• C Novo mesto
 • 01:51
 • Tor, 21.05.2024

TOP 10 Tajska: Najlepše destinacije za vaše potovanje

Tajska leži na polotoku Indokina v jugovzhodni Aziji in velja za eno najbolj priljubljenih destinacij slovenskih in svetovnih turistov. Locirana je v središču peninsule Indokina in se razteza preko pol milijona kvadratnih kilometrov. Več takih informacij lahko izveste v prispevku, prednost pa bodo imele glavne destinacije na Tajskem. Top 10 destinacij Tajske je pomemben korak pri načrtovanju potovanja po tej prelepi deželi na drugem koncu sveta.

Tajska skozi številke in osnove

Tajska je v zgodovinskem aspektu poznana tudi kot Siam, njeno uradno ime pa je Kraljestvo Tajska. Njena zgodovina sega več deset tisoč let v preteklost, v zadnjih letih pa je postala pravi potovalni biser. Četudi se ne bi zdelo tako, gre za visoko razvito turistično destinacijo, ki predstavlja izjemen potovalni teren. Omogoča prav vse, od raziskovanja starih mest in gozdov do najlepših svetovnih plaž in kraljevih mest.

 • Število prebivalcev: 70 milijonov
 • Površina države: 513.120 kvadratnih kilometrov
 • Uradni jezik: Tajščina
 • Glavno mesto: Bangkok (11 milijonov prebivalcev)
 • Vera: Budizem (93,5 %), Islam (5,4 %), Krščanstvo, Hinduizem in druge manj kot 1 %
 • Valuta: Baht (1 EUR = 36,59 THB)

Glavno mesto Tajske – Bangkok

Bangkok je središče Tajske v vseh pomenih. Politično, ekonomsko, kulturno, kulinarično in spiritualno gre za prestolnice Tajske. Združuje moderno s tradicionalnim in že samo po sebi ponuja nešteto možnosti za oglede in potepanja. Že samo tajsko glavno meso lahko ponudi svoj Top 10, ki vam ga ponujamo v naslednji lestvici.

 • Wat Pho – tempelj s 47-metrskim kipom Bude
 • Chatuchak – zunanja tržnica, ki deluje med vikendi
 • Velika Palača – eden najbolj poznanih templjev na svetu
 • Muzej Jima Thompsona – Jim Thompson je leta 1967 izginil neznano kam
 • Ulica Khao San – cesta dolga en kilometer
 • Kulturni center – Bangkok Art & Culture Centre
 • Državni muzej Bangkok – zgodovinski muzej za vpogled v preteklost in sedanjost
 • Wat Suthat – tempelj z 21-metrsko gugalnico
 • Wat Arun – tempelj zore
 • Wat Traimit – tempelj zlatega Bude

Zgoraj navedene atrakcije oziroma destinacije Bangkoka so le površje vsega, kar ponuja prestolnica Tajske. Fascinantna arhitektura, raznolika kulinarika, večplastna kultura in zgodovinski pomen Bangkoka so med najbolj opaznimi lastnostmi te 11-milijonske prestolnice. Niti enega turista ne bo razočarala, saj ima tako kot večina velikih mest na razpolago destinacije za vsak okus.

Bangkok kot glavno mesto Tajske privabi na milijone turistov letno

Bangkok kot glavno mesto Tajske privabi na milijone turistov letno

Severna vrtnica Tajske – Chiang Mai

Mesto na severu Tajske z imenom Chiang Mai je pogosto oklicano kot vrtnica ali roža severa. V prevodu pomeni »Novo mesto« in je tako ime obdržalo skozi več kot sedemstoletno zgodovino. Mesto je ustanovil kralj Meng Rai, ki je bil verski vodja in ustanovil tudi veliko število templjev v okolici. Mesto velja za center budizma na severu Tajske.

Popularna destinacija Tajske – Phuket

Pesek, sonce in morje na Tajskem hodi z roko v roki s Phuketom. Hitro po omembi Tajske se najdemo pri omembi Phuketa. Na višek prepoznavnosti je priplezal po izidu filma o Jamesu Bondu z naslovom Mož z zlato pištolo leta 1974. Danes je Phuket kraj, poln hotelov in rezortov, ki ponuja veliko število lokacij za turiste in popotnike.

Spektakularnost Tajske – Ayutthaya

Mesto Ayutthaya in njegove ruševine spadajo med najbolj spektakularne kraje na svetu. Danes so le ruševine in priljubljena atrakcija Tajske. Svoj vrhunec je mesto doživelo v šestnajstem stoletju po več kot štirih desetletjih regionalne vladavine. Kraljestvo Ayutthaya je zajemalo tudi širše območje Laosa, Kambodže in Mjanmara. V svoji zgodovini je imelo kraljestvo tudi povezave z Nizozemci, Portugalci, Angleži, Kitajci in Japonci.

Starodavno tajsko mesto Ayutthaya prikazuje zgodovinski pomen države

Starodavno tajsko mesto Ayutthaya prikazuje zgodovinski pomen države

Poudarek na naravi Tajske – Kanchanaburi

Masivna turistična destinacija Tajske je Kanchanaburi, ki na prvo mesto postavlja naravo. Le dve uri iz Bangkoka je kraj dostopen z vsemi prevoznimi sredstvi. Turiste očara prekrasna narava z očarljivo lepoto. Ribarjenje, kajak, kolesarjenje, golf, treking, tek, rafting in mnoge druge Območje je znano tudi po številnih slapovih, neolitskih jamah, narodnih parkih, rekah, pragozdovih in številnih rezervoarjih. Raj za človeka.

Tržnica na vodi – Ratchaburi

Priljubljen ogled za turiste, saj je Ratchaburi zelo blizu Bangkoka. Glavna atrakcija je plavajoča tržnica Damnoen Saduak, ki jo na leto obišče na milijone turistov. Prodajalci svoje reči ponujajo na čolnih z vesli. Vsako jutro vodovje preplavi na stotine takih čolnov, ki so na voljo tudi za turiste. Le dva evra stane najem čolniča za raziskovanje kanala in nakupovanje lokalnih sestavin.

Leglo piratov na Tajskem – Krabi

Provinca na jugu Tajske ob andamanski obali se imenuje Krabi. Lahko bi to področje opisali kot eno najbolj relaksacijskih področij na našem planetu. Vsebuje več kot sto otočkov in otokov ter več kot 150 kilometrov dolg obalni pas. Turkizna voda, visoki klifi, vodne jame, slapovi in eksotika. Krabi na Tajskem ponuja širok nabor pustolovščin in dogodkov. Arheološki podatki prikazujejo, da je bilo območje Krabi poseljeno že pred 35 tisoč leti. Tako je poleg modernega zatočišča tudi odlična lokacija za raziskovanje preteklosti in kulture.

Obmorsko mesto Tajske – Chonburi

Obmorsko mesto Chonburi je najbližje Bangkoku, kar omogoča hiter dostop do manj kot 100 kilometrov oddaljene lokacije ob morski vodi. V tajskem zalivu je Chonburi polno naravnih dobrin in tako priljubljena lokacija turistov in domačinov ob koncu tedna. Podobno priljubljen je tudi rezort Pattaya, ki se nahaja tik ob Chonburiju. Izbira bo seveda vaša, lahko pa se odločite tudi za druge lokacije oziroma obmorska mesta Tajske.

Most na reki Kwai spada med najbolj priljubljene destinaciji na Tajskem

Most na reki Kwai spada med najbolj priljubljene destinaciji na Tajskem

Zgodovinsko potovanje na Tajskem – Sukhothai

Zgrajeno v trinajstem stoletju ime mesta dobesedno pomeni »zora sreče« in je bilo prvo pravo neodvisno tajsko kraljestvo. Pod vladavino kralja Ramkhamhaenga so živeli v tako imenovani zlati dobi in v tistem času prejeli tudi tajsko abecedo. Zgodovinski park Sukhothai je uvrščen na UNESCO seznam svetovne dediščine. Priljubljen kraj z množico izjemnih templjev in kipov je vstop v preteklost te azijske države.

Potapljaško doživetje tajskega morja – Phang nga

Tajska provinca Phang Nga se ponaša s spektakularnimi zalivi, ki so pravi raj za potapljače in plavalce. Zaliv narodnega parka Phang Nga je geološki čudež napolnjen s prečudovitimi potapljaškimi tereni. Tudi s pomočjo morskih kajakov lahko odkrivate svet tajskega morja in obale, izkušeni vodiči pa vam bodo pri tem pomagali.

Tajske plaže in morje so eden glavnih razlogov za obisk

Tajske plaže in morje so eden glavnih razlogov za obisk

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com