izbiro za prav vsak okus.

Na seznamu najbolj priljubljenih restavracij se tako nahajajo take z veliko izbiro lokalne ponudbe. Restavracije Kaciol, Dupin, Carpymore in Konoba Vapor tako ponujajo razširjeno ponudbo morske in mediteranske prehrane, kjer lahko poskusite razne dalmatinske dobrote.

Za tiste ljudi, ki imajo raje klasično hrano, priporočamo obisk kakšne izmed picerij, na primer Pizzerie Casa Vecchia, Mamma Mia in Cocolino. Ustavite se lahko tudi v restavraciji Peperino, Fibra ali Liburnija. Kulinarična izbira je res raznolika in primerna za vsak žep in okus.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram