• C Novo mesto
  • 05:41
  • Tor, 21.09.2021

Ste že obiskali Rovinj?

Rovinj se nahaja na zahodni obali hrvaškega polotoka Istra, in sicer pod Limskim kanalom. Sodi med najbolj romantične kraje v Sredozemlju, poleg tega pa je odlična destinacija tudi za vse ljubitelje zgodovine. Zaradi omejenega prostora so hiše v Rovinju grajene tesno skupaj, ulice so ozke, mestni trgi pa majhni.

Rovinj je na morski strani zavarovan z visoko in senčno obalo ter zidovi hiš, ki so jih postavili na strmih stenah. V smeri proti kopnemu pa ga varuje obzidje. Nad Rovinjem se nahaja čudovita baročna cerkev Sv. Evfemija, ki ponuja osupljiv pogled na mesto in pristanišče. Prava posebnost v Rovinju so staro mestno jedro, 6 otokov ter 67 km dolga obala.

Rovinj

Mesto Rovinj se je razvilo iz bogate ribiške tradicije, posebej pa je znano po edinstveni ladji batani ter pesmih bitinadih. Kraj vam ponuja številne možnosti rekreacije in zabave: sprehode po osupljivo lepo pokrajini, ukvarjanje z različnimi športi, odkrivanje skrivnih kotičkov, kolesarjenje, jadranje, potapljanje, plezanje, občudovanje kulturne dediščine in arheoloških najdišč in še bi lahko naštevali. Rovinj se lahko pohvali tudi s hoteli visoke kakovosti, nudi pa tudi številne kampe in turistična naselja, med katerimi bo prav vsakdo našel kotiček zase.

Rovinj in njegove glavne atrakcije

Stari del mesta Rovinj

Prvi arheološki ostanki, ki kažejo na to, da se je v Rovinju začelo življenje, segajo daleč nazaj v bronasto dobo. Ugotovili so, da se je staro mestno jedro začelo razvijati v 3. Stoletju. Stari del mesta je posledica dela pridnih tok domačih mojstrov. Zaradi ozkega prostora so tudi hiše in ulice zelo ozke. Posebnost starega mesta so tudi dve mestni jedri ter na poseben način zgrajeni dimniki. Ogled vas prav gotovo ne bo pustil ravnodušne.

Cerkev Svete Evfemije

Omenili smo že baročno cerkev, ki je zgrajena v beneškem stilu. Na njenem mestu je predhodno stala cerkev Sv. Jurija. Ko pa so leta 800 v Rovinj prepeljali sarkofag s telesom mučenice Evfemije, so cerkev preimenovali. Rovinj in sama cerkev pa sta postala destinacija za števile romarje, ki so želeli obiskati Evfemijin grob.

Prelepa obala in plaže

Rovinj se ponaša s 67 km dolgo obalo, ki predstavlja edinstven naravni okoliš, ki premore kar 2.289 ha zaščitenih zelenih površin. Tu je še 14 otokov in otočkov, 6 hribčkov, prav tako pa v Rovinju najdemo tudi številne plaže. Naj omenimo naslednje plaže: plažo Baluota, plaže na zlatem rtu, zaliv Lone, plažo Škaraba, uvalo Kučli, plaže na otoku sv. Andija, plaže na otoku Sv. Katarina in tako naprej.

Otok Sv. Katarine

Rovinj

Na južni strani mesta Rovinj se nahaja tudi otok Sv. Katarina. Do otoka vas iz luke popeljejo posebne ladjice. Otok se ponaša z bujnim rastlinjem, nudi pa prekrasen pogled na stari del mesta Rovinj. Tu najdete tudi veliko skalnatih plaž, ki so adrenalinska destinacija za vse, ki ljubijo skoke v morje.

Romanska cerkev Presvete Trojice

Je najpomembnejša in dobro ohranjena romanska zgradba, ki se nahaja v mestu Rovinj na Trgu na Lokvi. V njej ne izvajajo več bogoslužja, saj so jo spremenili v galerijo.

Mestna ura

Rovinj in mestni trg se nahajata pod mestno uro, ki jo najdemo v stolpu na južnem pročelju nekdanjega obzidja. Ura je iz 19. stoletja, ponaša pa se z beneškim levom.

Mestna palača

Danes je v tej zgradbi sedež občine Rovinj, župana in mestne uprave. A včasih ni bilo tako, saj j

Rovinj

e bila zgradba pretorska palača, ki izvira iz leta 1308.

Muzeji

Rovinj se ponaša s številnimi muzeji, od katerih naj posebej omenimo Mestni muzej Rovinj, Eko muzej Hiša o Batani in Mini muzej Hütterott v Park-gozdu Zlatni rt.

Katerih aktivnosti se lahko udeležite v mestu Rovinj?

Lahko se odpravite na kanu oziroma rafting safari in doživite pustolovščino iz življenja pionirjev. Spustite se po brzicah reke Kolpe v nedotaknjenem Gorskem Kotarju.

Popeljete se lahko s kolesom, in sicer vzdolž obale. Rovinj namreč omogoča tudi organizirane kolesarske izlete, sami pa določite dolžino in težavnostno stopnjo kolesarske ture. Kolo lahko seveda tudi najamete.

Sprehodite se lahko po Parku Histria Aromatica, ki ga krasijo številne sprehajalne poti. V parku si lahko ogledate več kot 300 vrst avtohtonih aromatičnih, zaćimbnih in zdravilnih rastlin, pa tudi nasade oljk in vinograde.

Posebno doživetje ponuja tudi Aeropark Vrsar, športno letališče, ki nudi panoramske izlete po Istri, pa tudi oglede starih letal ter galerijo slik o zgodovini letalstva.

Kulinarične specialitete v mestu Rovinj

Istrska kuhinja je posebna, to pa lahko pripišemo prepletanju različnih geografskih, klimatskih in drugih posebnosti. Temelji na aromatičnih začimbah, seveda ne smemo pozabiti na olivno olje, morske specialitete ter sezonsko zelenjavo. Tako bodo vaše brbončice uživale v ribjih jedeh, istrskemu pršutu, panceti in divjačini, jedeh iz divjih špargljev ter v istrskem tartufu. Poskrbjeno bo tudi za kakovostna vina, saj je območje poznano po istrski malvaziji, teranu in refošku.

Namestitev v mestu Rovinj

Na začetku naj naštejemo nekaj hotelov, ki veljajo za najbolje ocenjene. To so Hotel Istra Rovinj, Hotel Eden, Hotel Katarina, Hotel Park, Hotel Adriatic, Hotel Monte Mulini, Hotel Angelo d’Oro, Hotel Valdaliso in Hotel Lone.

Seveda pa imate na voljo tudi številne kampe: Amarin, Mon Paradis, Polari, Porton Biondi, Ulika, Valalta, Valdaliso in Veltar.

Rovinj je najbolje obiskati v poletnih mesecih, in sicer od konca maja pa nekje do sredine septembra, saj sta v tem času ozračje in morje najtoplejša. Nobene napake pa ne boste zgrešili, če se boste za obisk mesta Rovinj odločili v zimskih mesecih, saj so zime blage, tako da si boste lahko ogledali prav vse znamenitosti ali pa se prepustili športnim aktivnostim.

Pripravila: Monika M.

Ste že obiskali Rovinj?
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.