• C Novo mesto
  • 19:23
  • Pon, 15.04.2024

Maroko: zgodovinski mozaik na severozahodu Afrike

Obmorska afriška država Maroko na severozahodu afriške celine je v zadnjih tednih ena izmed največkrat omenjenih afriških držav na svetu. Nekoliko zaradi kulture, zgodovine in arhitekture, še najbolj pa verjetno zaradi neverjetnega športnega uspeha, ki so ga njihovi nogometaši dosegli na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu.

Gre za državo, ki se jo v resnici označuje kot Kraljevina Maroko. Na severu meji na Sredozemsko morje, hkrati pa se preko Gibraltarskih vrat povezuje s sosednjo Španijo. Na zahodu meji na Atlantski ocean, na vzhodu na Alžirijo, na jugozahodu pa na Zahodno Saharo.

V obdobju klasične antike je Maroko doživel razne selitvene vale, v katerih se je na območju te države selilo na tisoče in tisoče različnih narodov. Med njimi so bili Feničani, Kartagini, Rimljani, Vandali in Bizantinci, kasneje je bil pa islam tisti, s prihodom katerega je Maroko razvil neodvisne države, ki so ohranile močne osvajalce v zalivu.

Maroko je država, ki je težko ohranila svojo tradicijo in kulturo, ima pa tudi veliko geografsko heterogenost, kar nam daje možnost, da uživamo v raznolikih pokrajinah. Zaradi verske tematike je območje te afriške države skozi stoletja nenehno doživljalo razne spremembe, ki so seveda še danes vidne v mestih po vsej Afriki, tudi v Maroku.

Tudi puščava Sahara je prava atrakcija za turiste ob obisku Maroka

Tudi puščava Sahara je prava atrakcija za turiste ob obisku Maroka

Znamenitosti, ki jih Maroko ponuja svojim obiskovalcem

Večina turistov se ob svojem prvem obisku te afriške države najprej sreča s slavnim mestom Marakeš. Gre za izredno fascinantno, priljubljeno in zanimivo mesto, ki ga je enostavno nujno obiskati, ko se odločimo za odhod v Maroko.

Pohajkovanje po mestu, srkanje čaja ob sončnem zahodu in opazovanje življenja ter dogajanja na mestnem trgu so pravi simbol te države, zaradi česar se seveda obisk Marakeša priporoča prav vsakemu, ki bi rad doživel tisto pristno doživetje ob prihodu v Maroko.

Naslednja izmed znamenitosti, ki jih ponuja Maroko, je znameniti zgodovinski ksar Ait Benhaddou. Gre za ksar vzdolž nekdanje karavanske poti med Saharo in Marakešem, čudovita arhitekturna atrakcija iz lončene gline, ki prav tako velja za pomemben simbol Maroka. Od leta 1978 je tudi dodan na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

Tudi puščava Sahara je prava atrakcija za turiste ob obisku Maroka. Obstajata dve glavni območji puščave, Zagora in Merzouga, ki ju lahko obiščemo z direktno povezavo iz Marakeša. Možna je celo organizacija izleta z vključeno prenočitvijo v šotoru sredi slovite Sahare.

Še ena izmed znamenitosti Maroka je mesto Fez. Gre za četrto največje mesto v tej afriški državi, ki za razliko od Marakeša obiskovalcem nudi pohod po labirintskih ulicah, obisk koranske šole in raznoraznih tržnic. Vrhunec obzidane medine je usnjarna Chouwara, spektakel vonjav in barv, ki je obiskovalcem prav tako na voljo za ogled.

Soteski Dades in Todra nudita nekaj najbolj spektakularnih pokrajin v Maroku s svojimi kraškimi soteskami in kanjoni. Ti dve dolini je mogoče obiskati v enem dnevu in sta del poti, ki obiskovalce lahko pripelje iz Marakeša do puščave Merzouga.

Maroko je država, ki je težko ohranila svojo tradicijo in kulturo, ima pa tudi veliko geografsko heterogenost

Maroko je država, ki je težko ohranila svojo tradicijo in kulturo, ima pa tudi veliko geografsko heterogenost.

Zanimivosti, ki jih zagotovo niste vedeli o Maroku

Je prva turistična destinacija v Afriki in sprejme več kot 10 milijonov turistov letno. Ta sektor je zelo naklonjen politični stabilnosti, ki prevladuje v državi. Predvsem Španci to deželo na letni ravni največkrat obiskujejo.

Mošeja Hasana II v Casablanci je najvišja verska zgradba na svetu. Zgradil jo je istoimenski sultan, čigar namen je bil, da ima gospodarska prestolnica Maroka emblem, po katerem bi se razlikovala od ostalih mest v državi.

Je vodilni uvoznik zelenega čaja na svetu. Za Maročane je čaj pomemben del njihove kulture, saj si v dnevu večkrat postrežejo s skodelico čaja, prav tako je običajno, da ga ponudijo tudi svojim gostom. Pri serviranju vržejo vodo s čajnikom z višine, da se ob udarcu v kozarec (napolnjen s sladkorjem in meto) zapeni. To je tradicija in simbol njihovega izobraževanja.

Maroška kraljeva garda sega v leto 1088 in je ena najstarejših vojaških teles na svetu. Naloga tega organa je kraljeva varnost, vse skupaj pa jo sestavlja kar 3000 mož.

Pozdravljanje z levo roko je za Maročane zelo nevljudna gesta, saj jo uporabljajo za osebno higieno. Desna roka je tista, s katero naj bi pozdravljali, jedli in sprejemali razne stvari. Poljubljanje in druge geste ljubezni so prepovedane in so rezervirane za zasebne trenutke.

Včasih so bile hiše v Maroku in mnogih drugih arabskih državah zgrajene do enake višine. To pa zato, da lahko ženske na terasah slečejo svoja oblačila in nekatere dele telesa pustijo nepokrite. Hiše so vse enako visoke, da nihče od sosedov ni mogel vohuniti za drugimi.

Zadnja zanimivost sega v današnji čas. Nogometaši Maroka so na letošnjem svetovnem prvenstvu v Maroku postali prva (in zaenkrat edina) afriška država, ki se je v omenjenem tekmovanju prebila vse do polfinala. Tam so jih premagali Hrvati, tako da so kljub temu izredno ponosni Maročani tekmovanje zaključili na visokem 4. mestu.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels