• C Novo mesto
  • 16:38
  • Čet, 11.08.2022

Festival Bobri 2020 – nit povezovanja umetnosti, znanosti in tehnologije

podčetrtek

Festival Bobri je ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje. Letošnje leto se je zvrstil že dvanajstič zapovrstjo. Festival je nastal leta 2009 predvsem z namenom, da se poveča dostopnost do kakovostnih kulturnih vsebin za otroke in mlade. Prav tako želijo s festivalom povezati vladne in nevladne kulturne producente, doseči večjo promocijo kakovostnih kulturnih vsebin in dogodkov za otroke in mlade ter poskrbeti za celosten razvoj otrok in mladih. Poleg vsega že omenjenega pa je cilj, ki ga ima festival Bobri spodbujati otroke in mlade k ustvarjalnosti in kakovostnem preživljanju prostega časa in dvigu kulturne pismenosti mladine v Mestni občini Ljubljana. Dogodki, ki se odvijajo na festivalu Bobri, so brezplačni in pripravljeni tako, da so dopoldanske aktivnosti namenjene obiskom iz izobraževalnih ustanov, popoldanske ter tiste, ki so v času vikenda pa ostalim, družinskim obiskom in samostojnim obiskovalcem.

 Festival Bobri 2020 – nit povezovanja umetnosti, znanosti in tehnologije

Festival bobri se je letošnjega leta 2020 odvil z rdečo nitjo vprašanja povezanosti umetnosti, znanosti in tehnologije. Razkrival je tudi o tem kako so lahko določena znanstvena odkritja in tehnologija v pomoč premikanju meja umetnosti ter omogočajo tudi nove ideje, večjo kreativnost in domišljijo brez meja. Festival Bobri je tematsko zasnovan za kakovostne plesne, gledališke in glasbene predstave in filmske projekcije, ki se odvijajo v mestnem kinu, mestni knjižnici v Ljubljani in ostalih muzejskih in galerijskih ustanovah. Pomemben del festivala Bobri so tudi različni nagovori in knjižna gradiva, ki omogočajo, da se z vsebino bolj podrobno seznani. Letošnje leto so na festivalu poskrbeli tudi za novost in sicer za to, da so organizatorji uvedli niz strokovnih srečanj za starše, kjer so spregovorili o pomenu in vplivu, ki ga ima kakovostna kulturna in umetnostna vzgoja na otroke in mlade ter na njihov razvoj.

Projekt Bobrove mlade oči

Festival Bobri pa je že nekaj let zapored poskrbel za projekt Bobrove mlade oči, v okviru katerega so  otroci ljubljanskih osnovnih šol sam festival spremljali kot snemalci reportaž, fotografi, pisci, kritiki in sodelujoči na prireditvi. Novost na festivalu je bila tudi mednarodna okrogla miza z naslovom Kitchen Table (Kuhinjska miza) na kateri so se najstniki pogovarjali o ogledanih predstavah in o tem kaj menijo o pristopih, ki jih imata sodobno gledališče in umetnost, ki je namenjena mladim.  Prav tako pa so se Bobri pridružili tudi projektu Small size dnevi – Malčki v gledališču, ki so bili namenjeni našim najmlajšim.

12. festival Bobri se je končal s predstavo Nebo nad menoj

12. festival Bobri se je končal v soboto, 8. februarja v kinu Šiška s predstavo Nebo nad menoj. Predstava Nebo nad menoj, ki jo je režiral Tin Grabner, je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, Univerze v Ljubljani, Centra urbane kulture Šiška in Slovenskega mladinskega gledališča. Po predstavi so sledile tudi različne zvočne delavnice, ki so bile del letošnjega projekta Bobrove mlade oči v katerem so ustvarjali in sodelovali učenci iz različnih osnovnih šol v Ljubljani. Samo predstavo Nebo nad menoj pa je podprla tudi Univerza v Ljubljani, ki je praznovala tudi 100. obletnico in si je zaradi želje po sodelovanju in krepitvi stika med znanostjo in umetnostjo privoščila tovrstno potezo. Sam festival pa je terjal tudi ogromno sodelovanja, priprav in usklajevanja, da vse poteka tekoče in nekako po začrtanem planu. V njem je sodelovalo preko 70 producentov, ki vsako leto pripravijo veliko dogodkov. Nazadnje je bilo teh dogodkov kar 163, udeležencev festivala pa je bilo več kot 14.000, kar ni zanemarljiva številka za povprečno tri tedne trajajočega festivala. Na festivalu Bobri vsako leto zajadrajo v določeno tematiko. V letošnjem letu so imeli v letošnjem letu »misijo«, da povežejo umetnost z znanostjo in tehnologijo. Po njihovem mnenju se pogosto izpostavlja kritika do rabe tehnologije v umetnosti, toda njihov cilj pa je bil, da spodbudijo njeno ustvarjalno rabo v umetnosti.

Tovrstni festivali so spodbudni za otroke, mlade in celotno širšo javnost, saj dajejo poudarek tudi na drugačnih tematikah in izobraževanju izven začrtanih okvirjev, ki so jim otroci in mladi večinoma priča v tradicionalnih šolskih sistemih. S kreativnimi delavnicami pa si tudi širijo kritično razmišljanje in spodbujajo svojo domišljijo. Če na kaj odrasli večkrat pozabimo, je to vsekakor domišljija ali pa jo dajemo na stranski tir. Toda to ni ravno navdušujoče dejstvo, saj je ravno domišljija poleg kreativnosti tista, ki odpira nove svetove in pomaga, da najdemo različne rešitve in si izboljšamo svoje življenje. Spodbujanje kreativnosti in zanimanje za umetnost ter vse njene vidike in razsežnosti, ki jih ponuja, pa je potrebno pričeti že pri otrocih in mladih. Pri otrocih se vse pričenja in Festival Bobri je eden izmed festivalov, ki pri tem pomagajo. Poleg tega pa s svojo vizijo navdušuje marsikaterega udeleženca in s pestrim kulturno – umetniškim navdihom in vsebino, bo tako gotovo tudi v prihodnje.

Avtor: M.S.

Fotografije: uradna fb stran: Bobri

Festival Bobri 2020 – nit povezovanja umetnosti, znanosti in tehnologije
1 od 1
Festival Bobri
Festival Bobri
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.