WLAN: Nasveti za popolno brezžično domače omrežje

14. jan. 2019, ob 07.30
Posodobljeno pred 6 meseci
223
220 SEK

Brezžično lokalno omrežje (angl. Wireless LAN) je povezava dveh ali več računalnikov brez uporabe kablov. WLAN za komunikacijo med napravami v omejenem področju izkorišča tehnologijo razširjenega spektra (spread-spectrum) na podlagi radijskih valov. To omogoča uporabnikom da so kljub premikanju znotraj območja pokritosti povezave še vedno povezani v omrežje.

Prvotno je bila strojna oprema za WLAN zelo draga, zato se je uporabljala za alternativo klasičnemu lokalnemu omrežju le tam, kjer je bilo le-to nemogoče. Zgodnji razvoj je vključeval specifične rešitve za eno industrijo in lastninske protokole, toda ti so bili ob koncu devetdesetih let nadomeščeni s standardi, največ z različicami IEEE 802.11 (WiFi).

WLAN je torej priročen način za izgradnjo domačega omrežja brez kablov. Toda z obilico različnih izdelkov na terenu, ni tako enostavno najti prave strojne opreme. Ko kupujete usmerjevalnike in druge omrežne naprave, morate ne le paziti na tehnologijo, ampak tudi na programsko opremo in ponujene možnosti.

WLAN

Trgovina že ponuja poceni strojno opremo za začetnike, s katero lahko brez posebnega znanja nastavimo preprosto brezžično domače omrežje. Te naprave so vnaprej konfigurirane in prihajajo s prednastavljenimi varnostnimi funkcijami in zadostujejo, za omogočanje brezžičnega dostopa do interneta na različnih napravah.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Kaj je usmerjevalnik (router)?

Usmerjevalnik je naprava, ki povezuje različna omrežja. Omogoča »usmerjanje« in sprejemanje odločitev na ravni IP (3. sloj OSI). V domačem omrežju se usmerjevalnik poveže z internetom.

Usmerjevalniki v višjem cenovnem segmentu pa ponujajo nekaj praktičnih dodatnih funkcij in jih lahko uporabite kot stikalno ploščo za VoIP telefone, ki imajo integriran odzivnik ali omogočajo priključitev USB ključev in zunanjih trdih diskov, s katerimi lahko izdelate svoj »oblak«.

Kratek pregled najpomembnejših omrežnih naprav:

  • Tehnologija nadzora:

Odvisno od internetnega ponudnika (ADSL / VDSL / kabel / LTE) mora biti usmerjevalnik združljiv z vašo tehnologijo.

  • Gigabitna vrata:

Vsakdo, ki pozna prednosti Gigabit LAN-a (1 Gb / s), ve, kako hitro se velike datoteke pošiljajo v LAN. Današnji usmerjevalniki so pogosto integrirali stikalo in zato 4 LAN vrata za povezovanje dodatnih omrežnih naprav, kot so stikala, prenosni računalniki in omrežni tiskalniki.

  • WLAN:

Današnji usmerjevalniki ustvarjajo WLAN z do 450 Mbit / s. To vam omogoča hitro pošiljanje podatkov znotraj LAN-a. Poleg tega je kot metoda šifriranja WPA2 PSK absolutno nujna.

WLAN temelji na radijskih žarkih in hitro doseže svoje meje. Še posebej debele ali stare stene hiše lahko znatno omejijo območje brezžičnega domačega omrežja. Brezžični signal poleg sten lahko motijo tudi kovinski objekti, denimo kovinske omare ali konstrukcijski elementi. Zaradi tega je priporočljivo usmerjevalnik postaviti čim dlje od njih.

WLAN

Rešitev lahko najdete s pomočjo ustrezne omrežne naprave in brezžičnih ponavljalnikov, ki so v mnogih primerih priključeni samo v prosti vtičnici in povečajo obseg brezžičnega usmerjevalnika. Opozoriti je treba, da se pasovna širina načeloma prepolovi z uporabo repetitorja ali ponavljalnika, zato se lahko zatečete k tovrstni napravi s povezavo 150 Mbit / s ali več.

WiFi omrežje usmerjevalnika

V veliko primerih vam ni treba več skrbeti za ujemanje sprejemnikov. Prenosni računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni imajo običajno že v tovarni vgrajen Wi-Fi sprejemnik, ki podpira 802.11g ali 802.11n. Celo hitrejši standard 802.11ac se vedno pogosteje uporablja, tako da lahko terminali enostavno komunicirajo s sodobnim usmerjevalnikom na frekvenci 5 GHz.

Skoraj vedno prenosni računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni podpirajo različne standarde WLAN in običajno jih lahko enostavno integrirate v domača omrežja z različnimi načini WLAN. Za dodatno opremljanje so pripravljene ne le brezžične kartice, temveč tudi priročni USB ključi, ki ji je potrebno samo še priključiti na vrata USB.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

WLAN.ac za hitro povezavo

Veliko pozornosti pri nakupu usmerjevalnika in druge strojne opreme za domače brezžično omrežje mora temeljiti na uporabljenem brezžičnem standardu. Standardi 802.11b in 802.11g so še vedno v uporabi, s hitrostjo prenosa 11 Mbps oziroma 54 Mb / s. Tudi n-standard je zdaj široko uporabljen, pasovne širine do 150 Mbit / s in v nekaterih primerih celo 300 Mbit / s. Vendar so to vedno le teoretične vrednote, ki jih v praksi komajda dosežemo.

WLAN standard 802.11ac, ki deluje na frekvenci 5GHz in uporabniku nudi še posebej hitre prenosne hitrosti in sicer kar do 1300 Mbit / s. Uporabniki hitrega širokopasovnega interneta s 100 Mbit / s ali več bi se morali zato zateči vsaj k strojni opremi s standardom n in razmisliti o nakupu naprav WLAN.ac, ko gre za velike količine podatkov.

Avtor: Marko Vidrih

223
220 SEK