• C Novo mesto
  • 14:08
  • Čet, 22.02.2024

Bratislava: Najlepše in najboljše znamenitosti

Bratislava je kot prestolnica Slovaške tudi njeno najbolj obiskano mesto. Glavno mesto Slovaške ponuja nešteto znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati. Potovanja so odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi, krajev, kultur, običajev in kulinarike. Eno izmed takih potovanj naj bo vsaj enkrat v življenju tudi Bratislava. Prav zato smo sestavili lestvico desetih najboljših in najlepših znamenitosti, ki jih morate videti ob obisku slovaške prestolnice. Pred vami je seznam z naslovom Top 10 Bratislava.

Na kratko o Bratislavi

Bratislava je prestolnica Slovaške in njeno največje mesto. Z več kot pol milijona prebivalcev je mesto ob vznožju Malih Karpatov zgodovinskega pomena za okolico. Nekatere številke pravijo, da naj bi v Bratislavi živelo tudi več kot 600 tisoč ljudi. V svoji zgodovini je bila Bratislava prestolnica Ogrske med leti 1536 in 1784. Zelo zanimivo je tudi dejstvo, da je Bratislava edina prestolnica na svetu, ki meji na dve sosednji državi. To sta Avstrija in Madžarska.

  • Leta 2017 je bila tretja najbogatejša regija Evropske unije na prebivalca
  • Skozi Bratislavo teče reka Donava
  • Površina Bratislave znaša 368 tisoč kvadratnih kilometrov (z okolico 854 tisoč)
  • Prvič je bila omenjena leta 907
  • Povprečna nadmorska višina mesta je 140 metrov

Bratislavski grad

Glavni grad v Bratislavi je masivna zgradba pravokotne oblike. S štirimi stolpi se povzpenja nad mestom, saj se nahaja na osamljeni vzpetini ob vznožju Malih Karpatov. Z obzidja gradu se čudovito vidi Bratislavo, njeno okolico, v Avstrijo in ob lepem vremenu na Madžarsko. Vzpetina na kateri stoji grad je obljudena že več tisočletij, predvsem zaradi svoje lokacije. Grad je bil v osnovi zgrajen sredi devetega stoletja, ko je predstavljal veličino mesta. V osemnajstem stoletju je grad močno izgubil na svojem pomenu in začel razpadati. Slabo stanje, požari in drugi vplivi so se nadaljevali vse do leta 1957, ko so ga začeli obnavljati.

Na gradu so vedno možni ogledi razstav in samega gradu. Panoramski razgledi iz gradu so izjemni in vsekakor vredni ogleda. Vstopnine na grad ni, nanj pa se lahko povzpnete peš ali z drugim prevoznim sredstvom.

Katedrala svetega Martina

Pod Bratislavskim gradom se na zahodnem delu starega mesta nahaja glavna katedrala Slovaške. Nadškofija Bratislave je bila med leti 1563 in 1830 cerkev, kjer so kronali vladarje Ogrske monarhije. Zvonik katedrale se dviga 85 metrov visoko, prav na vrhu pa je nameščena replika krone, ki tehta kar sto petdeset kilogramov. Zaradi pomena Bratislave pa nosi tudi njena katedrala veliko težo v zgodovini. Še danes so v cerkvi shranjeni ostanki svetnika Janeza Usmiljenega, ki je umrl v sedmem stoletju.

Katedrala sv. Martina v Bratislavi (vir: slovakia.com)

Katedrala sv. Martina v Bratislavi (vir: slovakia.com)

Stara mestna hiša v Bratislavi

Vse od štirinajstega stoletja se sredi Bratislave nahaja kompleks zgradb, ki je poznan kot stara mestna hiša. Je najstarejša mestna hiša na Slovaškem in ena izmed najstarejših zgrad v državi. Njen stolp je bil zgrajen leta 1370. Svoje naloge ne opravlja že vse od leta 1868, ko so v njenih prostorih vzpostavili mestni muzej. Muzej je najstarejši v mestu, na ogled pa nam ponuja mestno zgodovino in marsikaj zanimivega. Tudi razgled iz 45 metrov visokega stolpa mestne hiše na mesto Bratislava je čudovit in vreden ogleda. Na trgu pred mestno hišo pa se vedno prirejajo različnii dogodki, ki pripeljejo veliko množico ljudi.

Stara mestna hiša Bratislava (vir: slovakia.com)

Stara mestna hiša Bratislava (vir: slovakia.com)

Palača parlamenta Bratislava

Po štirih letih gradnje je bila leta 1781 v Bratislavi zgrajena palača v klasicističnem slogu. Kljub imenu pa ni trenutni prostor zasedanja predsednika, saj ta čast že petindvajset let pripada palači Grasalkovič. Leta 1805 je bil v njej podpisan Bratislavski mir oziroma Požunska mirovna pogodba, ki je končala vojno tretje koalicije. V palači je na ogled šest tapiserij, ki prikazujejo tragično ljubezen in življenje Here in Leandra. Župan Bratislave ima sicer svoje prostore v palači, a je ta vseeno odprta za javnost. Prelepa je tudi dvorana ogledal, ki je na ogled v palači.

Palača parlamenta Bratislava (slovakia.com)

Palača parlamenta Bratislava (slovakia.com)

Slavin

Največji vojni spomenik v srednji Evropi je ena izmed najbolj opaznih figur v Bratislavi. Dvainpetdeset metrov visok spomenik je poklon žrtvam druge svetovne vojne. Gre tudi za vojaško pokopališče 6845 vojakov, ki so padli med osvoboditvijo Bratislave leta 1945. Spomenik je bil zgrajen 3. aprila 1960 na hribu Slavin nedaleč stran od samega centra mesta. Vojak, ki je upodobljen na vrhu spomenika je visok dvanajst metrov. V svoji desni roki drži zastavo, z levim škornjem pa stoji na nacističnem simbolu. Zelo pomemben datum je 4. april, ko Bratislava slavi svojo osvoboditev. Tudi iz tu je čudovit razgled na Bratislavo.

Spomenik Slavin in hrib Slavin (vir: slovakia.com)

Spomenik Slavin in hrib Slavin (vir: slovakia.com)

Eurovea Bratislava

Ob bregu Donave je postavljen kompleks, ki združuje poslovni, kulturni in bivalni del Bratislave. Urbani center s promenado, nakupovalnim središčem, gledališčem in bregom reke je vse v enem. Restavracije, kavarne, trgovine in še mnogo drugega. Celoten kompleks je stal približno 300 milijonov evrov in bil leta 2010 zaključen pod imenom Faza 1. Z drugo, nadaljevalno fazo pa želi Bratislava postaviti tudi prvi nebotičnik, ki bo dokončan leta 2022. Če bo šlo vse po načrtih, bo imela Bratislava kmalu 168 metrov visok nebotičnik poimenovan Eurovea Tower. Ponujal bo 46 nadstropij marsičesa.

Eurovea ob Donavi (vir: slovakia.com)

Eurovea ob Donavi (vir: slovakia.com)

Predsedniška palača Grasalkovič

Prej omenjena palača že vse od leta 1996 služi kot sedež predsednika Slovaške. Poletna palača polbaročnega sloga je bila dokončana leta 1760. Njen arhitekt je bil Anton Mayerhofer, zelo dober prijatelj Marije Tereze. Prenova palače je po dveh stoletjih potekala v zadnjem desetletju dvajsetega stoletja. Po obnovi pa je od 30. septembra 1996 rezidenca slovaškega predsednika. Zaradi preteklosti nastopov skladatelja Josepha Haydna, čigar kip je v parku, ima palačo močno kulturno noto. Bližnji park pa je urejen, barvit in čudovit izlet na sončen dan.

Predsedniška palača Grasalkovič (vir: slovakia.com)

Predsedniška palača Grasalkovič (vir: slovakia.com)

Grad Devin

Kljub temu, da se nahaja nekaj kilometrov iz mesta Bratislava, je grad Devin nujen ogled. Visoko nad vasico Devin in sotočjem Donave in Morave pogleduje proti avstrijski meji Alpam. Devin je porušen leta 1809 s strani Napoleonovih čet in do danes tudi ostal tak. Leta 1961 je bil označen za državno dediščino. Streljaj iz Bratislave je grad zelo priljubljena destinacija za kolesarje, pohodnike, romantike in druge, ki iščejo oddih od mesta. Naravna zapuščina človeške zmožnosti je Devin ena izmed najlepših lokacij v Bratislavi in okolici. Za vstop v grad in njegovo območje boste morali odšteti približno dva evra, a vam bo razgled povrnil vsak vložek.

Grad Devin ob Bratislavi (vir: slovakia.com)

Grad Devin ob Bratislavi (vir: slovakia.com)

UFO Bratislava

Ponovno nekaj modernega na našem seznamu. Unikatna razgledna ploščad stoji na stebrih SNP mostu, ki se razteza preko Donave. Na višini 95 metrov se nahaja leteči krožnik oziroma UFO, ki ponuja izjemen razgled. Poleg Bratislave se lahko s te točke vidi tudi do sto kilometrov daleč. Za ta razgled boste odšteli malenkost več kot pet evrov, privoščite pa si lahko tudi nekaj kulinaričnega razvajanja. Tega pomešajte z romantičnim sončnim zahodom in vaš obisk Bratislave bo popoln.

UFO Bratislava (vir: slovakia.com)

UFO Bratislava (vir: slovakia.com)

Raziskovanje Bratislave

V osnovi gre za več lokacij, v širšem pogledu pa je lokacija le ena – to je Bratislava. Po velikosti Bratislava ni veliko večja od naše prestolnice, zato jo lahko enostavno prehodite in vidite vse, kar ponuja. Hodite po ulicah, ogledujte si zgradbe, spoznavajte zgodbe ljudi, uživajte v glasbi na prostem in s predajajte užitkom srednje Evrope. Bratislava je pravi biser Slovaške in je kot njeno glavno mesto tudi prava predstavitev same države.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: slovakia.com