• C Novo mesto
  • 15:32
  • Čet, 22.02.2024

Rusija – država tisočerih kilometrov in turističnih znamenitosti

Rusija je največja država na svetu in v zadnjih mesecih tudi ena izmed največkrat omenjenih. Čeprav zaradi svoje politične in vojaške situacije trenutno ni najbolj zaželena turistična destinacija, Rusija kljub temu ostaja država, ki ogromno ponuja. Potrebovali bi več tednov, celo mesecev, da bi lahko obiskali vse znamenitosti in turistične atrakcije, ki jih svetovna velesila premore in ponuja.

Prava zakladnica zgodovinske in kulturne dediščine, divje narave in ogromnega ozemlja, ki je skoraj dvakrat večje od druge največje države Kanade. Čeprav je glavno mesto Rusije Moskva, je Sankt Peterburg kulturno in zgodovinsko izjemno pomembno rusko mesto, v katerem si kot turist lahko ogledate bistveno več raznolikih znamenitosti kot drugod po državi.

Rusi veljajo za prijazen in odprt narod, ki ljubi barvno cvetje. Podarjajo ga praktično ob vsaki priložnosti, še posebej pa so pazljivi pri številu rož v šopku – to mora zmeraj ostati liho, nikoli parno. Radi se pohvalijo, da imajo najlepšo podzemno železnico na svetu in sicer v Moskvi. Zaradi geografske lege je Rusija edina država na svetu, ki ima kar enajst časovnih pasov. Več kot očitno je torej, da bo kmalu spet ena izmed najbolj obiskanih držav – takoj, ko bodo razmere to seveda dopuščale.

Številne turistične destinacije in znamenitosti so prava vaba za turiste

Kot se za največjo državo na svetu spodobi, se Rusija lahko pohvali z izjemno raznoliko pokrajino in premnogimi znamenitostmi, ki jo krasijo in privabljajo turiste. Država, ki se razteza čez dva kontinenta velja za bogato zakladnico zgodovine, raznolike prehrane, umetnosti, arhitekture in čudovitih mest, ki kar kličejo po radovednih pogledih in fotografiranju.

Rusija ima v Moskvi svojo ‘Belo hišo’, ki je sestavljena iz niza civilnih in verskih zgradb, štirih palač in štirih katedral, združenih v ograjen prostor, ki meji na Kremeljski zid. Tako imenovani Moskovski kremelj je za javnost odprt že vse od leta 1955, leta 1990 pa je bil tudi uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine.

Rusi je zaradi svojih znamenitosti zelo zanimivo turistom

Rusi je zaradi svojih znamenitosti zelo zanimiva turistom

V Moskvi se nahaja tudi najbolj poznani trg v Rusiji, ki se imenuje Rdeči trg. Imena ni dobil po barvi opeke, temveč po izpeljanki iz besede Krasnaya, kar pomeni ‘rdeča’, v stari ruščini pa je pomenilo ‘lepa’. V notranjosti je Leninova grobnica, pa tudi vislice oziroma spomenik dvema narodnima herojema za zasluge branjenja države pred poljsko invazijo na začetku 17. stoletja.

Naslednja v nizu najbolj atraktivnih ruskih znamenitosti je katedrala Svetega Vasilija. Gre za pravoslavni tempelj, ki se nahaja na Rdečem trgu v Moskvi in je poznan po svojih kupolah v obliki čebulic. Zgrajena je bila leta 1554 in je preživela več požarov, med drugim tudi Stalinov načrt rušenja.

Ermitaž je državni muzej, ki se nahaja v Sankt Peterburgu in velja za drugi največji umetniški muzej na svetu. Sestavlja ga pet združenih stavb – Mali Ermitaž, Stari Ermitaž, Novi Ermitaž, Zimska palača in gledališče Ermitaž. Trenutno muzej hrani več kot tri milijone zgodovinskih predmetov iz Evrope in Vzhoda ter velja za eno najpopolnejših umetniških galerij na svetu, ki se razprostira na neverjetnih 24. kilometrih razdalje.

V Sankt Peterburgu se nahaja tudi znamenita Trdnjava Petra in Pavla. Sprva je veljala za območje, namenjeno zaščiti pred tujimi napadi, v 20. stoletju pa je služila kot zapor. Znotraj obzidja je tudi Katedrala Petra in Pavla, v kateri se nahajajo posmrtni ostanki ruskih carjev.    

Rusija ponoči.

5 čudovitih mest, zaradi katerih je Rusija vredna obiska

Brez dvoma je Sankt Peterburg turistična prestolnica Rusije. Nahaja se ob obali Baltskega morja in velja za zgodovinsko pomembno mesto, v katerem se prepletajo neskončni kanali in nahajajo ogromne palače, ki nas popeljejo nazaj v čas carskega imperija.

Glavno mesto Moskva je hkrati eno najbolj magičnih svetovnih prestolnic. Ena izmed najbolj priljubljenih atraktivnosti za turiste je križarjenje po reki Volgi, ki povezuje dve največji ruski mesti med seboj. Moskva je tudi zelo zaželena destinacija zaradi znamenitosti novejše svetovne zgodovine, kot so Rdeči trg, Kremelj in pisana cerkev Vasilija blaženega.

Vladivostok je mesto na skrajnem jugovzhodnem delu Rusije in v dobesednem prevodu pomeni ‘nadzor vzhoda’. Gre za domače pristanišče za Tihomorsko ladjevje Ruske mornarice, ki privabi in navduši vse obiskovalce. Mesto izstopa tudi po velikem številu muzejev, avditorijev in gledališč.

Leta 2014 je Rusija gostila zimske Olimpijske igre v mestu, ki leži ob Črnem morju. Soči je mesto, v katerem cveti turizem. Pozimi ponuja ogromno izbiro zimskih športov, poleti pa je obala Črnega morja pravi kraj za kljubovanje visokim poletnim temperaturam.

Yekaterinburg je kraj, v katerem so med rusko revolucijo usmrtili zadnjega carja in njegovo celotno družino. Mesto ponuja tudi kar nekaj turističnih znamenitosti, kot so jez na reki Iset, Narodno gledališče opere in baleta in park Shartashki s svojimi značilnimi spomeniki.    

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash