• C Novo mesto
  • 21:05
  • Čet, 11.08.2022

Namigi za družinski izlet

podčetrtek

Nič ni lepšega kot lepa sončna nedelja, ki jo preživite z družino pri odkrivanju različnih kotičkov Slovenije. Poti je ogromno, kot je ogromno tudi različnih okusov in želja. Za vas smo izbrali nekaj idej, kam se odpraviti na družinski izlet. Prepričani smo, da bo uživala cela družina!

Družinski izlet: Rafting po Soči

Družinski izlet

Aprila ali maja, po možnosti po kakšnem večjem nalivu, je čas, da si za družinski izlet izberete spust po brzicah kakšne smaragdne reke in si med nevihto adrenalina ogledate nabrežja, kot jih vidijo ribe in podvodni možje. Najbrž boste najprej pomislili, da ni denarja, da bi se pri nizki temperaturi vode šli prostovoljno bojevat s podivjano reko. A vprašajte izkušene, ti že vedo. Vsekakor obstaja razlog, zakaj ljudje to tako radi počnejo. Na obrazih ljudi, ki sedijo v čolnih in veslajo, kot da bi jim šlo za suhe nogavice, boste sicer občasno res zagledali krčevito grozo in stisnjene zobe, vendar tudi navdušenje in smeh.

Če boste družinski izlet začeli v športnem centru Soča Rafting, se odpeljite navzgor ob Soči, mimo Kobarida, Žage, … vse do Bovca. Cesta je lepa in pregledna in pravi užitek se je peljati po njej. Športni center stoji na Trgu golobarskih žrtev 14, kar je skoraj v središču Bovca.

Različne agencije imajo pestro ponudbo spustov, od najmanj zahtevnih pa do takih, ki vam bodo prislužili naziv neustrašneža. Skupaj s programi ponujajo tudi vso opremo, izkušenega vodnika, prevoz, organizirajo tudi prenočitev in prehrano. Zares imeniten družinskli izlet! Sami se odločite, kaj vam je bolj všeč: 20-kilometrski spust po spenjenih valovih ali mirnejše, manj mokro veslanje po slikovitih globočinah.

Družinski izlet: Popotovanje med zrnci soli

Družinski izlet

Soline so ena odlična ideja za družinski izlet. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da bi bilo življenje brez dobre stare soli precej manj okusno. Predstavljajte si čas, ko smo potrebovali Martina Krpana in njegove tihotapske sposobnosti, da smo lahko solili juho in meso – pravzaprav karkoli. Sol krepi okus jedi, ne glede na to, ali je sladka, kisla ali slana.

Krajinski park Sečoveljske soline leži tik pred slovensko-hrvaško mejo. Od Kopra do Sečovelj je po zaledni cesti E751 čez Grintovec slabih 20 km oziroma 20 minut vožnje. Če pa greste na družinski izlet po priobalni cesti, bo pot dolga 18 km, a bo trajala malenkost dlje. Soline so dobro označene, s parkiranjem ne bi smelo biti težav.

Sečoveljske soline ležijo na naplavinah reke Dragonje. Družinski izlet kot izlet po Krajinskem parku Sečoveljske soline je prav posebna izkušnja. Priporočljiv je voden ogled, saj vam bodo na njem pokazali in razložili marsikaj o tem zagonetnem, svojevrstnem svetu. Raznolikost rastlinskega in živalskega sveta je za prostor, ki bi ga lahko označili za neizprosnega, namreč naravnost osupljiva. Tu živi tudi eden najmanjših sesalcev na svetu, etruščanska rovka, pa progaste ribice solinarke, solinske čebele in rjavi lunji.

Družinski izlet. Jama Pekel in ogled rimskega pokopališča

Družinski izlet

V majhnem mestu, poimenovanem po svetemu Petru, Šempetru, stoji zanimivo rimsko grobišče. Rimljani so namreč imeli navado pokojne pokopavati zunaj mesta, v tem primeru ob nekdanji glavni poti, ki je povezovala Akvilejo (današnji Oglej) in Petroviono (današnji Ptuj), tekla pa je mimo Celeje (Celje) in Emone (Ljubljana). Takšne zbirke nagrobnikov, ki so prave umetnine, saj nosijo portrete pokojnikov in njihovih družin, ni nikjer drugod v Sloveniji, zato je kraj prava priložnost za družinski izlet. Lahko pa je rimska nekropola tudi izgovor za postanek na poti do druge najpomembnejše točke v šempetrski okolici, jame Pekel, ki je za Savinjsko dolino to, kar je za Notranjsko Postonjska jama.

Vhod v Pekel je v slepi kraški dolinici. Potok, ki iz nje priteče kot Peklenščica, se tu imenuje Poniknica in plane v jamo kot 4-metrski podzemni slap. Dvoetažna jama se sicer po 400 m konča s sifonom in obiskovalce vrne na površje skozi umeten predor, ki so ga uredili v 70. letih prejšnjega stoletja. Jama je čarobna, še posebno lepa sta zgornji rov, poln kapinikov, in netopirjev rov. Ker boste na družinski izlet vzeli tudi otroke, bodo le-ti zagotovo zelo navdušeni!

Šempeter leži dobrih 12 km iz Celja proti zahodu. Z avtoceste A1 je izvoz zanj dobro označen. Nekropola leži na vzhodni strani naselja na naslovu Ob rimski nekropoli 2. Avto lahko pustite bodisi pred bližnjim gostiščem ali pred cerkvijo in se odpravite na družinski izlet. Jama Pekel je označena in leži 5 km proti severu. Pot gre čez Podlog v Savinjski dolini in mimo Zaloga pri Šempetru v osrčje doline Peklenščice. Nekropola in jama imata urejeni parkirišči.

Družinski izlet: Internautica v Portorožu

Družinski izlet

Ni vsakdo za vse, to je jasno. Nimamo vsi morja v genskem zapisu. In ne moremo se vsi ogreti za razstavo pomorstva in ladij. Ampak morje cvetlic? Spomladanske barve, ob morju že čisto dehteče in buhteče, skorajda nimajo kritika. Maja povsod vse cveti, v Portorožu, mestu rož, tudi marsikaj, kar drugod po Sloveniji še ne, saj je tam vsaj za stopinjo topleje. Če vas na družinski izlet vleče na Obalo ali če se še nikoli poprej niste pobliže spoznali z jadrnicami in čolni, je Internautica – veliki mednarodni sejem vsega, kar je povezano s pomorstvom – morda ravno pravšnja izbira za konec tedna. Na sejmu boste videli najmodernejše dosežke pri ladjah, čolnih in jahtah ter opremi, ki jo potrebujejo pomorščaki.

Sodobne ladje, še posebej tiste, ki jih boste videli v portoroški marini, so včasih tako elegantne in lepe, kot da bi jih oblikovalci samo sanjali, izdelal pa bi jih sam Pozejdon. Kar seveda ni res – izdelajo jih ponosne in zelo drage delavnice. Dandanes imajo nekateri zasebniki jahte izključno za zabavo, nanje imajo privezane dodatne čolne, celo podmornice, na njih pa pristajališča za helikopterje – skratka, so hoteli s petindvajsetinmi zvezdicami.

Marina Portorož je zgrajena na temeljih nekdanjih Lucijskih solin, torej v Luciji; do nje pridete po Cesti solinarjev. V času Internautice ne morete mimo, ne da bi se ujeli v njeno ponudbo. Organizatorji uredijo večja parkirišča blizu marine, parkirnina pa je za neomejeni čas parkiranja 3 evre.

Vir: N. Arlič, 52 izletov, Tematska doživetja za čisto vsak konec tedna v letu

 

sejmi
mkt sevnica