• C Novo mesto
  • 06:42
  • Tor, 18.05.2021

Mleko

Mleko je bela tekočina, ki jo proizvajajo mlečne žleze sesalcev. Prav vsi sesalci, vključno s človekom, proizvajajo mleko, s katerim nahranijo svoje potomstvo. Mleko vsebuje veliko hranilnih snovi in nudi številne prednosti. Pri tem naj na primer omenimo kalcij, ki nas varuje pred osteoporozo.

Obstajajo pa tudi ljudje, ki ne morejo prebaviti mlečnega sladkorja po imenu laktoza. Takšni ljudje ne proizvajajo dovolj laktaze, encima, ki prebavlja laktozo. S porastom laktozne intolerance je mleko dobilo veliko rastlinskih nadomestkov, na primer sojin ali mandljev napitek.

Zdravilne prednosti mleka

Mleko že od nekdaj velja za zelo zdravo pijačo, in sicer prav zaradi bogate vsebnosti hranilnih snovi. Tako strokovnjaki priporočajo uživanje nemastnih mlečnih izdelkov, kot so mleko, jogurt, sir in podobno.

Mleko in zdravje kosti

Mleko je dobro za zdravje kosti prav zaradi tega, ker je bogat vir kalcija. Kalcij je mineral, ki je nujno potreben za zdravje kosti in zob. Poleg tega je kravje mleko obogateno tudi z vitaminom D, ki prav tako prispeva k zdravju okostja. Tako kalcij in vitamin D pomagata pri preprečevanju osteoporoze.

Zdravje srca

Kravje mleko se lahko pohvali tudi s tem, da je bogat vir kalija, ki vpliva na znižanje krvnega pritiska. Povečan vnos kalija ter zmanjšan vnos natrija lahko prepreči številne kardiovaskularne bolezni. S kalijem pa ni bogato le mleko, posežete lahko tudi po pomarančah, paradižniku, špinači, bananah in podobnem.

Mleko in rak

Z raziskavami so dokazali, da vitamin D iz mleka igra pomembno vlogo pri regulaciji rasti celic in preprečevanju nastanka raka. Prav tako so odkrili povezavo med povečanim vnosom kalcija in zmanjšanim tveganjem za nastanek raka prebavil.

Depresija

Zadostna količina vitamina D podpira proizvodnjo serotonina. Ta hormon je povezan z razpoloženjem, apetitom in spanjem. Pomanjkanje vitamina D je povezano z depresijo, kronično utrujenostjo in PMS. Zato mleko še dodatno obogatijo z vitaminom D.

Mleko in mišice

Kravje mleko pomaga teličku, da hitreje raste. Zato se tudi otroci, ki pijejo kravje mleko, razvijejo hitreje. Ta hranilna snov je namreč bogata s kvalitetnimi proteini, vsebuje pa tudi esencialne aminokisline. Proteini v mleku so zelo pomembni za ohranjanje in razvoj mišične mase.

Z uživanjem polnomastnega mleka, ki je bogat vir energije, se prepreči, da bi se za energijo porabljala mišična masa. Mišična masa je pomembna za zdrav metabolizem, prispeva pa tudi k lažjemu izgubljanju kilogramov in uspešnemu vzdrževanju telesne teže.

Hranilne snovi v mleku:

Kalcij

Mleko in mlečni proizvodi so eden izmed najbogatejših virov kalcija. Kalcij ima v človeškem telesu številne različne naloge, najpomembnejša pa je zagotovo ohranjanje zdravih kosti in zob. Poleg tega je ta mineral pomemben tudi za celjenje ran in strjevanje krvi, pomembno vlogo pa igra tudi pri vzdrževanju normalnega krvnega pritiska in pri krčenju mišic. Poleg vnosa kalcija priporočamo tudi vnos magnezija in vitamina D. Vitamin D pomaga pri boljši absorpciji kalcija, magnezij pa poskrbi za boljšo vgradnjo kalcija v kosti.

Holin

Mleko je tudi bogat vir holina, pomembne hranilne snovi, ki vpliva na spanje, učenje in spomin. Holin pomaga vzdrževati strukturo celične membrane, pomaga pri prenosu živčnih impulzov, sodeluje pri absorpciji maščob, lahko pa lajša tudi kronična vnetja.

Kalij

Kalij v mleku zmanjšuje tveganje za nastanek kapi, srčnih bolezni, visokega krvnega pritiska, varuje tudi pred izgubo mišične mase in podobno.

Vitamin D

Vitamin D v mleku ni naravno prisoten, ga pa zaradi številnih blagodejnih učinkov mleku dodajo naknadno. Pomemben je za zdravje kosti, saj sodeluje pri gradnji, rasti in popravilu kosti. Pomembno vlogo igra tudi pri absorpciji kalcija ter imunski funkciji. Pomanjkanje vitamina D je povezano z osteoporozo, kronično utrujenostjo, depresijo, mišičnimi bolečinami in tako naprej.

Mleko je obogateno s številnimi vitamini, tudi z vitaminom A. Vsebuje lahko še manjše količine vitamina B2, vitamina B12 in vitamina B6. Prisotna sta lahko tudi magnezij in fosfor.

Na tržišču obstajajo številne različice mleka. Tako lahko posežete po polnomastnem, delno posnetem in posnetem mleku, po čokoladnem ali vanilijevem mleku, po mleku brez laktoze, mleku z dodanimi omega-3 maščobnimi kislinami in podobno. Zagotovo boste tudi vi našli pravo mleko zase.

Mleko
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.