• C Novo mesto
  • 15:40
  • Čet, 22.02.2024

Šri Lanka: bogastvo flore in favne

Mrzli dnevi so kot nalašč, da se začnemo ozirati po destinaciji za naslednji počitniški oddih, kjer si lahko pod palmo napolnimo baterije. Ali si želite nekaj novega in eksotičnega? Šrilanka je morda pravi odgovor na vprašanje, kam naslednjič. Obstaja precej razlogov, zakaj je vodilni potovalni vodič Lonely Planet Šri Lanko označil za top počitniško destinacijo leta 2019. Zakaj je Šri Lanka tako zanimiva in kaj jo dela tako posebno? Kaj se splača videti in kakšen budget boste potrebovali?

Šri Lanka: kratka zgodovina

Šri Lanka se je do leta 1972 imenovala Cejlon, po letu 1972 pa je uradno polno ime te otoške države Demokratična socialistična republika Šrilanka. Nahaja se v Indijskem oceanu v bližini Indije, in šteje slabih 21 milijonov prebivalcev. Po petindvajsetih letih državljanske vojne je v državi leta 2009 končno zavladal mir in zaradi čudovitih naravnih lepot in nedotaknjene narave je Šri Lanka kmalu postala priljubljena turistična destinacija. V državi prevladujeta budistična in hindujska religija, ki delita državo na dva dela: na vzhodu je bolj običajen hinduizem in na jugu budizem. Delež prebivalstva pripada tudi krščanski in islamski religiji.

Šri Lanka je bila večino zgodovine pod nadzorom drugih držav, samostojnost od britanskega imperija pa je dobila šele leta 1948.

Zanimivo je, da je Šri Lanka pred kratkim dobila novega predsednika vlade – brata trenutnega predsednika države Rajapakse.

Šri Lanka: uporabni nasveti za načrtovanje potovanja

Ali slovenski državljani za vstop na Šri Lanko potrebujemo vizum?

Odgovor je da, vendar naj vas to ne prestraši; proces prijave je dokaj preprost in ne zahteva veliko časa. Ni vam treba fizično obiskati ambasade, proces prijave poteka preko spleta in ne zahteva veliko časa.

Kaj pa, če smo na Šrilanki manj kot 30 dni?

Odgovor je še vedno da, dobra novica je, da je postopek prijave dokaj preprost in tudi ne posebno drag. Vizum lahko pridobite na strani ETA – Electronic Travel Authorisation v le nekaj preprostih korakih. Turistična viza z dvojnim vstopom vas bo stala 35 dolarjev, torej približno 32 evrov.

Koliko časa se splača ostati na Šri Lanki?

Načeloma je dobro, če v tej prikupni otoški državi ostanete vsaj en teden, vendar lahko, če imate možnost, ostanete tudi dlje, vsaj kakšnih 10 dni ali dva tedna. Šri Lanka vsekakor ponuja dovolj prekrasnih razgledov, aktivnosti in hrane, da boste ostali zaposleni tudi med daljšimi počitnicami in vam ne bo postalo dolgčas.

Kdaj je najboljši čas za obisk Šri Lanke?

To je precej odvisno od tega, kateri del države nameravate obiskati. Na vzhodu je najboljše vreme spomladi, med aprilom in majem, in na jugu in vzhodu je najboljše vreme med decembrom in marcem.

Kako draga oz. poceni je sploh Šri Lanka?

Šri Lanka je tako priljubljena počitniška destinacija tudi zato, ker je v primerjavi z nekaterimi drugimi popularnimi opcijami tako poceni. Največji strošek je letalska karta, ko pa ste enkrat tam, boste hrano in prenočišče dobili dokaj poceni. Bodite previdni in ne nasedajte sleparjem, ki prežijo na turiste. Načeloma računajte, da če boste na dan odšteli nekako med 30 in 40 evrov, boste imeli zares prijetno izkušnjo, če pa želite, lahko seveda porabite tudi več denarja in dobite še bolj vrhunske usluge, hrano in nastanitev.

Colombo: pristaniško glavno mesto

Glavno mesto Šri Lanke je Colombo z okrog 750 000 prebivalci. Turisti pogosto spregledajo Colombo, ker Šrilanka ponuja ogromno naravnih lepot, vendar se splača ustaviti tudi v prestolnici.

Zakaj se splača obiskati Šri Lanko?

Številne prekrasne plaže

Šri Lanka je bogata s številnimi prečudovitimi plažami, ki so vse vredne obiska.

Marakolliya

Marakolliya plaža se ponaša z razkošjem tropskih pisanih rož in zanimivimi lagunami, kjer lahko opazujete zapleteni sistem mangrov.

Želve

Le kdo ne obožuje želv? Želve že stoletja naseljujejo območje plaže na peščeni plaži Rekawa.

Anuradhapura

Ruševine v Anuradhapuri vam bodo s svojo mogočnostjo zagotovo vzele sapo, obenem pa predstavljajo tudi odlično ozadje za prekrasne fotografije! Dodaten bonus je tudi to, da lahko tam najdete eno izmed najstarejših dreves na svetu.

Zaliv Arugam Bay

Zaliv Arugam Bay je središče surferske scene, ki prav tako predstavlja odličen dodaten razlog za obisk Šri Lanke. Sezona za surfanje se razteza nekje od sredine pomladi pa do pozne jeseni.

Razkošje okusov 

Bogato začinjeni kari z rižem 

Šri Lanka je dom veličastnega in bogato začinjenega karija z rižem, ki zahteva veliko časa in truda za pripravo, vendar vas zagotovo ne bo pustil lačne ali razočarane. Osnovna hrana prebivalcev je riž, ki ga v kariju kombinirajo z zelenjavo, mesom in ribami.

Težava je le, če niste vajeni pekočih okusov, saj skoraj vsa hrana vsebuje veliko začimb.

Watalappam

Za sladico se vam vsekakor splača poskusiti Watalappam. To je sladica, pripravljena iz kokosovega mleka, jajc, oreščkov in različnih začimb, npr. kardamoma in klinčkov. Vse te sestavine ji dajejo zelo bogat in sočen okus.

Veličastni kokosi za sladokusce

Šri Lanka je tudi dom veličastnih kraljevih kokosov, imenovanih thambili, ki so malce večji in še bolj sladki kot navadni. Vsekakor morate poskusiti tudi to poslastico, ki je tudi bokat vir železa, kalcija, fosforja in vitamina E.

Je voda pitna?

Pomembno je, da se izogibate vsaki vodi, ki ni prekuhana ali ustekleničena. Tudi če perete sadje, ga operite s prekuhano oz. ustekleničeno vodo, še najlažje pa je, če ga preprosto olupite.

Šri Lanka prideluje fantastične čaje 

Če se boste peljali po Šri Lanki, boste zagotovo opazili velike nasade živo zelenih rastlin. To so nasadi čaja, ki je tako dober, da je postal izvozni produkt, ki ga danes uživajo v mnogih drugih državah. Poleg tega Šri Lanka izvaža tudi precej kavčuka in kokosovega olja, ki sta prav tako priljubljena v tujini.

Šri Lanka je dom veličastnih naravnih lepot

Narodni park Udawalawe 

V narodnem parku Udawalawe si lahko ogledate bogastvo čudovitih pisanih ptic.

Odličen prostor za vadbo joge in meditacijo v naročju narave 

Ste si vedno želeli oditi na sproščujoč joga oddih? Zdaj imate priložnost. Na Šri Lanki cveti turizem v povezavi z jogo, ajurvedo in meditacijo.

Sinharaja World Reserve

Ta rezervat pogosto obdajajo oblaki in meglice, ki še dodajajo k občutku skrivnostnosti, odročnosti in nedotaknjenosti narave. Sinharaja World Reserve spada tudi na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine. Po njem se lahko sprehajate s pomočjo vodičev, ki vam bodo razložili več o bogastvu flore in favne pred vašimi očmi.

Srečno pot!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Šri Lanka: bogastvo flore in favne
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.