• 20.7C Novo mesto
  • 13:02
  • Čet, 01.10.2020

Tunizija na Unescovem seznamu

Tunizija je geografsko raznolika država v severni Afriki, saj se v njej nahaja del gorovja Atlas, del puščave Sahara, prav tako pa ima dostop do Sredozemlja s kar 1300 kilometrov obale. Ime Tunizija izvira iz njenega glavnega mesta Tunis, ki se nahaja na severovzhodni obali. Tunizija ima ogromno zgodovine in raznolikih naravnih lepot. Tunizija privablja predvsem s peščeno belimi plažami, morskim vetrom in vedno svežimi ribami na krožniku, kar jo uvršča med najbolj obiskane države v Afriki. Ob soncu, morju in pesku pa je mogoče v samo nekaj dneh raziskati različne kulture in neverjetne pokrajine, ki jih Tunizija obsega. Tunizija je privlačna destinacija za turiste že od začetka šestdesetih let prejšnjega stoletja. Med glavnimi atrakcijami so svetovljansko glavno mesto Tunis, starodavne ruševine v Kartagini, obalna letovišča zunaj Monastira ter otok Djerba. Po poročanju The New York Timesa je Tunizija “znana po svojih zlatih plažah, sončnem vremenu in cenovno ugodnih razkošjih”.

Atrakcije, ki so obvezne ogleda

Tunizijsko prestolnico Tunis opisuje izraz ”živa zgodovina”. Tunis je odlično izhodišče za vsako raziskovanje Tunizije. Valovi kolonizacije v preteklosti so vplivali na mestno kulturo, ki je še kako očitna kjer koli raziskujete. Tunis je poln zgodovine in očarljivih muzejev. Domačini s svojimi umetniškimi kavarnami in butičnimi hoteli vabijo turiste v soseske, v katerih so odraščali njihovi stari starši. Obvezen je tudi obisk mesta Mahdia. Na ozkem polotoku, ki izstopa v Sredozemlje, je Mahdia blagoslovljena z resnično spektakularno lego. Lepa, pobeljena medina, ki se širi od Pl des Martyrs po dolžini ozkega polotoka do Cap d’Afrique, nudi čudovit razgled na bleščeče Sredozemlje, slikovito pokopališče in trdnjavo El Kebir iz 16. stoletja. Ljubka peščena plaža v mestu se razprostira ob obali severno od mesta, kjer je bil razvit velik conski turizem. Tunizija zajema tudi zelo popularen otok Djerba. Kljub svoji majhnosti je Djerba za mnoge ljudi idealna izbira za počitnice. Mehke, peščene plaže, topla sredozemska voda, velik izbor aktivnosti in ogromno trgovin, ki prodajajo izdelke različnih domačih obrti so še kako vabljivi. Prav tako je Djerba polna kamnitih ulic, cerkva in impresivnih muzejev, ki so odlični za raziskovanje zgodovine otoka. Običajno se številni obiskovalci odločijo za dopust v letoviščnih hotelih ob čudoviti Plage Sidi Mahrès.

Tunizija vsebuje del Saharske puščave

Tunizija je etnično in versko raznolika država, kar pa je na otoku še toliko bolj izrazito. Najbolj ekskluzivno predmestje Tunisa je Kartaga. Kljub svojemu razvoju, je mesto ohranilo zgodovinski pomen, ki je bil kovan skozi tisočletja. V Kartagi je dom arheološkega parka, s katerim je Tunizija prišla na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Prav tako je mesto predsednikove palače in ogromne mošeje Malik Ibn Anas Carthage na Boulevard de l’El Environmentne. V arheološkem parku je ostalo le nekaj ruševin iz rimskega obdobja, kar nekatere obiskovalce razočara, spet drugim, ki imajo malo domišljije, ostanki pričarajo epsko sliko preteklosti, ki je je bila Tunizija deležna. Tunizija ponuja raziskovanje ostankov starih berberskih hribovskih vasi in njihovih utrjenih kašč, jahanje kamel čez velike sipine Saharske puščave in odkrivanje Ong Jemala (ki pomeni “kamelji vrat“), kjer je bilo posnetih več filmskih prizorov iz filmov Vojne zvezd.

Tunizija je dom veličastnemu rimskemu najdišču

Tunizija ni atraktivna le zaradi svojih plaž, morja in sonca. Dougga je verjetno najbolj veličastno rimsko najdišče v Afriki. Starodavni ostanki so neverjetno popolni, kar daje odličen vpogled na dobra življenja, ki so jih živeli Rimljani. Tunizija se je tudi s to zgodovinsko dediščino leta 1997 uvrstila na Unescov seznam svetovne dediščine. V mestu stojijo različni templji, rimsko gledališče s kar 3500 sedeži in eden največjih in najbolje ohranjenih amfiteatrov iz starega Rima. Rimsko gledališče je Tunizija deloma obnovila in danes služi kot vrhunska nastanitev za poslušanje severnoafriške glasbe med mesečnim festivalom, ki se običajno odvija julija in avgusta. Rimsko mesto z razgledom Dougga je postavljeno na očarljivo pobočje obdano z oljčnimi nasadi, s pogledom na žitna polja in gozdove. Mesto je bilo zgrajeno z rumenim kamnom, ki se zliva z rjavo in temno zeleno pokrajino doline Kalled in gora Teboursouk. Severno od prej omenjenega gledališča stojijo ruševine vandalske cerkve, ki so edini dokaz krščanstva v Douggi.

Tunizija ima arheološka najdišča

V bližini stoji Saturnov tempelj, ki je po dokončanju moral biti čudovit prizor, a je danes od njega ostalo le nekaj osamljenih stebrov. Zgradba stoji na mestu starejšega templja Baala Hammona, glavnega puniškega božanstva, ki je bilo v rimskih časih interpretirano kot Saturn in je bil favoriziran bog rimske Afrike. Blizu je tako imenovani Numidijev zid, ki je ščitil mesto v predrimskih časih. Na južnem koncu stene je obnovljena apsida poleg Saturnovega templja vse, kar je ostalo od svetišča Neptuna. Iz svetišča Neptun vodi pot do cistern Aina Mizeba, ki je bila glavna mestna oskrba z vodo in ostaja še danes v odličnem stanju.

Tunizija nudi čudovito, sproščeno izkušnjo

Ob sijajnih, neprekinjenih sončnih žarkih in vročih dneh, preživetih v vodah Sredozemlja, zagotavlja Tunizija čudovito poletno izkušnjo predvsem tistim, ki obožujejo morje in sonce. Čez dan je najboljša aktivnost kar kopanje v morju in poležavanje na plaži, temu pa lahko sledi lahka večerja, posedanje na terasah barov ob plaži ali ples do jutranjih ur v obalnih klubih. Aktivnosti, ki jih nudi Tunizija, je ogromno. Tunizija ima več kot tisoč kilometrov čudovite obale, ki jo s pridom izkorišča. Plaža na Sidi Bou Said je majhna, zaščitena in pogosto zasedena, zato je dobra alternativa bližnja plaža Amilcar. Priljubljena plaža La Marsa je polna zabave in lokalnih dobrin, kot so kavarne in lokalne trgovine. Pravo doživetje je obisk letnega Festival de Carthage, ki poteka ves julij in avgust s koncerti v obnovljenem gledališču na prostem. Obsežen program sega od klasične glasbe, vključno z nastopom simfoničnega orkestra do rapa z glasbenimi umetniki iz vseh koncev sveta, med katerimi so tudi znana imena.

Tunizija in jahanje kamel po puščavi

Zunaj Tunisa se glasbena sezona nadaljuje z mednarodnimi glasbenimi in džezovskimi festivali v Hammametu, Tabarki, Bizerteju in Douggini. Festivala elektronske glasbe Fairground Festival Sousse in Djerba Fest pritegneta nadarjene DJ-e, ki vrtijo glasbo do zgodnjih ur. Toda ena najbolj razburljivih izkušenj, ki jih ponuja Tunizija, mora biti v kolosalnem amfiteatru El Jem, kjer utripajoče sveče, postavljene v stene, ustvarijo osupljivo ozadje festivala simfonične glasbe in naredijo resnično nepozabno doživetje. Tunizija poskrbi tudi za Sukoon izkušnjo, ki je namenjena sprostitvi telesa in duha. Sukoon izkušnja ponuja tedenske vaje joge na strešni terasi skozi pomlad in poletje, tudi ob sončnem zahodu, na strehi okrašenih Sukoon Houses v La Marsi in Sidi Bou Said. Sukoon organizira tudi redne prireditve joge in brunch, pri čemer je postrežena zdrava hrana. Ti dogodki so idealni za druženje, če potujete sami ali če ste novi v mestu.

Avtor: Ana Nikolič

Vir slik: Pixabay