• C Novo mesto
  • 17:06
  • Sob, 04.12.2021

Zlati globus dobi …

Zlati globus je nagrada na področju filma in televizije, ki jo vsako leto podeli združenje tujih dopisnikov Hollywooda. Prvič so tovrstne nagrade podelili daljnega leta 1944 v Los Angelesu. Od tedaj se je iz leta v leto marsikaj spremenilo, predvsem trendi, ki narekujejo filmsko in televizijsko industrijo. Največ nagrad zlati globus je do sedaj dobila filmska igralka Meryl Streep, ki je v igralski kategoriji domov že odnesla kar osem kipcev. Zlati globus se uvršča na tretje mesto najbolj gledanih podelitev nagrad na svetu, poleg oskarjev in nagrade Grammy, predvaja pa se v vsaj v 167 državah sveta.

Največja presenečenja nagrade zlati globus v letu 2019

V letu 2019 se je zlati globus zvrstil že 76 – ič zapovrstjo. Velikokrat je tako, da so med favoriti za zlati globus mnogi, ki kasneje niti ne dobijo kakšne nagrade in tudi v letu 2019 ni bilo nič drugače. Med favoriti za dobitnike je bila popularna Lady Gaga, ki je blestela v filmu Zvezda je rojena, toda karte oziroma glasovi tujih novinarjev so se drugače razporedili in tako je namesto nje, nagrado za najboljšo igralko v kategoriji drame dobila Glenn Close, za vlogo v drami The Wife. Toda navsezadnje film Zvezda je rojena, ni ostal brez nagrade, saj je dobil zlati globus za najboljšo izvirno skladbo je dobila pesem Shallow, ki se je odvrtela v filmu.

Zlati globus

Zlati globus

Film Bohemian Rhapsody je bil zmagovalec nagrade zlati globus za najboljšo filmsko dramo. Glavnemu protagonistu filma v čast, razvpitemu Freddiju Mercuryju, je v filmu nastopil Rami Malek, ki ga je odlično upodobil in dobil tudi nagrado za najboljšega igralca v kategoriji filmske drame. V kategoriji muzikala ali komedije, je slavil film Green Book, kar so bila tudi predvidevanja. Zlati globus za najboljšega v nominaciji celovečernih animiranih filmov pa je dobil Spider – Man: Novi svet. V kategorij televizijskih serij tipa komedije pa ni bilo večjega presenečenja, saj ga je domov odnesel pekaljeni igralski maček Michael Douglas. Na splošno se je celotna prireditev nagrad zlati globus dobro odvila in popestrila ter nagradila vsa prizadevanja umetnikov iz različnih vetrov, ki so se zbrali v ta namen.

Hoolywoodska smetana, ki se je zbrala v namen podelitve prestižnih nagrad Zlati globus, pa se je prav tako kot vedno tudi vizualno pokazala v vsej svoji veličini. Kot navadno so poleg nagrad prišle v poštev tudi večerne toalete v katerih se vsako leto pokažejo zvezdnice. Med najbolj vidnimi in očarljivimi so bile v letošnjem letu vsekakor bile Charlize Theron, Dakota Fanning in Emily Blunt. Vsekakor pa je izstopala tudi Lady Gaga, kar niti ni presenečenje, saj vedno poskrbi za vpadljivo podobo, ki ji jo je za letošnjo podelitev naredil Valentino. Kakšno pa bo stanje na naslednji že 77. podelitvi nagrad za zlati globus, pa bomo videli že januarja 2020.

Kolikšna je vrednost nagrade zlati globus?

Vrednost zlatega globusa seveda varira, saj se spreminja tudi vrednost cen zlata na trgu. Upoštevati je potrebno tudi to, da celoten zlati globus ni iz zlata. Toda vsekakor pa nagrade zlati globus niso kar tako od muh in prinesejo s seboj kar zajetno vsoto. Po ugotovitvah Helmerja, zmagovalci nagrad zlati globus, dobijo večjo nagrado kot dobitniki oskarjev. Znesek se giblje nekje okrog 14,2 milijona dolarjev na film, medtem, ko naj bi dobili oskarjevi nagrajenci zgolj okrog 3 milijone dolarjev.

Zlati globus

Zlati globus

Kaj prinaša zlati globus za leto 2020?

Združenje tujih dopisnikov iz Hollywooda je za leto 2020 že podelilo nagrado Cecil B. DeMille in s tem tudi vlogo gostitelja prestižnih nagrad zlati globus, igralcu Tomu Hanksu. Nominacije za 77. nagrado Zlati globus za sedaj še niso znane in bodo šele  9. decembra 2019. Toda nekatere zadeve se že malce šušljajo. Med drugim tudi ta, da bo nagrado za življenjske dosežke na televiziji dobila Ellen DeGeneres, ki je že vrsto let uspešna ameriška komedijantka, tv voditeljica in igralka, predvsem pa poznana po svoji odmevni pogovorni oddaji The Ellen DeGeneres Show, ki jo vodi od leta 2003 dalje.

Sam dogodek podelitve nagrad zlati globus, se bo zvrstil na dan 5. januarja 2020. Pri sami podelitvi zlatih globusov pa ne velja tisti rek, da je žoga okrogla in da nikoli ne veš kam bo priletela, temveč je marsikaj odvisno tudi od drugih dejavnikov. Predvsem pa očitno od glasovanja in morebitno seveda tudi osebnega subjektivnega mnenja vsakega »izbranega« posameznika izmed 93. članov združenja za tuje tiske Hollywooda, ki bo imel del svoje vloge pri tem v naročje koga vse, bo tokrat priletel zlati globus.

Avtor: M.V.

Fotografije: Pixabay.com