• C Novo mesto
  • 08:03
  • Čet, 09.02.2023

Najlepša potovanja z vlakom, tudi po poteh Harryja Potterja

Včasih, v katerih živimo, se nam potovanja zdijo precej oddaljena. Razmere z epidemijo so namreč še vedno precej nestanovitne in zaenkrat ne kaže, da bi se situacija kaj kmalu obrnila na bolje. Vseeno pa nam preostane sanjarjenje in upanje na to, da bodo potovanja prej ali slej spet v igri. Takrat bodo še toliko slajša.

Na potovanje se je možno odpraviti z različnimi prevoznimi sredstvi. Sploh za daljše razdalje je letalo najbolj priljubljen način transporta, saj lahko dolge razdalje premagujemo v relativno kratkem času. Za potovanje z vlakom se odloča čedalje manj ljudi, kar je velika škoda. Vlak nam namreč lahko ponudi svojevrstno izkušnjo potovanja. Če razdalje le niso predolge, lahko med vožnjo opazujemo spreminjajočo se pokrajino, kar daje takemu potovanju svojevrsten čar.

Predlagamo vam nekaj najlepših potovanj, ki jih lahko izvedete z vlakom po Evropi

Orient Express

Gre za enega najbolj znanih vlakov, ki je omenjen v številnih literarnih in filmskih delih. Vse se je začelo 4. oktobra 1883, ko je s pariške postaje Gar de I’Est svojo prvo pot opravil ta luksuzni vlak na relaciji Pariz – Istanbul. Za tiste razmere je šlo za precej revolucionaren vlak, ki je nudil precejšnjo mero udobja.

Potniki imajo tudi dandanes možnost, da podoživijo vožnjo iz preteklosti. Enkrat na leto lahko prevozijo prvotno pot v obnovljenih vagonih iz poznih 20. let, ki so urejeni v slogu art deco. Preostanek leta lahko z istim vlakom obredete tudi druge relacije. Na primer med Benetkami in Londonom.

Cinque Terre Express

Italijanske vasice Chinque Terre so zagotovo atrakcija, ki pritegnejo številne obiskovalce. Gre za obmorske vasice, v katerih so razporejene prikupne hiške raznovrstnih barv. Med 15. marcem in 1. novembrom se lahko odpravite skozi vasice Levanto, Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore in La Spezia. Vlak vozi na vsakih 20 minut.

Bernina Express

Se želite popeljati po čudoviti poti med švicarskim mestom Churu in Tirano v Italiji? Za to potovanje z vlakom boste porabili 4 ure in pol. vključuje 55 predorov in 196 mostov. Na poti boste zasledili tudi nekaj impresivnih viaduktov.

Centovalli Express

Ta tudi po Švici sicer ni tako poznana kot druge vlakovne poti, je pa zelo lepa. Prednost tega potovanja z vlakom je tudi v tem, da ni gneče. Vlak se pelje od Domodossola do Locarna v Italiji. V času dvournega potovanja boste lahko uživali ob pogledu na slapove, vinograde in pobeljene gore.

Cannes do Ventimiglie

Potovanje z vlakom vodi od Francije do Italije. Pri vožnjo z vlakom boste lahko uživali ob pogledu na morje in obalo na eni strani, medtem ko so na drugi strani gore. Vlak vozi zelo pogosto. Odpelje kar 30-krat na dan, vožnja pa traja uro in 40 minut.

Ffestiniog in Welsh Highland Railways

Štiriurna pot od Caernarfona do Blaenau Ffestinija se vije skozi gore Severnega Walesa in združuje dve zgodovinski železnici. Predstavlja stik med dvema zgodovinskima železnicama. Je tako edinstvena, da se vam bo zagotovo vtisnila v lep spomin.

Jacobite

Med priljubljenimi potovanji z vlakom je pot po Škotskem visokogorju, kjer se boste lahko zapeljali s parno lokomotivo. Vožnja traja 2 uri. Na račun bodo prišli sploh ljubitelji Harryja Potterja, ki se bodo počutili, kot bi se peljali v Hogwarts Expressu. Pot poteka skozi čudovit viadukt, popotniki pa imajo nepozaben razgled na največjo britansko goro in tretje največje jezero na Škotskem.

Pripravila: Petra K, vir video in foto: Youtube.com