• C Novo mesto
  • 02:59
  • Ned, 21.04.2024

Hrvaška se ponaša z najlepšimi plažami na svetu! To je 10 najbolj čudovitih

V kolikor dobite letos priložnost za dopustovanje, je Hrvaška odlična destinacija. Hrvaška ima namreč tri različna podnebja in vsakdo lahko najde pravi kraj s pravo klimo zase. Hrvaška obala ima prijetno mediteransko podnebje z velikim številom sončnih dni na leto. Poletja so vroča in suha. Po drugi strani ima Hrvaška podnebje v notranjosti države celinsko in zmerno, medtem ko vas bo pozdravil svež zrak s temperaturo okoli 13 stopinj Celzija, če se povzpnete nad 1.200 metrov.

Za ljubitelje morja in sonca ima Hrvaška kar več kot 30.000 km2 obalnih voda, ki so idealne za jadranje, plavanje in potapljanje. Hrvaška zaseda največje območje vzhodne obale Jadranskega morja, ki kot del Sredozemskega morja prodira globoko na evropsko celino. Ozko pogorje Dinare ločuje sredozemsko območje države od njenega osrednjega evropskega celinskega dela, ki sega od vzhodnih robov Alp na severozahodu do obale Donave na vzhodu in obsega južni del rodovitne panonske nižine.

Hrvaška je prav tako zaželena destinacija za družinske poletne počitnice. Veliko ljudi obiskuje čudovite plaže, ki jih ima Hrvaška že od malih nog, kjer obujajo spomine na prve poskuse plavanja, na osvežujoč sladoled, ki se topi po majici in na vesele trenutke preživete z družino. Hrvaška svojim obiskovalcem nudi sprostitev ob pogledu na čudovito modro barvo jutra, rdeče sončne zahode in poslušanje pomirjajočih zvokov morja. Svoje poletne dni lahko preživite na čudovitih plažah, ki jih ima Hrvaška in ustvarjate nove spomine v objemu morja in sonca.

Hrvaška oziroma Jadran se ponaša z več kot tisoč plažami ob obali. To je le nekaj čudovitih hrvaških plaž, ki jih lahko raziskujete v iskanju plaže svojih sanj. Vključene so tudi nekatere pomembne lastnosti, ki jih mora imeti vsaka družinam z otroci prijazna plaža. Ali je to parkiranje v bližini, restavracija ali gostinski lokal, kjer lahko kupite osvežilne pijače, plaže s peskom ali drobnim gramozom ter naravna senca, ki vas bo zaščitila pred sončnimi žarki.

Hrvaška je polna peščenih plaž. FOTO: Nathan Cowley – Pexels

Rajska plaža na otoku sreče

Ne samo, da ima Hrvaška otok sreče, ima tudi Rajsko plažo. Rajska plaža je znana kot najboljša plaža v turističnem mestu Lopar. Po mnenju televizijske agencije CNN je ta najlepša plaža na otoku Rab ena izmed 100 najboljših plaž na svetu. Že samo nebo nad čudovitim Jadranskim morjem vas bo navdušilo. Tudi otroške zabave na tej vznemirljivi plaži na otoku sreče ne bo primanjkovalo. Svoje otroke pa lahko presenetite z izletom na otoček, ki je skrit v zalivu, do katerega lahko pridete tudi peš.

Najbolj priljubljena plaža v Medulinu

Hrvaška je polna sanjskih plaž in peščena plaža Bijeca je ena izmed njih. Peščena plaža, skrito na skrajnem jugu Istre, je za otroke kot raj na Zemlji. Otroci lahko gradijo peščene figure, plavajo v toplih plitvinah, se zabavajo v vodnem parku, se igrajo med borovci ali se preprosto zabavajo na blagem jutranjem soncu. Če se vaši otroci naveličajo morja (čeprav je to zelo malo verjetno), se lahko premaknejo tudi na bližnji bazen.

Plaža Punta rata – družinski dragulj v Brelih

Plaža Punta rata je še ena izmed čudovitih plaž s kristalno čistim morjem, ki jih nudi Hrvaška. Ameriška revija Forbes jo je celo uvrstila med deset najlepših plaž na svetu in kot prvo v Evropi.  Najvidnejša značilnost te plaže je skala Brela. Skala je tudi pogosto uporabljen motiv, ki ga Hrvaška natisne na svoje razglednice.

Zaliv Čikat na Lošinju

Ta lošinjski zaliv je kot tematski park, o katerem sanja vsak otrok. Najbolj severni del plaže je peščen, medtem ko preostali del plaže tvorijo prod in skale. Obisk zaliva Čikat vam nudi idealno priložnost, da se odpravite na ogled delfinov. Sigurno bodo imeli vaši otroci radi ta prečudovita morska bitja.

Peščena plaža v Ninu – Queen’s beach

Peščena plaža v Ninu je čudovita. Legenda pravi, da je celo žena prvega hrvaškega kralja Tomislava rada preživljala poletne počitnice na tej tri kilometre dolgi peščeni plaži. Medtem ko se vi sproščate na plaži, v bližnjem lokalu ali si privoščite zdravilno blatno kopel, lahko vaši otroci uživajo v vodnih parkih, toboganih in bazenih.

Sakarun – čudovita plaža na otoku Dugi otok

Sakarun je zagotovo ena najlepših plaž, ki jih ima Hrvaška. Nahaja se na severozahodu otoka. Pogosto je navedena kot ena najlepših plaž na svetu in najdete jo lahko na skoraj vsakem tovrstnem seznamu. Zaradi čudovitega drobnega peska in čistega turkiznega morja se imenuje hrvaški Havaji. Plaža nudi tudi naravno senco, saj v bližini rastejo borovi gozdički. Uživanje v čudoviti pokrajini otoka je nepogrešljivo.

Hrvaška obala. FOTO: Oliver Sjostrom – Pexels

Vela plaža – prava zabava na Baškem

Hrvaška se ponaša tudi z Velo plažo. Vela plaža je ena najlepših plaž na otoku Krku, kjer je poskrbljeno tako za otroke kot tudi za starše. Po celotni dolžini plaže so nanizani gostinski lokali, sama plaža pa ponuja ogromno zabavnih vodnih aktivnosti za otroke. Fini pesek in prijetna temperatura morja zagotavljata zabavo čez cel dan. Tudi vaši otroci bodo uživali v učenju potapljanja z majhnega pomola, v plavanju v otroškem bazenu ali s sodelovanje v organiziranih otroških animacijah.

Bol – najbolj fotogenična plaža na Jadranu

Mati narava bi vsekakor morala dobiti nagrado za to, kar je ustvarila z Bračem. Še posebej, ko gre za čudovito naravo in edinstveno plažo Bol. Plaža Bol ima vse, od preprostosti, lepote, sproščenega vzdušja do številnih družinski aktivnosti in zabave. Ob vsem tem pa je tudi najbolj fotogenična plaža, ki jo ima Hrvaška.

Vela Pržina

Ta neverjetno lepa peščena plaža, ki leži nekaj kilometrov stran od starodavnega mesta Marca Polota, Korčule, gleda na dva hrvaška dragulja – otoka Mljet in Lastovo. Čeprav je plaža Vela Pržina dolga le 400 metrov, nudi vse, kar boste potrebovali za prijetno preživete družinske počitnice na plaži – parkirna mesta, otroško igrišče in raznoliko gostinsko ponudbo. Vela Pržina je znana po svojem toplem morju, ki omogoča kopanje tudi pred začetkom poletja in dolgo po tem, ko se Hrvaška sezona konča.

Soline na Hvaru

Zaliv Soline pri Vrboski je odlično mesto, če želite preživeti nekaj družinskega časa na najbolj sončnem hrvaškem otoku Hvaru. Plaža se ponaša z majhnim peščenim zalivom in vodnim parkom za otroke na eni strani ter bolj osamljeno, nedotaknjeno stranjo s pogledom na zelenje otočka Zečevo na drugi strani. Zahvaljujoč senci, ki jo nudijo borovci, lahko preživite tudi najbolj vroče poletne dni na plaži.

Avtor: Ana Nikolić