• C Novo mesto
  • 06:46
  • Tor, 28.06.2022

Najbolj znane teorije zarote zadnjih desetletij

Teorija zarote se pogosto močno ali pa celo popolnoma razlikuje od prave terije oziroma dejstva. Razlaga nam alternativno možnost dogodkov, dejstev in razloge za le to. Z razmahom interneta se je mreža teorij zarote še bolj razširila in opazimo jih lahko na vsakem koraku. Najbolj slavna v zadnjih letih je, da koronavirus ne obstaja in da za vso epidemijo stoji Bill Gates. A pred vsem tem je obstajalo nič koliko teorij, ki so bile kmalu oklicane za zaroto. Predstavili bomo pet najbolj popularnih teorij zarote v zadnjih desetletjih. Še pred tem pa nekaj razlage in primerov.

Teorija zarote in njena osnova

Teorija zarote je bila včasih smatrana le kot noro dejstvo. Vzdevki in sinonimi so se pričeli hitro vrstiti. Alternativna teorija, absurd in konspiracionizem. Slednji velja za nekako najbolj strokoven izraz za vrsto razlag dogodkov in dejstev, ki se razlikujejo od uradno priznanega. Bolj kot to naj bi šlo za način razmišljanja, ki uradno dejstvo ali definicijo dogodka smatra za manipulacijo in prikrivanje dejstev. Mnogokrat so teorije zarote izjemno spisane in predstavljene z nič koliko dejstvi, ki bi jim na slab dan lahko verjeli. To je pokazala tudi trenutna epidemija, ko se je v samo jedro družbe naselil strah, spremljala pa ga je nevednost in negotovost. Teorije zarote se lahko enostavno širijo in v zadnjih dveh letih smo lahko samo glede epidemije opazili več kot petnajstih različnih. Vseeno pa epidemija virusa ni krivec za to, saj so se teorije zarote pojavljale že mnogo let poprej. V zadnjih sto letih pa je nastalo nekaj izjemnih teorij zarote, na katere zlahka naletimo še danes. A najprej nekaj manj poznanih oziroma takih, ki smo jih morda že pozabili:

  • Japonski napad na Pearl Harbor je bil dovoljen s strani ZDA
  • Holokavst ni obstajal
  • Hitler je preživel drugo svetovno vojno
  • Globalno segrevanje je laž
  • Elvis Presley je svojo smrt zaigral
  • John F. Kennedy je bil umorjen s strani FBI

Teroristični napadi 11. septembra 2001

Združene države Amerika so v prvi sredini septembra leta 2001 doživele katastrofo. Teroristična skupina Al Kaida je ugrabila potniška letala in z njimi trčila v World Trade Center ter Pentagon. Ugrabljena so bili štiri letala. Dve sta se zaleteli in zrušili legendarna »dvojčka« oziroma poslovni kompleks WTC. Tretje letalo je zadelo eno od kril Pentagona, četrto pa strmoglavilo v bližini Pittsburgha zaradi posredovanja potnikov. Preden pričnemo s teorijami zarote, ki jih je v tem primeru ogromno, se bomo poklonili smrtnim žrtvam. Več kot petindvajset tisoč oseb je bilo poškodovanih v napadu, umrlo pa jih je 2996 od tega devetnajst teroristov. Zaradi posledic bolezni, ki jih je povzročil napad pa naj bi življenje izgubilo še najmanj dva tisoč ljudi.

Napadi 11. septembra so ena izmed najbolj priljubljenih tematik, ko je govora o teorijah zarote. Ne vemo točno kje se začnejo, a nekaj je jasno. Nikoli se ne končajo. Prva izmed mnogih je vsekakor ta, da je bil celoten napad zrežiran s strani ZDA, da lahko napade Irak in poveča svoj nadzor nad svojimi državljani. Druga teorija zarote je padec obeh stolpov, ki naj bi bila zgrajena dovolj močno, da vzdržita mnogo hujše stvari od dveh potniških letal. Ta teorija ima veliko podpoglavij, vse od velikosti letal do nameščenih eksplozivih na temeljih stolpa. Tretja pa se navezuje na letalo, ki je treščilo v Pentagon, saj mnoge teorije pravijo, da na kraju nesreče ni bilo najdene niti ene sledi letala. V kolikor bi se želeli spustiti v resnico, teorijo in laž glede 11. septembra, bi lahko prosili kar za večtedenski dopust. 11. september 2001 je osnovna teorija zarote.

Porušenje WTC-ja je ena izmed najbolj znanih teorij zarote

Porušenje WTC-ja je ena izmed najbolj znanih teorij zarote

Princesa Diana je bila umorjena s strani Britanskega dvora

Diana, princesa ljudskih src, je umrla 31. avgusta 1997 v Parizu. Bila je žena valižanskega princa ter prestolonaslednika Charlesa. Bila je mati dveh sinov, Williama in Harryja, a to so vse že poznana dejstva. Njeno poroko s Charlesom je leta 1981 preko televizije spremljalo več kot tri četrt milijarde ljudi. Po petih letih zakona so se začeli kazati prvi problemi in ločitev je kmalu postala neizogibna. Ločila sta se leta 1996, ko je ločitev stopila v veljavo. Vedno bolj je postajalo jasno, da Diana predstavlja trn v peti celotni kraljevi družini, ki se je držala tradicije. Diana to pač ni bila, želela je biti princesa ljudskih src. Odprta, nasmejana in dosegljiva oseba, ki bi jo imeli radi. In imeli so jo, to je bilo očitno. Diana Spencer je umrla konec avgusta v prometni nesreči v cestnem predoru Pont de l’Alma v Parizu. Ob njej sta umrla tudi spremljevalec Dodi Fayed in voznik Henri Paul. Nesrečo naj bi zakrivil voznik, ki je bil vinjen. Dve leti kasneje je lastnik pariškega hotela Ritz in Paulov šef izjavil, da je bila nesreča načrtovana in naj se prične preiskava umora Lady Diane. Preiskava se je zaključila leta 2008, ko je sodišče v Londonu podalo sodbo, da so za nesrečo krivi paparaci in voznikova malomarnost. Še vedno pa se pojavljajo govorice in teorije zarote, ki pravijo nekoliko drugačno resnico. Diana naj bi bila med nesrečo noseča, britanska obveščevalna služba jo je želela ubiti, ker naj bi vedela preveč, avto in reševanje naj bi bila sabotirana ter teorija, da naj bi bil voznik podkupljen. Podobno kot v primeru ameriškega predsednika Kennedyja, ki je umrl leta 1963, se bodo tudi okoli Dianine smrti pojavljale raznorazne teorije zarote. Tudi toliko časa po dogodku.

Smrt valižanske princese Diane še vedno buri duhove in ostaja teorija zarote

Smrt valižanske princese Diane še vedno buri duhove in ostaja teorija zarote

Pristanek na Luni je bil lažen

20. julij 1969 oziroma 21. julija po našem času je Neil Armstrong stopil na Luno in izgovoril slavni stavek: »To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo.« Sledil mu je še Buzz Aldrin, Michael Collins pa je ostal na matični ladji . Bili oziroma bila sta prva človeka na Luni, vsi pa so se vpisali v zgodovino. Posneli so nekaj slik in videoposnetkov, potem pa se napotili nazaj na Zemljo. To je bil zares zgodovinski dan in bo to še dolgo ostal, a ne za celotno populacijo. Teorija zarote je prisotna tudi pri pristanku na Luni. V raziskavi leto kasneje je kar trideset odstotkov Američanov verjelo, da je bil pristanek na Luni zrežiran. Leta 2019 je podobna raziskava pokazala, da pristanku ne verjame le desetina Američanov. Še vedno pa so tu teorije zarote, da so bili vsi posnetki posneti v studiu oziroma sredi puščave v Nevadi. Režiser dogodka naj bi bil filmski režiser Stanley Kubrick, kar je prav tako ena izmed velikih teorij. Ko je leta 2018 košarkarski zvezdnik Steph Curry na Twitterju zapisal, da ne verjame v pristanek na Luni, mu je NASA omogočila ogled arhivov in laboratorijev. Od takrat ne verjame teoriji zarote.

Zemlja je ravna

Teorija zarote je tu preprosta – Zemlja je ravna. Sodeč po teoriji in njenih zagovornikih naj Zemlja ne bi bila okrogla, temveč ploščata. Teorij znotraj teorija je veliko, večina pa ima isto osnovo, kot smo jo omenili. Leta 2017 je potekala tudi mednarodna konferenca ravne Zemlje (Flat Earth International Conference), na kateri se je pojavilo veliko število zagovornikov teorija zarote. Kljub temu, da se lahko tej teoriji enostavno le nasmehnemo, pa verjetje vanjo predstavlja mnogo več kot le teorijo. Gledano s psihološkega vidika je teorija zarote o ravni Zemlji ena izmed osnovnih teorij o pomanjkanju izobraževanja in zaupanja v znanost.

Teorija zarote o obliki našega planeta

Teorija zarote o obliki našega planeta

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

odpravi dioptrijo