• 19.37C Novo mesto
  • 09:47
  • Sob, 06.06.2020

Jahorina: kam na smučke

Ali tudi vi radi izkoristite zimske mesece za radosti spuščanja po belih pobočjih in občudovanje prekrasnih razgledov? Niste izjema – smučanje je izjemno priljubljen šport med Slovenci, ki radi obuvamo smučke. Pred kratkim smo tako že pisali o Val Thorensu, najvišje lociranem smučarskem resortu v Evropi, ki leži v Franciji na kar 2300 m nadmorske višine; če pa se vam takšna lokacija zdi predaleč in previsoko (poleg tega pa je za let v Francijo in nastanitev v Val Thorensu treba odšteti kar nekaj denarcev), se lahko ozrete tudi po nekoliko bližjih lokacijah. Ste že bili na Jahorini? Morda je čas, da izveste več. Berite dalje …

Olimpijski smučarski center Jahorina: kratka zgodovina

Če imate radi smučanje, po drugi strani pa radi raziskujete nove lokacije za aktivne počitnice, primerne za celo družino, je skrajni čas, da si preberete več o priljubljenem smučarskem resortu Jahorina. Jahorina ski resort, ki uradno nosi ime Olympic Center Jahorina (Olimpijski centar Jahorina), je največji in poleg tega tudi najbolje obiskan smučarski center v Bosni in Hercegovini. Najdete ga na gori Jahorini, ki se ponaša z zares čudovitimi razgledi in dobro urejenimi smučarskimi programi. Na gori so ljudje menda smučali že v 19. stoletju, pravi smučarski resort pa bo kmalu praznoval stoletnico obstoja. Jahorina smučarski center je bil namreč ustanovljen že po drugi svetovni vojni, davnega leta 1923; naravne lepote tako privabljajo obiskovalce že skoraj eno stoletje.

Kako do tja?

Najbližje letališče je Sarajevo International Airport, od koder boste morali potovati le cca. 30 km, pa boste dospeli do smučarskega centra Jahorina. Po drugi strani, če se želite na pot odpraviti z avtom, boste od Ljubljane potovali nekako cca. 6 ur. Slovenci imamo res srečo, saj nam je Jahorina relativno bližnja destinacija.

Olimpijski smučarski center Jahorina in slavno leto 1984

1984 ni le naslov slavnega romana Georga Orwella, ki se ukvarja z distopično vizijo družbe, v katera smo vsi nenehno pod nadzorom, ampak je tudi leto, v katerem je Jahorina gostila najboljše izmed najboljših – tekmovalke na olimpijskih igrah 1984, ki so se med seboj borile v disciplini alpskega smučanja! Jahorina ski resort je namreč služil kot prizorišče za ženska tekmovanja med zimskimi olimpijskimi igrami leta 1984. Od tega leta naprej Jahorina ski resort tudi nosi prestižno uradno ime Olympic Center Jahorina.

Vsekakor pa se vam splača Orwellovo knjigo vzeti s seboj na počitnice, če je še niste prebrali, saj je dokaj kratka in jo lahko z užitkom berete med skodelicami toplega čaja, ko se boste utrudili od spuščanja po belih progah. Idealno in vedno aktualno branje za na počitnice!

Najnovejše nadgradnje

V zadnjih desetih letih je Jahorina ski resort doživel precej nadgradenj, ki ga delajo še bolj privlačnega. Odgovorni so najprej posodobili dvigala, leta 2017 pa so poleg tega dodali tudi novo infrastukturo za ustvarjanje umetnega snega. Še istega leta so ustvarili tudi prelepo umetno jezero na vrhu gore Jahorina. Decembra 2018 je nov sistem za ustvarjanje umetnega snega začel delovati in vse proge so bile prekrite z umetnim snegom. 

Kaj vse lahko počnete v smučarskem centru Jahorina

Vse mogoče, kar si le lahko zamislite: od snowbordanja pa do alpskega in nordijskega smučanja in pohodništva. Obstaja tudi pista, na kateri lahko smučate ponoči: imenuje se Poljice.

Kako dolga je sezona smučanja v smučarskem centru Jahorina?

Sezona smučanja v smučarskem centru Jahorina se razteza vse od oktobra pa do maja; visoko raven naravno zapadlega snega na progah uprava še povečuje z umetno ustvarjenim snegom.

Koliko stanejo vstopnice za smučarski center Jahorina?

Cene dnevnih vstopnic sredi sezone

Cene so seveda precej odvisne od tega, ali kupite vozovnico sredi sezone ali izven sezone. Na vrhuncu sezone vas bo dnevna vstopnica za odrasle stala 28,50 EUR, za otroke pa 23. Tudi seniorji imajo svoj popust in lahko na vrhuncu sezone smučajo za 25 EUR.

Cene dnevnih vstopnic izven sezone

Izven sezone boste odrasli za dnevno vstopnico odšteli 23 EUR, seniorji 19,50 EUR, za otroke pa boste morali odšteti 18 EUR.

Smučarski vrtec za začetnike

Za t. i. ski kindergarden oz. smučarski vrtec boste odrasli in seniorji odšteli 11,50 EUR, za otroke pa 1 EUR manj. Cena smučarskega vrtca ne niha zaradi sezone in je vedno enaka.

Kaj pa najmlajši?

Otroci do 5 let lahko na Jahorini smučajo zastonj, vendar jih morate vedno in povsod spremljati. Pomembno je, da se ob načrtovanju počitnic zavedate, da boste morali za otroke, starejše od dvanajstih let, odšteti enako ceno kot za odrasle. Če potujete z družino, lahko razmislite tudi o nakupu družinske vstopnice.

Šola za smučanje Jahorina 

Mnogi izmed nas niso tako spretni v smučanju in se morajo tega šele naučiti. To na Jahorini sploh ni težava – Jahorina Olimpijski center ima tudi svojo šolo za smučanje. V šolo se morate vpisati za najmanj tri dni, cena pa je odvisna od števila oseb, ki jih pripeljete s sabo. Tečaj za dve osebi vas bo stal 36 EUR na uro, torej 18 EUR na osebo na uro; v treh dnevih to torej pomeni 54 EUR na osebo. V primeru, da vas je več, se cena na osebo še bolj zniža.

Ne pozabite si urediti zavarovanja zase in za svoje bližnje, preden se odpravite na pot!

Zimske radosti so sicer izjemno zabavne, vendar ne pozabite na zavarovanje, ki vam bo olajšalo neprijetnosti v primeru neljubega dogodka. Cene zdravljenja so lahko brez urejenega zavarovanja zoprno zasoljene, kar lahko počitnicam pusti zoprni priokus.

Za tiste, ki pa počitnice radi preživljate blizu doma …

Če se vam to sezono ne ljubi nikamor preveč daleč, vendar si vseeno želite spet obuti smučke in raziskati kakšno novo progo, tudi v Sloveniji seveda obstaja precej odličnih smučarskih resortov. Smučarski center Cerkno, Smučarski center Bela, Smučarski center Gače in pa seveda vedno klasično priljubljena Kranjska Gora in Krvavec – na voljo imate več kot dovolj možnosti za prijeten in aktiven dopust, med katerim si boste pošteno pretegnili noge. Včasih se najboljše in najlepše izkušnje skrivajo za vogalom, in včasih vse prehitro pozabimo kako lepa in raznolika je Slovenija. Preden se odpravite na pot izven Slovenije, se vam tako splača razmisliti, ali ste znotraj naših meja raziskali vse, kar se raziskati da – Slovenija namreč ponuja obilo možnosti za smučanje na raznolikih in slikovitih lokacijah.

Srečno pot, veselo in varno smučanje in obilico zimskega veselja!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Jahorina: kam na smučke
1 od 2
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.