• C Novo mesto
  • 11:52
  • Sre, 12.06.2024

Zbiljsko jezero: Odlična ideja za družinski izlet po Sloveniji

Poletje je pred vrati, s tem tudi vedno višje temperature in želja po raziskovanju naše prelepe Slovenije. Obisk slovenskih jezer je vedno dobra izbira, saj zraven čudovite narave ponujajo še marsikaj drugega. Zbiljsko jezero velja za eno izmed najbolj obiskanih jezer, saj zaradi svoje geografske lege vsako leto privablja veliko število obiskovalcev.

Gre za umetno akumulacijsko jezero, ki je nastalo leta 1953, ko so med gradnjo hidroelektrarne v Medvodah zajezili reko Savo. Leži v kraju Zbilje, ki spada v občino Medvode. Široko je med 40 in 250 metri ter skupno zavzema skoraj 70 hektarjev površine.

Skupaj z jezerom je svoj razvoj doživela tudi vas Zbilje. Prvič je bila omenjena leta 1311, v njej pa se nahaja tudi Cerkev svetega Janeza Krstnika, zgrajena ob koncu 19. stoletja. V okolici Zbilj je hrib, na katerem so še danes vidni ostanki in razvaline starega gradu Smlednik. Na poti navzgor je prav tako križeva pot iz leta 1772, ob kateri je postavljenih 14 kapelic.

Danes velja Zbiljsko jezero za priljubljeno turistično točko, še posebej za prebivalce Ljubljane in njene okolice. Od prestolnice je namreč oddaljeno zgolj dobrih 10 kilometrov, kar pomeni, da se Zbiljsko jezero nahaja na takšni legi, da je praktično dosegljivo vsem državljanom Slovenije. Privlačno je seveda tudi za tuje obiskovalce, ki so nastanjeni v okolici naše prestolnice in se prav tako radi podajo tja na popoldansko kavo.

Zbiljsko jezero ponuja življenjski prostor mnogim vrstam ptic in rib

Jezero je svojo prepoznavnost povečalo tudi s stalno prisotnostjo belih labodov. Izjemne kulise teh čudovitih živali so praktično magnet za obiskovalce, še posebej za ljubitelje fotografiranja, ki lahko v svoje objektive ujamejo cele labodje družine in tako povečajo svojo zbirko fotografij. Zaradi labodov je jezero pridobilo tudi drugo, sicer seveda neuradno ime – labodje jezero.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by irena golob hightvibes (@hightvibes)

Pred zajezitvijo je reka Sava ponujala zatočišče mnogim vrstam rib, med drugim so tam živele potočne postrvi, blistavci in kleni. Po izgradnji hidroelektrarne so se v jezero začele odlagati velike količine proda in mulja, kar je seveda povzročilo povsem drugačne bivalne razmere za tamkajšnje prej živeče živali in organizme. Sedaj tam prevladujejo rdečeoke, ščuke, krapi in podusti.

Prej popularni ribolov je postopoma začel zamirati, prav tako ostane turistične aktivnosti v bližnji okolici jezera. Ob koncu prejšnjega stoletja so tako bili primorani jezero vsaj delno sanirati ter tako izboljšati stanje glede kopičenja peska in mulja. Po sanaciji je turizem ponovno počasi zaživel, vrnili so se rekreativni ribiči in jezero vedno bolj pridobiva na prepoznavnosti.

Pravi raj za otroke in oddih za odrasle

Čeprav velja Zbiljsko jezero za relativno veliko slovensko jezero, pa sprehod okoli njega ni mogoč. Prav tako ni primerno za kopanje, tako da so domačini za razvoj turizma morali poskrbeti drugače. Turistično društvo Zbilje omogoča izposojo lesenih čolnov in vesel, s katerimi se lahko zapeljete po Zbiljskem jezeru.

Obisk jezera je zelo priporočen za družine z majhnimi otroci, saj imajo ob jezeru urejena otroška igrala. Pri čolnarni lahko za minimalni prispevek zaprosite tudi za vrečko s koruzo ter z njo nahranite vedno lačne račke in labode, ki plavajo po jezeru. Še posebej v toplih spomladanskih in poletnih dneh jih bo tam zagotovo mrgolelo.

Ob jezeru je tudi brezplačno parkirišče in kavarne, v katerih lahko starši in starejši obiskovalci uživate ob dobri kavi in ostalih domačih dobrotah. V bližnji okolici lahko tudi prenočite, v primeru, da bi se odločili za daljši, večdnevni postanek v tem delu Slovenije. Za dober obrok se lahko odpravite tudi v bližnje restavracije, na primer v Sidro Zbilje, kjer zagotovo ne boste ostali lačni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BACKYARD BBQ (@backyard_bbq_slovenia)


Za odrasle (in seveda tudi otroke) je poskrbljeno tudi z odbojkarskim igriščem in najemom prostora za piknike. Na zelenici ob jezeru je tudi fitnes na prostem, tako da vam idej za raznorazne športne aktivnosti zagotovo ne bo zmanjkalo.

Pozimi jezero zamrzne. Ker je obdano z gozdovi, tudi takrat privabi kar nekaj obiskovalcev, saj zimska idila nikogar ne pusti ravnodušnega. Čeprav v bližnji okolici ni urejenih poti za daljše sprehode, lahko z malo domišljije ob Zbiljskem jezeru vendarle najdete veliko možnosti za ostale športne aktivnosti, predvsem pa prostor za preživljanje prostega časa z družino.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram