• C Novo mesto
 • 14:58
 • Čet, 22.02.2024

Plitvička jezera – vse informacije na enem mestu

Plitvička jezera (Plitviška jezera) so ena izmed največjih naravnih znamenitosti sosednje Hrvaške – gre za čudovit narodni park s kristalnimi turkiznimi jezeri, osvežujočimi slapovi, veliko zelenja in skalnatih površin. Park je tako naravno bogat in poseben, da je bil leta 1979 razglašen za UNESCO svetovno naravno dediščino.

Gozdnato območje obsega šestnajst kristalno čistih jezer, ki se prelivajo eno v drugo prek številnih slapov. Mineralno bogata voda reže skozi skale in odlaga tuf – posebno sprijeto sedimentno kamnino, ki nastaja pod velikim pritiskom s strjevanjem majhnih delcev. Nad osemnajstimi kilometri pohodniških poti in lesenih mostičkov se tik nad brbotajočo vodo vijejo oblaki pisanih metuljev. Plitvička jezera so dom številnim zanimivim živalim in razkošnim rastlinam, ki v kombinaciji s čudovito naravo navdušujejo turiste z vsega sveta. Priljubljena turistična destinacija so praktično že od leta 1861, sedaj jih letno obišče od 1,3 do 1,5 milijona ljudi, ki se sprehajajo po mostičkih, vozijo po jezerih in občudujejo unikatno favno ter floro.

Čudovit narodni park s kristalnimi turkiznimi jezeri in lesenimi mostički.

Kaj vse lahko vidite v parku?

Jezera in slapovi

Plitvička jezera se razprostirajo na površini 192 kvadratnih metrov, zajemajo pa šestnajst jezer pastelnih barv. Delijo se na zgornja in spodnja jezera, med seboj jih povezujejo sprehajalne poti. So različnih barv, oblik in velikosti, kopanje v njih pa ni dovoljeno. Kozjak je največje jezero v parku in tvori mejo med zgornjo in spodnjo dolino.

Zgornja jezera:

 • Prošćansko jezero
 • Okrugljak
 • Ciganovac
 • Batinovac
 • Veliko jezero
 • Malo jezero
 • Vir
 • Golovac
 • Milino jezero
 • Jezerce
 • Burgeti
 • Kozjak

Spodnja jezera:

 • Milanovac
 • Gavanovac
 • Kuleđerovac
 • Novakovića Brod

Plitvička jezera so čudovite pastelne barve.

Ko boste prispeli na parkirišče, boste najprej videli parkirišče 1 in 2 (enako velja za vhod 1 in 2). Če želite najprej raziskati zgornja jezera, parkirajte na parkirišču 2, če pa boste najprej obiskali spodnja jezera, parkirajte na parkirišču 1

Jezera med seboj povezujejo čudoviti slapovi, nekateri večji, drugi manjši. Na voljo je več razglednih točk, od koder lahko občudujete slapove. Popotnike navdušujejo tudi številne brzice in spektakularni slapovi v obliki ozkih potokov.

Jame

V parku se nahajajo jame, kjer lahko opazujete čudovite stalaktite in stalagmite. Na mestih, kjer voda pada v nižje jezero, nastajajo plasti lehnjaka. V stenah iz lehnjaka je danes šest podzemnih jam, v apnenčastih stenah pa štirinajst podzemnih jam.

Raznolik svet živalstva in rastlinstva

Narodni park Plitvička jezera je najbolj znan po svojih jezerih in slapovih, obenem pa je poln raznolikih živali in rastlin. Na celotni površini se nahaja okoli 1100 rastlinskih vrst, od tega jih je 70 endemičnih. V gozdu prevladujejo bukev, smreka in jelka, med starodavnimi drevesi pa so nekatera stara tudi več stoletij. Nabiranje rastlin in hranjenje živali v parku ni dovoljeno.

V narodnem parku živi veliko vrst različnih živali.

Plitvička jezera so tudi dom velikih plenilcev, kot sta rjavi medved in volk. Pomembna atrakcija je vidra, ki je ena najbolj ogroženih živalskih vrst v srednji Evropi. Čista voda omogoča prisotnost številnih vrst rib in vodnih živali, med sprehodom po parku pa lahko opazite tudi netopirje – tam živi kar petnajst vrst. Uživate lahko ob pogledu na različne vrste pisanih metuljev, prav tako v parku ne manjka različnih insektov.

Sprehajalne poti

Po parku se boste večinoma premikali peš, zato se pripravite, da bo to v vsakem primeru precej aktiven izlet. Sicer znotraj parka vozita tudi avtobus in ladja. Park ponuja štiri vrste poti različnih dolžin in težavnosti, ki povezujejo jezera. Katero izbrati, je odvisno predvsem od vaše telesne pripravljenosti in časa, ki ga imate na voljo.

 • Pot 1: 3,5 km, čas hoje 2-3 ure (začetek pri vhodu 2, nadaljevanje prek Velikega slapu, ob jezerih Galovac, Milanovac in Gavanovac)
 • Pot 2: 4 km, čas hoje 3-4 ure (začetek je možen s kateregakoli vhoda, vključuje ogled Velikega slapu in bližnjih jezer, del poti je vožnja z ladjo čez jezero Kozjak)
 • Pot 3: 8 km, čas hoje 4-6 ur (ogled spodnjih in zgornjih jezer ter Velikega slapu, prečkanje Kozjaka z ladjo, vrnitev z avtobusom z zgornjih jezer)
 • Pot 4: 18,3 km, čas hoje 6-8 ur (najdaljša pot, ki vodi ob robovih vseh jezer brez prevoza, razen kratke vožnje z ladjo blizu vhoda 2)

Kdaj je najbolje obiskati Plitvička jezera?

Narodni park je odprt in primeren za obisk skozi vse leto, vendar vam svetujemo, da pred odhodom preverite vse informacije in pot premišljeno načrtujete. Če imate izbiro in dovolj fleksibilnosti, sta pomlad in jesen najboljša letna časa za obisk. Spomladi in v začetku poletja so slapovi še posebej močni in polni vode, vreme je prijetno toplo, padavin je malo. Sveže zelenje se čudovito prepleta s turkizno vodo, med ogledom pa vas bo spremljalo petje ptic. Možnosti, da boste v narodnem parku preživeli čudovit sončen dan, so visoke.

Jeseni se listje obarva v pisane jesenske barve in tako lahko doživite res nepozaben obisk parka. Obiskovalcev je takrat manj, tako da lahko uživate v miru in spokojnosti. Tudi obisk pozimi je lahko po svoje zelo zanimiv in unikaten, vendar je veliko odvisno od vremenskih razmer. V primeru snega je lahko dostop do parka ali nekaterih delov parka omejen, prav tako takrat ne obratuje brezplačni prevoz znotraj parka. Jezera so pozimi velikorat zaledenela, obstaja veliko možnosti, da bo snežilo. Po drugi strani pa lahko doživite pravo zimsko pravljico, spektakularnega pogleda na zamrznjene slapove zagotovo ne pozabili nikdar v življenju.

Plitvice je najbolje obiskati spomladi ali jeseni.

Kaj pa poletje? V juliju in avgustu je najslabši čas za obisk Plitvičkih jezer, čeprav se takrat za izlet tja odloči največ ljudi – veliko turistov naredi v Plitvicah postanek na poti v drug kraj na hrvaški obali, kjer bodo preživeli počitnice na morju. Zaradi šolskih počitnic v številnih državah, tudi v Sloveniji, se ljudje odpravljajo na dopust in se seveda odločajo tudi za obisk narodnega parka Plitvička jezera. Takrat imate lahko težave s parkiranjem, čakanjem na avtobuse in ladje, ki prevažajo obiskovalce po parku, sprehajalne poti pa se pogosto spremenijo v dolgo vrsto in množico ljudi. Če ne marate gneče, se torej obisku Plitvic v vrhuncu poletne sezone raje izognite. Takrat imajo slapovi zaradi obdobja večje suše najmanj toka in vode. Je pa res, da so jezera najbolj bleščeča in izstopajoča poleti na soncu. Svetujemo vam, da za obisk narodnega parka v vsakem primeru poskusite izbrati sončen dan, saj boste tako lahko priča najbolj izrazitim barvnim kontrastom.

Kako priti do Plitvic?

Narodni park Plitvička jezera se nahaja na Hrvaškem v Liki, južno od Zagreba. Odpravite se lahko v lastni režiji z avtomobilom, iz Ljubljane je vožnje približno tri ure. Če nimate možnosti potovati z avtomobilom, se lahko obrnete tudi na eno izmed turističnih agencij, ki bo organizirala pot in izlet. Obisk Plitvičkih jezer lahko kombinirate z večdnevnim oddihom v katerem od bližnjih hrvaških obmorskih mest, na primer v Splitu, Zadru ali na katerem od številnih hrvaških otokov.

Možnosti prenočitve znotraj parka

Na voljo so štirje hoteli, ki jih upravlja narodni park in so postavljeni ob mejah parka, obstajata pa tudi dva kampa. V bližnjih vasicah, do katerih se lahko po želji odpravite peš, si lahko poiščete tudi apartma ali sobo. Če želite doživeti poseben ambient v neposrednem stiku z naravo, se lahko odločite za nastanitev v idiličnem mestecu Korana, kjer lahko tudi ponoči uživate ob šumenju potoka.

Kaj vse potrebujete za izlet v narodni park?

Pomembno je, da se pred odhodom pozanimate o vremenskih razmerah in se temu primerno oblečete in obujete. V vsakem primeru potrebujete dobro pohodniško obutev, sončno kremo z UV zaščito in sončna očala. Če park obiskujete poleti, vam svetujemo, da s seboj vzamete tudi pokrivalo za glavo. Ne pozabite na steklenice z vodo in po potrebi dežnik.

Na voljo je veliko razglednih točk, od koder lahko občudujete spektakularne slapove.

Je kopanje v jezerih dovoljeno?

Kopanje v Plitvičkih jezerih ni dovoljeno. Prav tako ni dovoljeno hranjenje živali, odlaganje smeti in hoja izven označenih sprehajalnih poti.

Je vstop v park dovoljen psom?

Psi so v parku dovoljeni, ni pa dovoljeno kopanje psov v jezerih. Če se na pot odpravljate s psom, imejte v mislih, da je lahko obisk parka poleti zelo vroč in neprijeten za vašega kosmatinca, zato izlet raje organizirajte v hladnejšem letnem času.

Druge uporabne informacije

 • Vstopnice je priporočljivo kupiti prek spleta vsaj en dan pred obiskom.
 • Za ogled celotnega parka se svetuje, da si vzamete čas za celodnevni izlet ali vsaj poldnevni, če se odpravljate iz bližnjih hrvaških krajev.
 • Za maksimalen užitek in doživetje vseh naravnih lepot vam svetujemo, da se odločite za daljšo pot, vendar imejte v mislih, da morate biti telesno dobro pripravljeni.
 • Če je vaš čas omejen, si lahko zgornja jezera ogledate tudi v zgolj dveh urah. Ogled spodnjih jezer traja približno tri ure, najbolje je začeti z vožnjo z avtobusom in končati z vožnjo z ladjo, da si prihranite vzpon.

Nasveti za boljši obisk

Da bo vaš izlet resnično prijeten in boste dan maksimalno izkoristili, smo za vas pripravili še nekaj koristnih nasvetov.

 • V park se odpravite zgodaj, da se izognete množicam.
 • Obujte primerne čevlje za večurno hojo (izogibajte se natikačem in sandalom).
 • S seboj vzemite pijačo in prigrizke, saj na poti ni veliko mest, kjer lahko kupite hrano in pijačo.
 • Vzemite si čas in obiščite tako zgornja kot spodnja jezera.
 • Pri vhodu vzemite zemljevid, priporočljivo pa je, da pot načrtujete že vnaprej, da na licu mesta ne izgubljate dragocenega časa.
 • Park obiščite na sončen dan, saj bodo barve veliko bolj izrazite.
 • Pred odhodom nujno obiščite uradno spletno stran narodnega parka, da boste na tekočem glede delovnega časa in cen.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Pixabay, Instagram