Izrael izbral svojo Evrovizijsko predstavnico, še vedno razdvojena mnenja glede njihove udeležbe

09. feb. 2024, ob 13.30
33
110 SEK

Izrael je kljub kontroverzam in pozivom k bojkotu izbral svojo predstavnico za tekmovanje na Pesmi Evrovizije 2024, ki bo potekalo v Malmöju na Švedskem. Eden Golan, 20-letna pevka, je bila izbrana kot predstavnica Izraela na nacionalnem televizijskem tekmovanju HaKokhav HaBa (“Naslednja zvezda”), kjer je s svojim nastopom osvojila 220 točk in zanesljivo zmagala. Kljub zmagi pa pesem, s katero se bo predstavila, še ni izbrana, saj tekmovanje za izbiro pesmi še poteka in bo trajalo do 11. februarja.

Eden je v finalu tekmovanja nastopila s pesmima “I Have Nothing” od Whitney Houston in “I Don’t Want to Miss a Thing” od Aerosmitha. Njen zmagovalni nastop je bil požet z odobravanjem.

Kontroverze in pozivi k bojkotu

Odločitev o izbiri Golanove je prišla sredi kontroverz, saj so številni glasbeniki iz Finske, Islandije, Švedske in Norveške podpisali peticijo, v kateri zahtevajo, da se Izraelu prepove sodelovanje na Evroviziji. EBU, ki nadzoruje organizacijo Evrovizije, je v odzivu na kritike povedala, da trenutno nima načrtov za izključitev Izraela iz tekmovanja Evrovizije. EBU je poudarila, da je Evrovizija tekmovanje javnih radiotelevizijskih hiš, ne vlad, in da izraelska javna televizija sodeluje na tekmovanju že 50 let. EBU je poudarila tudi, da je Evrovizija nevtralni dogodek, ki združuje občinstvo po vsem svetu z glasbo​​.

Številni glasbeniki in javne osebnosti so izrazili zaskrbljenost glede moralnosti sodelovanja Izraela na tekmovanju, ki naj bi bilo osredotočeno na umetnost in kulturo, ne pa na politična vprašanja. Kljub temu ostaja Evrovizija platforma, kjer se prepletajo različni vidiki kulture, umetnosti in politike, kar pogosto vodi v zapletene in včasih sporne razprave.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Primerjave so bile narejene z odločitvijo o izključitvi Rusije leta 2022 zaradi njene invazije na Ukrajino, vendar je EBU pojasnila, da je bila Rusija izključena zaradi kršenja članstvenih obveznosti in vrednot javnih medijev​​.

Razpored Evrovizije razkrit: Slovenija nastopa že prvi večer, švedski umetniki nasprotujejo udeležbi Izraela

To ni prvič, da je izraelski izbor za Evrovizijo sprožil polemike. V preteklosti so bili izraelski predstavniki kot Netta Barzilai, ki je zmagala leta 2018, in Noa Kirel, ki je lani zasedla tretje mesto, deležni tako pohval kot kritik. Kljub temu je Izrael doslej uspel svoje tekmovalce uspešno popeljati do finala Evrovizijskega tekmovanja​​.

Kljub kontroverzam in pozivom k bojkotu bo Eden Golan zastopala Izrael na Evroviziji 2024. Medtem ko še vedno poteka izbor pesmi, je jasno, da bo njen nastop spremljan z velikim zanimanjem, tako zaradi njenega glasbenega talenta kot zaradi političnih razprav, ki obkrožajo sodelovanje Izraela na tekmovanju.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Posnetek zaslona YouTube

33
110 SEK