• C Novo mesto
  • 06:27
  • Ned, 03.03.2024

Makarska je biser Jadrana, ki ga je vredno obiskati

Makarska je obmorsko mesto na hrvaški obali, ki je v poletnih mesecih še kako priljubljeno. Z izjemno raznoliko okolico in možnostjo obiskovanja bližnjih otokov, je Makarska na jugu Hrvaške odlična izletna destinacije za vse morske navdušence. Najbolj znan del mesta je predvsem Makarska riviera, ki s kilometrom in pol dolžine predstavlja eno najlepšiha plaž na Jadranu. Za še lažji obisk Makarske, smo pripravili vodič po tem prelepem mestu in pristanišču.

Kako do Makarske?

Mestno pristanišče Makarska leži v Splitsko-dalmatinski županiji na jugu Hrvaške. Ko prispemo na mejo Slovenije (Vinica, Starod ali Jelšane) je do Makarske le še približno tri ur in pol vožnje, kjer se najpogosteje peljemo mimo Velebita, Zadra in Splita. Ko prispemo do Splita nas čaka le še ena ura vožnje in Makarska je tu.

Makarska ni le odličen cilj za preživljanje počitnic ampak tudi odlična destinacija za prehod na bližnje otoke. Brač, Hvar in Korčula so tisti, ki jih najpogosteje tudi obiščemo. Iz Makarske lahko enostavno dostopamo tudi do meje z Bosno in Hercegovino ter do Širokega Brijega ali Mostarja pridemo v manj kot uri in pol.

Makarska je obenem tudi zalivno mesto, ki ga zapirata Rt Osejeva in polotok Sv. Petar z juga oziroma severa. 60 kilometrov od Splita in 140 kilometrov od Dubrovnika za tiste, ki bi se nahajali v obeh mestih in bi želeli videti tudi kaj drugega.

Makarska skozi številke

Skupna površina: 40 km2

Nadmorska višina: 7 metrov

Prebivalstvo: 13.344 prebivalcev

Poštna številka: 21300

Registrska oznaka: MA

Makarska je prelepo pristaniško mesto polno zgodovine, kulture in atrakcij

Makarska je prelepo pristaniško mesto polno zgodovine, kulture in atrakcij

Kratka zgodovina Makarske

Mesto je raslo na mestu, kjer je nekoč stalo antično naselje Muccuruma. Naselje naj bi v taki ali drugačni obliki raslo že veliko prej, tudi dva tisoč let pred našim štetjem, ko so pot mimo naselja ubirali Minojci in druga ljudstva. Muccuruma je bila v šestem stoletju porušena skoraj do tal zaradi vpadov Ostrogotov. V naslednjih stoletjih se je mesto ponovno vzpostavilo in najprej kot manjši kraj igralo pomembno vlogo pri bojih proti Benečanom. »Prednost« mesta je bilo njihovo priznavanje oblasti, saj so priznavali hrvaško, bosansko in ogrsko vladavino. Makarsko so v petnajstem stoletju zasedli tudi Turki oziroma Otomani. Prav leta 1502 je bilo prvič omenjeno ime Makarska. V dokumentu je bilo opisano kako so nune v Makarski dobile dovoljenje, da popravijo svojo cerkev.

Želja, da bi se rešili oblasti Turkov, je rasla predvsem med osmansko-beneško in kretsko vojno. Nadvlada Otomanskega kraljestva se je končala leta 1699, Makarska pa je ponovno padla pod vpliv Benečanov. V naslednjih desetletjih je za kratek čas padla pod oblast Avstrijcev nato pa postala del Hrvaške, kar je še danes.

Narodni park Bikovo

Nad celotno Makarsko riviero ob Jadranskem morju se strmo vzpenja gorska veriga Dinaridov. Gorska veriga je vidna tudi iz obale, saj se visoko dviguje v ozadju vseh stavb in samega mesta. Tisto, kar je ena največjih prednosti Slovenije – prehod iz morja v gore – je možno doživeti tudi na jugu Hrvaške. Približno eno uro vožnje iz centra Makarske se lahko pripeljete do vrha Biokova, Svetega Jureta in se predate gorskim in pohodniškim užitkom.

Vrhovi Biokova

  • Sveti Jure – 1762 m
  • Troglav – 1658 m
  • Sveti Ilija – 1642 m
  • Ščirovac – 1619 m
  • Veliki Šibenik – 1467 m
  • Vošac – 1421 m

Še vedno pa bo za turiste v Makarski najbolj zanimiv prav Narodni park Biokovo, ki ponuja tudi najvišje ležečo asfaltirano cesto pri naših južnih sosedih. Kaj vse ponuja plačljivi Narodnik park blizu Makarske? Ja, prav ste orebrali. Za obisk parka bo možno odšteti nekaj evrov, a verjemite, da je vredno. Na ogled so botanični vrt, naravne lepote, Skywalk – sprehod med oblaki, prečudoviti vrhovi, planinske steze in informativni centri.

Nad Makarsko se dviga Narodni park Biokovo, ki je prava paša za oči

Nad Makarsko se dviga Narodni park Biokovo, ki je prava paša za oči

Makarska center in Kačićev trg

V središču mesta ter blizu riviere leži največji mestni trg Makarske. Kačićev trg oziroma Trg Andrije Kačića Miošića, kjer je tudi spomenik hrvaškega pesnika, ki je napisal najbolj brano dalmatinsko knjigo z naslovom »Razgovor ugodni naroda slovinskog«. Mestni trg je tudi tu srce mesta in ponuja razgled na morje na eni in v gore na drugi strani. Tega se ne sme zamuditi.

Cerkev Svetega Marka

Na dvignjenem delu glavnega trga Makarske stoji prelepa pozno baročna cerkev Svetega Makra. Do nje je možno priti po širokih stopnicah nad katerimi dominira stavba. Makarska poleg glavne cerkve ponuja tudi nekaj drugih cerkva. To so cerkev svetega Mihovila, svetega Ivana, frančiškanski samostan Blažene device Marije, svetega Filipa in svetega Petra.

Makarska riviera

Riviera v Makarski je del dalmatinske obale, ki se razteza preko šestdeset kilometrov ob obali Jadranskega morja. Del, ki leži v mestu, je dolg približno kilometer in pol. Predstavlja center mesta in najbolj priljubljen del obiska, saj sprehod ob obali ponuja vse, kar si srce poželi. Trgovine, kavarne, restavracije in prečudovit razgled na morje. Do legendarne Baške vode je manj kot deset kilometrov, če bi se odločili za kolesarjenje ali dolg tek ob sončnem vzhodu.

Makarska riviera je lahko čudovit sprehod na vašem dopustu

Makarska riviera je lahko čudovit sprehod na vašem dopustu

Ulica Lištun

Kljub temu, da Makarska ne velja za velemesto, pa vseeno ponuja odlično nočno in večerno življenje. Večina barov in lokalov je nameščenih prav na Ulici Lištun, do katere je možno dostopati le peš. Na voljo je vse od mirnih kavarn do svetlečih diskotek, kjer lahko večer hitro preide v jutro. Vsekakor za mlade in mlade po duši, ki si želijo družbe in plesanja.

Observatorij Makarska

Zgrajen na gozdnem hribu je observatorij ena najlepših zgradb v tem delu Jadrana. Observatorij je zgrajen v obliki stolpov, saj je del spomenika, ki je posvečen vojakom druge svetovne vojne. V poletnih mesecih je observatorij odprt v nočnih urah, ko omogoča prelepo gledanje v zvezde in razmišljanje o življenju. Že sama arhitetktura zgradbe sredi Makarske je vredna ogleda, notranjost pa odpira mnogo drugih aktivnosti.

Observatorij Makarska je nujen ogled v mestu

Observatorij Makarska je nujen ogled v mestu

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: makarska-info, makarska-zvjezdarnica.com