• C Novo mesto
  • 07:47
  • Sob, 23.09.2023

Jackson Pollock: slikanje je odkrivanje samega sebe

Jackson Pollock je bil vpliven ameriški slikar in vodilna sila abstraktnega ekspresionističnega gibanja v svetu umetnosti. Jackson Pollock je v času svojega življenja užival veliko slavo in razvpitost. Pollockova veličina leži v razvoju enega najbolj radikalnih abstraktnih slogov v zgodovini moderne umetnosti. Ob tem je slikar ločeval črte od barve, na novo je opredelil kategorije risanja in slikanja ter nenehno iskal nov pomen v opisovanju slikarskega prostora.

Jackson Pollock se je rodil v Codyju v Wyomingu leta 1912. Njegov oče LeRoy Pollock je bil kmet in kasneje vladni geodet. Jackson Pollock je odraščal v Arizoni in Chicu v Kaliforniji. Pollock se je že v zgodnjem življenju srečal z indijansko kulturo, medtem ko je bil na potovanjih z očetom. Čeprav nikoli ni priznal namernega posnemanja ali sledenja indijanski umetnosti, je Jackson Pollock priznal, da so bile kakršne koli podobnosti verjetno posledica njegovih “zgodnjih spominov in navdušenja”.

Leta 1929 je Jackson Pollock študiral v Študentski ligi v New Yorku pri regionalističnem slikarju Thomasu Hartu Bentonu. V zgodnjih tridesetih letih je deloval v regionalističnem slogu, nanj pa je vplival tudi mehiški muralizem, z umetniškimi deli slikarjev kot je Digo Rivera. Na Pollocka pa so vplivali tudi nekateri vidiki nadrealizma (literarno-umetniško gibanje 20. stoletja), ki poskuša izraziti delovanje podzavesti s fantastičnimi posnetki in neprimernimi nasprotovanji vsebine.

Novembra 1939 je Muzej moderne umetnosti v New Yorku postavil pomembno Picassovo razstavo z naslovom Picasso: 40 let njegove umetnosti, ki je vsebovala 344 del Pabla Picassa, vključno z njegovo znamenito protivojno fresko Guernica. Razstava je vodila Pollocka v prepoznavanje izrazne moči evropskega modernizma, ki jo je pred tem zavrnil v prid ameriški umetnosti. Začel je oblikovati nov slog pol-abstraktnih totemskih kompozicij, ki je bil oplemeniten z obsesivno predelavo.

Jackson Pollock umetnina. FOTO: pieliny / Flickr

Jackson Pollock postane abstraktni ekspresionist

V desetletjih po drugi svetovni vojni se je v New Yorku pojavila umetniška prenova, ki je v umetnost uvedla nove radikalne smeri. Vojna in njene posledice so temeljile na gibanju, ki je postalo znano kot abstraktni ekspresionizem. Jackson Pollock je z drugimi abstraktnimi ekspresionisti, zaskrbljen zaradi človeške iracionalnosti in ranljivosti, izrazil zaskrbljenost nad abstraktno umetnostjo, ki je kronirala srditost in nujnost sodobnega življenja.

Do sredine 40. let 20. stoletja je Jackson Pollock predstavil svoje znamenite ‘kapljajoče slike’, ki predstavljajo eno najbolj izvirnih del stoletja in so za vedno spremenile potek ameriške umetnosti. Nove umetniške oblike so ponekod namigovale na življenjsko silo v naravi, spet drugod pa so lahko predstavljale človekovo ujetost – v telesu, v tesnobnem umu in v novem zastrašujočem sodobnem svetu.

”Slika ima svoje življenje” – Jackson Pollock

Da bi ustvaril t.i. ‘action’ sliko, je Jackson Pollock večino svojih platen bodisi položil na tla ali prislonil ob steno, namesto da bi bilo platno pritrjeno na stojalo. Nato je Jackson Pollock uporabil slog, v katerem je dovolil, da barva kaplja iz pločevine za barvo. Namesto da bi uporabil tradicionalno čopič, je slikam dodal globino s pomočjo nožev, gladilk ali palic. Ta oblika slikanja je imela podobne vezi z nadrealističnim gibanjem, saj je imela neposreden odnos do umetnikovih čustev, izražanja in razpoloženja. Ta način slikanja je pokazal tudi slikarjev občutek, ki ga je imel ob snovanju umetniških kosov.

Poleg sloga kapljanja in brizganja je Jackson Pollock znan tudi po metodi slikanja all-over, ki je vezana na številne umetnine, ki jih je ustvaril. Ta likovna oblika se izogne ​​jasnim in izrazitim poudarkom ali prepoznavnim delom znotraj platna, ki se uporabljajo za ustvarjanje kosa. Oblike in slike, ki so bile ustvarjene s tem slogom slikanja, resnično niso imele povezave z velikostjo platna, na katerem je bila obdelana.

Slike so vsebovale pomanjkanje dimenzij in neupoštevanje velikosti risb, kar sta bili res edinstveni lastnosti, ki jih je ta oblika umetnosti ujela. Številnim delom, ki jih je Jackson Pollock ustvaril v tem slogu, je moral obrezati platno, da bi se slika lahko prilegala in se skladala s splošnimi značilnostmi umetnosti.

Jakckson Pollock s slogom kapljajoče slike. FOTO: artjoao / Pixabay

Jackson Pollock – ”super zvezdnik” med umetniki

Pollockove radikalne metode in vse večji ugled so hitro privabili pozornost množičnih medijev. Revija Life je avgusta 1949 objavila igrano zgodbo z naslovom: “Jackson Pollock: Je največji živi slikar v ZDA?” Besedilo je bilo izmenično posmehljivo in spoštljivo. Leta 1951 je na vrhuncu umetnikove kariere revija Vogue objavila modne fotografije modelov Cecil Beaton, ki pozirajo pred Pollockovimi kapljajočimi slikami.

Čeprav je to komercialno priznavanje pomenilo sprejemanje širše javnosti je Pollock nenehno podvomil v smer in sprejem njegove umetnosti. Na vrhuncu slave je Jackson Pollock nenadoma opustil svoj prepoznaven slog kapljanja.

Pollockovo delo po letu 1951 je bilo temnejših barv, vključno z zbirko, ki je bila pobarvana v črni barvi na platnih brez premaza. Te slike je razstavil v galeriji Betty Parsons v New Yorku, a se nobena ni prodala. Toda pozneje se je Jackson Pollock preselil v bolj komercialno galerijo, tako da se je vrnil k uporabi barvnih in figurativnih elementov.

Jackson Pollock je bil v šestdesetih letih prejšnjega stoletja obravnavan kot ena najpomembnejših osebnosti v svetu umetnosti in eden od inovatorjev avantgardnih stilov, ki so se začeli pojavljati.

Tako kot pri številnih drugih znanih osebnostih, je tudi slikarjev status “super zvezdnika” privabil na plan vprašanja, zaradi katerih je Jackson Pollock v osebnem življenju trpel. To na primer vključuje tudi njegovo težavo z alkoholizmom. In njegova prezgodnja smrt, ki se je zgodila, ko je umrl v prometni nesreči, je doprinesla k njegovem legendarnem statusu, ki ga v svetu umetnosti poznamo še danes.

Jackson Pollock je do danes znan kot vodja v najpomembnejših ameriških umetniških gibanjih 20. stoletja. Tveganja in kreativni pristopi, ki jih je prevzel, so bodoče umetnike vodili k ustvarjanju s strastjo, namesto da bi poskušali slediti zastavljenim mejam ali smernicam. Poleg tega so Pollockove radikalne slike in njegova dramatična osebnost pomagali opozoriti na širšo skupino abstraktnih ekspresionistov, med katerimi so Willem de Kooning, Arshile Gorky, Robert Motherwell, Barnett Newman in Mark Rothko.

Tako kot je William Shakespeare vplival na literaturo in Sigmund Freud na psihologijo, je tudi Jackson Pollock vplival na ameriško umetnost v neverjetni meri. Jackson Pollock je ameriškemu slikarstvu omogočil, da konkurira evropskemu modernizmu. Čeprav se je vse življenje aktivno ukvarjal z resnim dialogom z zgodovino svetovne umetnosti, je ustvaril novo lestvico, novo definicijo površine in dotika, novo skladnjo odnosov med prostorom, pigmentom, robom in risbo. Pollockova prizadevanja so vedno ostala pogumna.

Avtor: Ana Nikolić