• C Novo mesto
 • 12:29
 • Pet, 19.04.2024

Blejski vintgar: Destinacija, ki jo mora videti vsak

Blejski vintgar, znan tudi kot soteska Vintgar je priljubljena naravna znamenitost v bližini Bleda. To je osupljiva soteska, ki jo je izdolbla reka Radovna in je znana po svoji neokrnjeni lepoti, turkizni vodi in slikoviti pokrajini. Kaj moramo vedeti o Blejskem vintgarju, vstopnini, značilnostih, nasvetih za obisk, idealnem času za obisk in še in še.

Blejski vintgar, biser slovenske narave

Blejski vintgar je priljubljena destinacija turistov in ljubiteljev narave, ki ponuja osvežujoč pobeg v naravne lepote. Z Bleda je lahko dostopen in je pogosto vključen v popotniške načrte, ko raziskujete območje Bleda v Sloveniji.

Soteska ima leseno sprehajalno pot, ki se razteza vzdolž njene dolžine in omogoča obiskovalcem raziskovanje njenih dramatičnih pokrajin. Sprehajalna pot vključuje lesene mostove, poti in razgledne točke, ki ponujajo dih jemajoče poglede na reko, slapove, brzice in skalne formacije. Sotesko obdajajo strme pečine, prekrite z bujno vegetacijo, kar daje njen naravni čar.

Eden od vrhuncev Blejskega vintgarja je slap Šum, ki je končna točka soteske. Slap pada v majhen tolmun, kar ustvarja očarljiv prizor in odlično priložnost za fotografiranje. Obiskovalci se lahko sprehodijo po soteski in doživijo njeno mirno lepoto, medtem ko so obkroženi s prizori in zvoki narave. Soteska Vintgar je 1600 m dolga in do 250 m globoka soteska na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, 4 km severozahodno od središča Bleda.

Od Bleda pa do vintgarja

Od Bleda pa do vintgarja

Oblikovanje in značilnosti vintgarja

Sotesko je oblikovala reka Radovna, ki si je skozi tisočletja vrezala pot skozi navpične skalne stene. Rezultat je 1,6 kilometra dolg (približno 1 miljo) prepad z osupljivimi naravnimi značilnostmi. Ob sprehajalni poti so lahko obiskovalci priča dramatičnemu toku reke, ki vključuje slapove, kaskade in tolmune različnih globin.

Sprehajalna pot in leseni mostovi

Skozi večji del soteske poteka dobro vzdrževana lesena sprehajalna pot, ki obiskovalcem zagotavlja varno in dostopno pot za raziskovanje osupljive pokrajine. Pot večkrat prečka reko in ponuja slikovite poglede na deročo vodo pod seboj. Kombinacija živahnega zelenega rastlinja, bistre modre reke in lesenih mostov ustvarja čarobno vzdušje, ki očara vsakega obiskovalca.

Slap Šum

Vrhunec soteske je slap Šum, kjer se reka Radovna potopi v tolmun. Ime slapa, “Šum”, se v angleščini prevede kot “rjovenje”, kar se nanaša na zvok vode, ko se zliva po skalni steni. Je priljubljeno mesto za fotografiranje in spokojen kraj za uživanje v naravnih lepotah.

Flora in favna

Blejski vintgar ni le vizualna poslastica, ampak tudi zatočišče biotske raznovrstnosti. Mikroklima soteske podpira različne rastlinske vrste, vključno z mahovi, praprotmi in drugim vlagoljubnim rastlinjem, ki uspeva vzdolž pečin in skalnih sten. Opazovalci ptic lahko opazijo različne vrste ptic, reka pa je dom rib, kot je potočna postrv.

Objekti za obiskovalce

Soteska je opremljena s storitvami, kot so parkirišča, vstopnine (od moje zadnje posodobitve septembra 2021) in center za obiskovalce na vhodu, kjer lahko izveste več o naravni zgodovini in geologiji soteske.

Vintgar ponuja širok nabor čudovitih prizorov

Vintgar ponuja širok nabor čudovitih prizorov

Kdaj obiskati Blejski vintgar?

Najboljši čas za obisk Blejskega vintgarja je v toplejših mesecih leta, običajno od pozne pomladi do zgodnje jeseni. Soteska je v tem obdobju najbolj dostopna in prijetna zaradi vremenskih razmer in obratovalnih dejavnikov:

 • Pozna pomlad (od maja do junija): Pozno pomladi se vreme začne segrevati, naravne lepote soteske pa poudari cvetoča vegetacija. Sprehajalne poti so večinoma odprte, tok reke pa je pogosto na slikoviti ravni zaradi taljenja snega z okoliških gora.
 • Poletje (od julija do avgusta): Poletje je vrhunec turistične sezone in takrat je soteska najbolj živahna z obiskovalci. Vreme je toplo in prijetno, zato je odličen čas za raziskovanje območja. Vendar bodite pripravljeni na večje gneče, predvsem podnevi.
 • Zgodnja jesen (od septembra do oktobra): zgodnji jesenski meseci ponujajo ugodne temperature in manj gneče v primerjavi s poletnimi meseci. Spreminjajoče se listje lahko pokrajini soteske doda dodatno plast lepote. Pešpoti so v tem času običajno odprte, vendar je dobro, da preverite morebitna sezonska zaprtja ali vzdrževanje.

Ne pozabite, da se vremenske razmere lahko razlikujejo, zato je dobro, da pred obiskom preverite lokalno vremensko napoved. Poleg tega lahko obisk zgodaj v dnevu pogosto zagotovi tišjo in bolj spokojno izkušnjo, saj je soteska bolj zasedena, ko dan napreduje, zlasti na vrhuncu turistične sezone.

Medtem ko je Blejski vintgar priljubljena destinacija v toplejših mesecih, je treba opozoriti, da so lahko sprehajalne poti pozimi zaprte zaradi varnostnih težav zaradi ledu in snega. Zato je priporočljivo, da svoj obisk načrtujete med pozno pomladjo in zgodnjo jesenjo, da boste v celoti izkusili lepoto in dostopnost soteske.

Soteska Vintgar je nekaj, kar mora obiskati vsak

Soteska Vintgar je nekaj, kar mora obiskati vsak

Vstopnina za Blejski vintgar

 • Odrasli – 10 €
 • Dijaki, študenti – 7 €
 • Upokojenci, invalidi – 7 €
 • Otroci 6-15 let – 3 €
 • Otroci do 5 let – 1 €
 • Ljubljenčki – 3 €

Parkirišče vhod:

 • Avto – 10 € / 2,5 ure
 • Motor – 3 € / obisk

Centralno parkirišče:

 • Avto – 4 ure – 7 €
 • Avto – 12 ur – 15 €
 • Avtodom – 4 ure – 10 €
 • Avtodom – 12 ur – 17 €

Odpiralni čas v letu 2023

Zadnji vstop pol ure pred zaprtjem soteske

 • prazniki in vikendi v aprilu –     9:00 – 17:00
 • april med tednom (pon-pet)     –     10:00 – 16:00
 • 1 . maj –  26. maj      –     9:00 – 17:00
 • 27. maj  – 23. junij    –      8:00 – 18:00
 • 24. junij – 15. avgust    –      7.30 – 19.00
 • 16. avgust – 10. september       –   8.00 – 18.00
 • 11. september – 8. oktober     –      8.00 – 17.00
 • 9. oktobra – konca sezone      –      9.00 – 16.00
Blejski vintgar je soteska, ki jo mora videti vsak

Blejski vintgar je soteska, ki jo mora videti vsak

10 nasvetov za obiskovalce Blejskega vintgarja

Kaj mora vedeti vsak obiskovalec tega naravnega bisera?

Ogled soteske Vintgar: Obisk Blejskega vintgarja je nagrajujoča izkušnja za ljubitelje narave in popotnike, ki se želijo vživeti v slovenske naravne lepote. Tukaj je nekaj nasvetov za vaš obisk:

Kako do tja: Blejski vintgar se nahaja le nekaj kilometrov od Bleda. Do nje lahko pridete z avtom, kolesom ali celo peš, če ste za prijeten pohod.

Vstopnina: Za dostop do soteske Vintgar je nominalna vstopnina, ki pomaga vzdrževati poti in objekte.

Odpiralni čas: soteska je običajno odprta za obiskovalce od pomladi do jeseni. Delovni čas se lahko razlikuje, zato je dobro, da pred obiskom preverite uradno spletno stran ali lokalne informacije.

Sprehajalne poti: Vzdolž soteske so bile zgrajene lesene sprehajalne poti in mostovi, ki olajšajo raziskovanje območja, ne da bi motili naravni habitat. Poti ponujajo osupljive poglede na slapove, tolmune in skalne formacije, ki jih je izklesala reka.

Slapovi: Na poti boste naleteli na več slapov, med katerimi je slap Šum eden najvidnejših. Slapovi ustvarjajo pomirjujoč ambient in ponujajo odlične priložnosti za fotografiranje.

Fotografiranje: S seboj prinesite fotoaparat, da ujamete lepoto soteske. Živahne barve vode v zeleni okolici ustvarjajo slikovito pokrajino.

Obutev: Nosite udobne pohodne čevlje z dobrim oprijemom, saj so lahko nekateri deli poti neravni in vlažni.

Upoštevanje vremena: pred obiskom preverite vremensko napoved. Deževni dnevi lahko naredijo lesene sprehajalne poti spolzke, sončni dnevi pa lahko poudarijo žive barve vode.

Turistični objekti: Obstajajo objekti, kot so stranišča in majhna kavarna blizu vhoda, ki obiskovalcem nudijo osnovne ugodnosti.

Spoštujte naravo: Kot pri vsakem naravnem območju je pomembno, da spoštujete okolje. Ostanite na označenih poteh, upoštevajte vsa objavljena pravila in ne puščajte sledi svojega obiska.

Avtor: ŽK, FOTO: vintgar.si, pixabay.com