• 15.18C Novo mesto
  • 20:56
  • Ned, 12.07.2020

Kaj tokrat ponuja mednarodni glasbeni festival Ment?

Ment je poznan mednarodni festival, ki vsakoletno poteka v Ljubljani med 5. in 7. februarjem. Organizira ga kino Šiška. Na festivalu Ment, ki mu pravijo tudi festival glasbene kreativnosti, se bodo v treh dnevih predstavili sveži bandi iz celotne Evrope in tudi širše. Festival Ment je bil prvič organiziran leta 2015 in je del mreže predstavitvenih festivalov INNES (Innovative Network Of European Showcases). Letos se bo na 20 odrih festivala Ment zvrstilo več kot 70 nastopajočih. Med bandi, ki bodo nastopili, so sveži bandi iz vse Evrope in tudi od drugod po svetu. Med drugim so to: New Road, Jakob Kobal Music & His Imaginary Friends, Trupa Trupa in še mnogi drugi. Kot zanimivost Menta je tudi ta, da vsako leto v okviru nastopov slovenskih glasbenih izvajalcev, izide kompilacijski album na katerem so zbrane pesmi vseh slovenskih izvajalcev. Poleg tega, da Ment Ljubljana gosti različne izvajalce iz domačih logov in tujine, pa obsega tudi konferenčni del (okrogle mize, diskusije, delavnice in predstavitve s področja glasbene industrije) na katerem sodelujejo mnogi delegati iz tujine. Glavni namen Festivala Ment, je predstavitev nepoznanih glasbenikov in mreženje s številnimi tujimi menedžerji, promotorji in predstavniki založb, ki se med drugim tudi udeležijo festivala. Vodji pri organizaciji festivala Ment sta Andraž Kajzer in Matjaž Manček. 

Ment Ljubljana je prava poslastica sveže scene

Festival Ment se načeloma sicer bolj osredotoča na regionalne sveže scene, toda gosti pa glasbene goste iz vse Evrope in tudi od drugod. Zanimivo je, da je poleg nastopov tudi prava mreža za različne agencije, predstavnike različnih festivalov, založb, koncertnih promotorjev, menedžerjev in tudi drugih z glasbo povezanih predstavništev kot so Spotify, Google in še mnogo drugih glasbenih export pisarn. Letošnje leto bo med vsemi napovedanimi, tudi predstavnik nove britanske džezovske scene Kamaal Williams ter ukrajinska zasedba Dakh Daughters ter nizozemska predstavnika klubske elektronike Dekmantel Soundsystem in seveda obilica drugih nastopajočih, ki bodo popestrili Ment  Ljubljana 2020. Ment  Ljubljana ima tudi svojevrsten sloves, ki ga je potrdila tudi zmaga oziroma nagrada, ki jo je dobil na Evropskih festivalskih nagradah združenje evropskih festivalov Yourope, ki se podeljujejo od leta 2009 naprej. Festival Ment je bil leta 2018 razglašen za najboljši klubski festival v Evropi. Med podobne festivale, ki so tekmovali za različne naslove, so sodelovali tudi festival Exit in velikani kot so: Tomorrowland, Sziget, Roskilde in podobni. Kot najboljši srbski festival, pa je bil najvišje uvrščen Exit.

Ment

Ment

Ment Ljubljana – kaj ponuja konferenca?

Poleg vsega programa in nastopajočih, pa ni odveč omeniti tudi konference, ki bo potekala 6. in 7. februarja v Kinu Šiška ter M hotelu. Teme, ki so letos v ospredju so Ex-Yu, Digital, Live in And Everything And Between. Tema EX-YU bo gostila prestavitev glasbenih trgov bivše Jugoslavije, Tema DIGITAL bo imela v delu prihodke v streamingu in predstavitev možnosti za še neuveljavljene akterjev. LIVE prinaša intervju z booking agentoma iz Paradigm Agency, Robom Challice in ACT live, Clemencem Renaut, ki bosta povedala kaj več o strategijah, ki jih imajo booking agentje. Tema AND EVERYTHING AND BETWEEN pa bo razkrivala zgodbe uspešnih primerov glasbenikov iz vzhodne Evrope. Med gostujočimi organizatorji je letos v ospredju priznani booking agent Rob Challice, predstavnik spletne glasbene platforme Bandcamp Aly Gillani in akademsko profesorico Sally-Anne Gross. Ne smemo pa pozabiti tudi na vodjo ljubljanske založbe Glitterbeat Records, Chrisa Eckmana.

Ment

Ment

Kje vse se bo Ment Ljubljana 2020 odvijal in koga vabi?

Ment se bo tokrat odvijal na različnih lokacijah in sicer v Kinu Šiška, AKC Metelkova Mesto, v Gala Hali, Channel Zero, v Klubu Gromka, Menzi pri Koritu, v hostlu Celica, Stari Mestni Elektrarni – Elektro Ljubljana, v Orto Baru, Ljubljanskem gradu, v Slovenski Kinoteki, Klubu K4, Dobravagi, Big Nosu in v dvorani dijaškega doma Tabor. Glasbeni festival Ment Ljubljana je odlična priložnost za nastop še nepoznanih in neuveljavljenih glasbenih talentov, ki imajo poleg nastopa tudi odlične priložnosti, da glasbeni talenti v živo tudi spoznajo in se predstavijo kakšnemu booking agentu, glasbenemu predstavniku kakšne založbe, glasbenemu predstavniku ali pa komu drugemu, ki ga na svoj način očarajo, da jim pomaga utreti pot do glasbenih zvezd. Toda poleg tega pa je seveda tudi svojevrsten dogodek za vse ljubitelje glasbe in zabave. Če se boste udeležili festivala Ment, boste vsekakor lahko izkusili v živo veliko svežih glasbenih novosti in poslastic različnih glasbenih umetnikov, ki si vsak na svoj način in na račun svoje ustvarjalnosti, utirajo pot na glasbeno sceno. Festival Ment je raznolik in pester, zato nismo v dvomih, da lahko vsak zase najde košček glasbe, zapleše in zapoje v raznolikih ritmih ali pa navdih v kakršnikoli smeri, kar je navsezadnje tudi tisto kar pusti pečat in lep spomin.

Avtor: M.S.

Fotografije: Javni fb profil Ment