• C Novo mesto
  • 12:36
  • Tor, 21.03.2023

Najboljša slovenska smučišča

Smučarska sezona je pred vrati in kmalu se bodo odprla tudi različna slovenska smučišča. Po podatkih Združenja slovenskih žičničarjev v Sloveniji obratuje kar 42 smučišč. Razprostirajo se po 1400 hektarih ter ponujajo približno 275 kilometrov smučarskih prog.

Slovenija torej ponuja kar precejšnje število lepo urejenih smučišč. V nadaljevanju članka si bomo ogledali najpomembnejša slovenska smučišča, zato ne zamudite in berite naprej.

Slovenska smučišča: Rogla

Med priljubljena slovenska smučišča zagotovo sodi Rogla, ki je del Zreškega Pohorja. Nahaja se v severovzhodnem delu Slovenije. Rogla ponuja pestro dogodivščino za vse smučarje in ljubitelje adrenalina, pa tudi za družine z večjimi ali manjšimi otroki. Rogla se nahaja le 17 kilometrov stran od term Zreče. Pohvali se lahko s smučišči, ki se razprostirajo na 100 hektarih, 11 vlečnicami ter 2 sedežnicama. Dolžina prog znaša 13,5 kilometrov.

Slovenska smučišča: Vogel

Slovenska smučišča

Smučarski center Vogel leži v Triglavskem narodnem parku, in sicer nad Bohinjskim jezerom. Njegova lokacija je zares izjemna, pohvali pa se lahko s smučišči na povsem naravno zasneženih strminah. Vogel razpolaga tudi s snežnim parkom, ki je opremljen z različnimi elementi za izvajanje takšnih ali drugačnih trikov. Skupna dolžina prog znaša 22 kilometrov. 

Slovenska smučišča: Golte

Smučišče Golte se nahaja na nadmorski višini med 1280 in 1576 metri, ponaša pa se s 50 hektarji površine. Ima več kot 12 kilometrov urejenih smučarskih prog, ki so pravi raj za smučarje in deskarje. Poleg smučanja si lahko tu privoščite tudi tek na smučeh.

Slovenska smučišča: Stari Vrh

Smučišče Stari Vrh vam ponuja tudi nočno smuko, pohvali pa se lahko z zmogljivo napravo, s pomočjo katere se lahko smučar v eni uri po strmini spusti kar desetkrat. Na tem smučišču bodo uživale prav vse generacije, tako smučarji začetniki kot tudi izkušeni smučarji. Smučišče se ponaša še s snežnim parkom, manjšo skakalnico in igrali za otroke. Včasih so tu organizirali smučarska tekmovanja za Pokal Loka. Skupna dolžina prog je 12 kilometrov.

Slovenska smučišča: Kranjska gora

Žičnice in proge so nanizane na pobočjih Vitranca vse od Kranjske Gore do Planice. Tako lahko izbirate kar med 18 smučarskimi progami, ki so namenjene tako začetnikom kot tudi izkušenim športnikom. V Kranjski Gori obratuje 6 sedežnic in 13 vlečnic, skupna dolžina prog pa je 20 kilometrov. Tu vsako leto poteka tudi tekmovanje za svetovni pokal. Veliko zabave boste našli tudi tisti, ki ne smučate, saj je poskrbljeno za nočno sankanje, drsanje kot tudi krpljanje.

Slovenska smučišča: Kanin

Kanin se lahko pohvali s tem, da je najvišje smučišče v Sloveniji, saj se nahaja kar na 2293 metrih nadmorske višine. Ponuja čudovit razgled na Alpe in Jadransko morje. Preko Sedla in Prevale se lahko spustite tudi na italijansko stran, v Sello Neveo. Skupna dolžina prog znaša 30 kilometrov.

Slovenska smučišča: Soriška planina

Smučišče Soriška planina se nahaja na nadmorski višini med 1287 in 1550 metrov, skupaj pa meri 25 hektarov. To je prijazen in manjši smučarski center, ki se lahko pohvali s 7 kilometrov dolgo skupno dolžino prog. Smučišče ima na voljo tri vlečnice in dvosedežnico, ki vas popeljejo na slalomsko, veleslalomsko ali smuk progo. Proge so različnih težavnosti. Ob ugodnih snežnih razmerah ponuja tudi turno smučanje, in sicer z vrha Slatnika in Možica.

Slovenska smučišča: Krvavec

Slovenska smučišča

Krvavec ponuja popolno zimsko doživetje, pohvali pa se lahko tudi s tem, da je smučarsko središče z najlepšim razgledom. Ima odlično urejene proge, ki so skupaj dolge 30 kilometrov, jamči pa 100 smučarskih dni v sezoni. Krvavec sodi med zahtevnejša smučišča, a obenem naj napišemo, da je del terena prilagojen tudi tistim, ki se šele začenjajo učiti smučanja. Proge so torej zelo razgibane in raznolike po težavnosti.

Slovenska smučišča: Cerkno

Prav nič čudnega ni, da smučišče Cerkno vsako leto prejme naziv Naj slovensko smučišče. Odlikujejo ga odlične proge, sodobne in varne naprave ter kakovostna ponudba ostalih storitev. Slovi tudi kot odlično smučišče za družine. Skupna dolžina prog je 18 kilometrov.

Slovenska smučišča: Mariborsko Pohorje

Mariborsko Pohorje je zagotovo eno izmed najstarejših slovenskih smučišč, obenem pa je tudi največje v Sloveniji. Svoj svetovni sloves si je pridobilo s smučarskimi tekmami za svetovni pokal (Zlata lisisca). Posebnost tega smučišča je to, da je eno izmed najdaljših osvetljenih smučišč v Evropi, zato ga bodo gotovo vzljubili vsi ljubitelji nočne smuke. Skupna dolžina prog je 41 kilometrov.

Slovenska smučišča: Kope

Smučišče Kope se nahaja na zahodnem delu Pohorja, leži pa na nadmorski višini med 1010 in 1542 metrov. Nudi proge smučarjem z različnim smučarskim znanjem, skupna dolžina prog je 8 kilometrov. Pohvali se lahko tudi s 6 vlečnicami in 2 štirisedežnicama. Smučišče se nahaja na najvišjem delu Pohorja, zato nudi čudovit pogled na okolico. Poleg smučanja si tu lahko privoščite še tek na smučeh, sankanje, imajo pa tudi smučarsko sprehajalno stezo.

Pripravila: Monika M.

 

 

 

Najboljša slovenska smučišča
1 od 1
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.