Prvomajske počitnice 2024: last-minute ideje

27. apr. 2024, ob 08.25
Posodobljeno pred 12 dnevi
32
310 SEK

Prvomajske počitnice leta 2024 so tukaj, tokrat v precej prisrčni obliki. Že petek je mogoče izkoristiti za zgodnji odhod, ki ga nato podaljšamo preko vikenda, si vzamemo prosto ponedeljek in torek, saj sta sreda in četrtek že po difoltu dela prosta dneva. Ostane le še en petek in ponovno je vikend. Letošnje prvomajske počitnice lahko tako trajajo kar 10 dni, če smo se dovolj hitro organizirali in nam je bilo to seveda omogočeno. In ker včasih do zadnjega dneva ne vemo, kaj in kako, smo pripravili seznam Last Minute prvomajskih počitnic leta 2024.

V kolikor imate ideje za prvomajske počitnice tudi vi, jih seveda delite z drugimi bralci. Imejte se čudovito!

Prvomajske počitnice 2024: Ideje za izlete v Sloveniji

Slovenija je prečudovita dežela in o tem ne gre dvomiti. S čudovitimi lokacijami, destinacijami in zanimivostmi se uvršča na sam vrh svetovne smetane. In logično je, da za last-minute ideje za prvomajske počitnice posežemo direktno v Slovenijo, šele kasneje v sosednje države. Če še nimate ideje, kam za prvomajske, potem vam prilagamo nekaj izredno zanimivih idej:

 • Križna jama: Več kot 8 kilometrov dolg jamski sistem pod območjem med Blokami, Loškim in Cerkniškim poljem. Ponujajo tudi oglede, ki so primerni za vsako stopnjo pripravljenosti.
 • Tolmin: Le kdo si ne želi biti v objemu Alp? Tolmin je odlična destinacija in izhodiščna točka za obiskovanje naravnih lepot, zgodovinskih struktur ter adrenalinskih podvigov.
 • Terme in toplice Slovenije: Se morda zdi preprosta in že prepogosto slišana ideja? Prav gotovo, a to ne pomeni, da ideja ni dobra. Toplice in terme po Sloveniji so široko razvejan sistem, znotraj katerega bo vsak posameznik in vsaka družina našla svoje. Tu pa so še naravne toplice v Klevevžu.
 • Slovenska obala: Jah, tudi brez morja ne gre za prvomajske počitnice 2024. Tako pač je. Obiščite obalna mesta slovenskega morja in užite lepe dni, ki so pred nami. Zdaj, ko je izginilo slabo vreme, bodo ti izleti kot nalašč za obisk obale.
 • Slovenski gradovi: Lahko bi rekli, da je Slovenija dežela gradov, saj jih imamo kar nekaj. Že izlet v Posavje nam razkrije fantastičen izlet z gradovi, ki ga je vredno izbrati tudi za prvomajske počitnice.
Portorož je slovensko obmorsko mesto, ki ponuja kopico zanimivosti in dejavnosti

Slovenska obala za prvomajske počitnice 2024

Hrvaška za prvomajske počitnice

 • Dubrovnik: Raziščite osupljivo staro mestno jedro, sprehodite se po mestnem obzidju in obiščite zgodovinske znamenitosti, kot sta Kneževa palača in katedrala. Več o Dubrovniku v članku Vse, kar je vredno ogleda v Dubrovniku.
 • Nacionalni park Plitvička jezera: Odkrijte dih jemajoče slapove, kristalno čista jezera in bujne gozdove enega najlepših narodnih parkov na Hrvaškem.
 • Hvar: Sprostite se na plažah, raziščite očarljivo mesto in obiščite znamenitosti, kot sta španska trdnjava in frančiškanski samostan.
Dubrovnik je biser Jadranskega morja

Dubrovnik in Hrvaška za prvomajske počitnice 2024

Italija za prvomajske počitnice

 • Benetke: Zapeljite se z gondolo po kanalih, obiščite Markov trg in baziliko ter raziščite ozke ulice in skrite trge tega ikoničnega mesta.
 • Firence: občudujte svetovno priznano umetnost v galeriji Uffizi, povzpnite se na vrh Duoma za panoramski razgled in se sprehodite po mostu Ponte Vecchio.
 • Cinque Terre: Sprehodite se po slikovitih poteh med petimi pisanimi vasmi, ki ležijo vzdolž razgibane obale italijanske riviere.

Seveda pa Italija skriva še nekaj drugih biserov, ki so blizu slovenske meje. Tu mislimo na zabaviščni park Mirabilandia, največji zabaviščni park v Italiji, ki se razprostira na več kot 850 tisoč kvadratnih kilometrih. Če pa bi raje prisegali na bolj poznano ime v svetu zabaviščnih parkov, potem je Gardaland prava odločitev. Leži zraven Gardskega jezera, ki je prav gotovo ena najbolj ikoničnih lokacij pri naših zahodnih sosedih.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Lago di Garda, Gardsko jezero

Lago di Garda, Gardsko jezero v času prvomajskih počitnic 2024

Avstrija za prvomajske počitnice

 • Salzburg: Raziščite Mozartov rojstni kraj, obiščite trdnjavo Hohensalzburg in se sprehodite po vrtovih palače Mirabell. Več o destinacijah Salzburga, kjer boste našli 10 zanimivosti, ki jih morate obiskati.
 • Hallstatt: občudujte slikovito vas ob jezeru, ki leži med Dachsteinskimi Alpami, obiščite rudnike soli in se zapeljite s čolnom po Hallstattskem jezeru.
 • Innsbruck: Uživajte v osupljivem razgledu na gore, obiščite Zlato streho v starem mestnem jedru in se zapeljite z žičnico do gorovja Nordkette.

Podajte se proti severu Avstrije in raziščite njena slikovita mesta in osupljive alpske pokrajine. Obiščite Dunaj zaradi njegovih velikih palač in klasične glasbene scene, raziščite očarljivo mesto Salzburg, rojstni kraj Mozarta, ali se odpravite na pohod v avstrijske Alpe.

Vrtovi Mirabell v Salzburgu so čudoviti

Salzburg in prvomajske počitnice 2024

Madžarska za prvomajske počitnice

 • Budimpešta: Sprostite se v termah Széchenyi ali Gellért Baths, občudujte stavbo madžarskega parlamenta in se odpravite na slikovito križarjenje po reki Donavi. Preverite tudi 10 alternativnih zanimivosti Budimpešte.
 • Eger: Raziščite očarljivo mesto, znano po zgodovinskem gradu, baročni arhitekturi in vinskih kleteh, ki ponujajo degustacije lokalnega vina Bikova kri.
 • Blatno jezero: Sprostite se na obali največjega srednjeevropskega jezera, jadrajte ali jadrajte na deski in obiščite očarljiva mesta, kot sta Balatonfüred in Tihany.
10 destinacij Budimpešte za alternativen obisk

10 destinacij za prvomajske počitnice 2024

Črna gora za prvomajske počitnice

 • Kotor: Sprehodite se po labirintu podobnih ulicah starega mestnega jedra, povzpnite se na obzidje za panoramski razgled in obiščite zgodovinske znamenitosti, kot je katedrala sv. Tripuna.
 • Budva: Sprostite se na peščenih plažah, raziščite srednjeveško staro mestno jedro in obiščite Citadelo s čudovitim razgledom na Jadransko morje.
 • Nacionalni park Durmitor: Pohodite se po neokrnjeni divjini, obiščite kanjon reke Tare in se čudite lepoti Črnega jezera.

Podajte se na jug v Črno goro in raziščite razgibano in eno najlepših obal v Evropi ter osupljive nacionalne parke. Obiščite zgodovinsko mesto Kotor, se sprehodite po nacionalnem parku Durmitor ali pa se sprostite na plažah Budve in Svetega Stefana.

Črna gora za prvomajske počitnice 2024

Črna gora za prvomajske počitnice 2024

Slovaška za prvomajske počitnice – 3 ideje

 • Bratislava: Raziščite očarljivo staro mestno jedro, obiščite Bratislavski grad in se sprehodite ob reki Donavi. Preberite tudi Najlepše zanimivosti Bratislave.
 • Visoke Tatre: Pojdite na pohod ali smučanje v najvišje gorovje Slovaške, obiščite slikovite vasice, kot je Ždiar, in se zapeljite z žičnico, da uživate v panoramskih razgledih.
 • Spiški grad: odkrijte enega največjih grajskih kompleksov v srednji Evropi, ki se nahaja v bližini mesta Spišské Podhradie, in raziščite njegove impresivne srednjeveške ruševine.
Bratislava: Kaj si ogledati?

Ideje za prvomajske počitnice 2024

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

32
310 SEK