• C Novo mesto
  • 14:36
  • Sre, 12.06.2024

Kronplatz: Zakaj smučati tam in kaj vse videti v okolici?

Kronplatz velja za mondeno smučišče v Italiji. Plan de Corones, kakor se glasi njegovo ime, ima na voljo približno sto dvajset kilometrov smučarskih prog. Smučarsko središče ponuja prav vse, kar obiskovalci potrebujejo za čudovit izlet, tudi če tja potujejo v najtoplejših dnevih. Da gre za izjemno smučišče, vse vsak navdušenec nad tem športom. Ali slučajno veste koliko biserov je v okolici smučišča? V prispevku najdete vse informacije o smučišču, ceni dnevnih kart in najboljše ideje za izlete v okolici Kronplatza, ki si jih boste zapomnili za vse življenje.

Kronplatz: Vse, kar rabite vedeti o smučišču

Plan de Corones oziroma Kronplatz je gora v Italiji. Nahaja se na Južnem Tirolskem in je del gorovja Dolomiti. Višina gore znaša 2275 metrov, poznana pa je predvsem po turističnem središču z istim imenom. Prav tako gre za del Pustriške doline, same po sebi poznane kot zatočišče za izlete take ali drugačne vrste. Simbol smučarskega središča Kronplatz je rdeči petelin. Ker naj bi okoliške gore in hribi spominjali na njegovo krono, je od tu dobilo tudi ime. Prepoznati ga je zlahka tudi zaradi zvonca Concordia 2000. Gre za največji zvonec v gorah, ki je nameščen na vrhu gore in tehta več kot osemnajst tisoč kilogramov. Prav zares gre za čudovit simbol okolice,

Samo smučišče se nahaja vse od 1095 do 2275 metrov nadmorske višine in ponuja približno 120 kilometrov smučarskih prog. Kar devetdeset odstotkov teh prog lahko umetno zasnežijo s snežnimi topovi, kar precej podaljša smučarsko sezono. Že tako je smučišče znano po odlični vzdrževanosti, ponudbi in splošnih razmerah v vseh obdobjih.

  • Približno 120 kilometrov smučarskih prog
  • Umetno zasneževanje
  • 4 sedežnice
  • 6 vlečnic
  • 21 kabinskih žičnic

Cene smučarskih kart Kronplatz

Smučarska sezona se v Kronplatzu razdeli na tri sezone. Predsezona, sezona in glavna sezona oziroma vrhunec sezone. Prav tako se cene razlikujejo glede na osebo – odrasli, otroci in seniorji. Kakšne so torej cene dnevnih kart za smučišče Kronplatz?

  • Predsezona – 27.11.2021 do 22.12.2021
  • Vrhunec sezone – 23.12.2021 do 08.01.2022 in 30.01.2022 do 19.03.2022
  • Sezona – 09.01.2022 do 29.01.2022, 20.03.2022 do 18.04.2022 in 19.04.2022 do 24.04.2022

Otroške dnevne karte se ne glede na vrsto sezone začnejo pri 35 evrih. Dnevne karte za odrasle se pričnejo pri 50 evrih in pri 40 evrih za seniorje. Celotno razpredelnico za letošnjo smučarsko sezono lahko preverite v spodnji sliki/razpredelnici.

Kronplatz dnevne smučarske karte

Kronplatz dnevne smučarske karte in njihova cena (vir: kronplatz.com)

Kronplatz in lokalne vasice ter mesta

Kronplatz je obdan s kopico turističnih mest, ki vsaka v sebi skrivajo lepoto okoliških krajev. Tudi ta mesta so eden izmed razlogov zakaj se ljudje tako množično odločajo za počitnice na smučišču. Počitnikovanje v Dolomitih se sliši še kako mamljivo in še bolj bo, ko izveste nekaj lepot s katerimi se lahko pohvalijo okoliška mesta. Za pravljične počitnice predstavljamo pravljičnih sedem mest oziroma vasic v okolici Kronplatza. To so San Vigilio, Brunico, San Giorgio, San Lorenzo, Valdaora, Rasun in Riscone.

San Vigilio in San Martin

Idilična gorska pokrajina Dolomitov in naravnih parkov je idealen kraj za počitek ali aktivnosti. Mesti San Vigilio in San Martin smo združili v eno, saj predstavljata center vsega dogajanja. Sestavlja ju šest manjših vasic, kjer si boste lahko nabrali košaro prečudovitih spominov na okolico in dogajanje.

Brunico ali Bruneck

Največje mesto Pustriške doline v provinci Južna Tirolska ima manj kot dvajset tisoč prebivalcev. Nahaja se v dolini na višini osemsto metrov pri sotočju rek Ahr in Rienz, ki se izliva v reko Eisack. Na jugu mesta se že vzpenja Kronplatz, le 70 kilometrov stran pa je prvo zares večje mesto Bolzano. V Brunicu je rojen tudi nekdanji smučarski prvak Christof Innerhofer.

Vrhunsko smučišče Kronplatz velja za eno najbolj priljubljenih smučišč na svetu

Vrhunsko smučišče Kronplatz velja za eno najbolj priljubljenih smučišč na svetu

Kronplatz in Dolomiti

Ker spada Kronplatz med najbolj znane gore in turistične točke v Dolomitih je edino prav, da se predstavi tudi druge aspekte lokalnega duha. Če ste se po kakšnem nerazložljivem razlogu naveličali smučanja na Kronplatzu, se lahko odpeljete po Dolomitih in najdete ponovno mero navdiha za smučanje in uživanje. Kronplatz in Dolomiti so lahko še kako čarobni, če počitnikujete več dni. Le tako lahko v celoti zaužijete gorsko okolico. Katerih šest lokacij se izplača pogledati, ko potrebujete kratek oddih od smučanja?

Seceda

Gora Seceda je s svojimi okoliškimi vršaci gorovja Geisler eden najlepših dnevnih izletov iz Kronplatza. Nekaj pohoda in potep z gondolo za vrhunski razgled na okolico bo najverjetneje za vedno zapisan med najboljše izlete.

Sedeca je lahko čudovit dnevni izlet iz Kronplatza

Sedeca je lahko čudovit dnevni izlet iz Kronplatza

Lago di Braies

Čudovito jezero, ki v sebi skriva odsev okoliškega gorovja. Turkizna in kristalno čista voda jezera je prelep razgled in izlet. Sprehod okoli jezera ali vsaj malo v eno in malo v drugo smer. Na tem mestu bodo nastale fantastične fotografije, ki jih boste z veseljem pokazali prijateljem in družini.

Tre Cime di Lavaredo

Nekoliko bolj zahteven izlet iz Kronplatza predstavljajo trije vrhovi pod prelazom Passo Tre Croci. Piccola, Grande in Ovest so trije vrhovi, ki navdušijo še tako zahtevno publiko. Za razgled bo potrebno vstopiti v istoimenski par, ki je plačljiv, a je vseeno vredno plačati vstopnico.

Alpe di Suisi

Gre za največji gorski travnik v Evropi, ki je videti kot iz pravljice. Sprehodi, fotografiranje ali samo uživanje. Karkoli vam bo padlo na pamet, to boste lahko počeli na tem gorskem travniku. Približno petdeset kvadratnih kilometrov prostora je dovolj za razgledovanje okoliških vrhov.

Val di Funes

Pravljična dolina je s svojimi mesteci in vasicami dejansko videti kot iz pravljice. Zdi se, da je govora le o razgledu, a tako na Južnem Tirolskem pač je. Tudi ko zapustite Kronplatz, se lahko le obračate okoli svoje osi in se razgledujte po okolici. Lep trenutek v dolini Val di Funes je osamljena cerkev Santa Maddalena.

Lago di Carezza

Zeleno modra voda jezera je nepozabna. Mistična podoba bližnjega gozda spominja na najboljše filmske prizore in izmišljene dežele, a je daleč od tega. Dežela Dolomitov je še kako resnična in izleti iz Kronplatza se ne končajo le v bližnjih vasicah.

Iz Kronplatza se lahko odpravite v dolino Val di Funes

Iz Kronplatza se lahko odpravite v dolino Val di Funes

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com, kronplatz.com

godba