• C Novo mesto
  • 21:13
  • Čet, 11.08.2022

Namizne igre razvijajo inteligenco!

podčetrtek

Namizne igre so se igrale že v večini kultur v starodavnih časih, z ljudmi so potovale in se skozi čas tudi razvijale. Najstarejša namizna igra, za katero je znano, da je obstajala, je bila najdena v egiptovskih pokopališčih. Ocenjuje se, da prihaja iz časa 3.500 – 3.100 pred našim štetjem. Namizne igre so se ohranile vse do danes, vključno z igro Backgammon, ki je nastala v starodavni Mezopotamiji pred več kot 5.000 leti. Namizne igre so idealna izbira za zabavno preživljanje prostega časa. S tekmovalnim ali sodelovalnim igranjem združujejo ljudi. Namizne igre pa ne ponujajo le zabave, ampak tudi ogromno zdravstvenih prednosti. Eden od pozitivnih učinkov igranja namiznih iger je smeh, ki posledično povečuje nivo hormona endorfin. Znano je, da ta kemična snov v našem telesu spodbuja prijetna čustva in dviguje občutek sreče. Ob tem pa lahko smeh in sproščanje hormonov sreče, med igranjem namizne igre, pomagata pri zniževanju ali uravnavanju krvnega tlaka ter zmanjševanju oziroma lajšanju stresa. Strokovnjaki menijo, da sproščanje endorfinov sprosti mišice, kri začne po telesu veliko lažje krožiti, kar pa lahko znižuje krvni tlak.

 

Zakaj preprosto morate igrati namizne igre

Namizne igre imajo ob povečanem sproščanju hormona sreče, še veliko drugih prednosti. V današnjem času je neprekinjeno kvalitetno preživljanje časa z družino, zaradi različnih urnikov in obveznosti, ki jih ima vsak družinski član, skoraj nemogoče. Igranje namiznih iger po družinski večerji je odličen način, da se vsa družina zbere, odigra igro ali dve in na ta način tudi okrepi družinsko vez. Igranje namiznih iger pripomore k oblikovanju spomina in izboljšanju kognitivnih spretnosti, tako pri odraslih kot tudi pri otrocih. Območja možganov, ki so odgovorna za kompleksno razmišljanje in spomin, sta hipokampus in prefrontalni korteks in na ta dela igranje namiznih iger tudi najbolj učinkuje. Namizne igre prav tako zmanjšujejo tveganje za nastanek duševnih bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen. Igranje namiznih iger ohranja duševno zdravje z vadbo in krepitvijo možganov. Tako imajo močnejši možgani manjša tveganja za kognitivni upad. Raziskave kažejo, da lahko negativne misli in občutki poslabšajo sposobnost telesa za boj proti boleznim. Namizne igre nudijo užitek, zabavo in smeh, kar krepi imunski sistem in preprečuje nastanek bolezni.

Namizne igre za vsak dan

Namizne igre pozitivno vplivajo na razvoj otroka. Igranje iger pomaga otroku, da razvije svoje sposobnosti logičnega razmišljanja in sklepanja, izboljša kritično razmišljanje in izboljša prostorske zaznave in procesiranje. Ob tem se otroku razvija tudi sposobnost koncentracije in osredotočanja za daljše časovno obdobje. Namizne igre so neverjetno orodje za sramežljive otroke in plašne odrasle. Igranje jih spodbudi k razvijanju močnejših čutil za ustvarjalnost in individualnost, kar vodi k večji samozavesti in občutku vključenosti. Večina namiznih iger zahteva, da igralci uporabljajo fine motorične spretnosti, da poberejo ali premikajo koščke, kar je dejanje, ki vključuje usklajenost in spretnost. Ugotavlja se, da so namizne igre lahko zelo koristne pri terapevtskem zdravljenju, kadar so vključene kot dodatek k uram delovne terapije. Ena najbolj neverjetnih prednosti igranja namiznih iger pa je, da takšne tradicionalne oblike preživljanja prostega časa odmaknejo ljudi iz digitalnega sveta. Namizne igre spadajo k dejavnostim, ki ne vključujejo buljenja v zaslon računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega telefona, česar je danes že tako preveč.

Kako se namizne igre med seboj razlikujejo

Namizne igre običajno vključujejo podlago in igralne delčke. Nekatere temeljijo na čisti strategiji, mnoge pa vsebujejo element naključja ali pa so zgolj naključne, brez elementa spretnosti. Namizne igre imajo cilj, ki ga igralec želi doseči. Zgodnje namizne igre so predstavljale boj med dvema vojskama, večina sodobnih namiznih iger pa še danes temelji na premagovanju nasprotnikov, običajno je to glede na zbrano število točk ali dosežen zmagovalni položaj. Obstaja veliko različic namiznih iger. Njihova upodobitev resničnih situacij se lahko giblje od tega, da nimajo povezane teme, kot je na primer igra dama, do tistih z določeno temo in pripovedjo, kot je Detektiv. Pravila lahko segajo od zelo preprostih, kot so igra Lestve in kače ali Človek ne jezi se, do globoko zapletenih. Glede na težavnost pravil se čas, potreben za učenje igranja in obvladovanje iger, od igre do igre razlikuje. Število in zapletenost pravil pa nista vedno odločilna dejavnika za količino vloženega časa v igro. Šah na primer ima relativno enostaven nabor pravil, vendar ima veliko strateško globino.

Miselne namizne igre

Miselne namizne igre so idealne za pomoč otrokom, da se naučijo načrtovanja, reševanja problemov, sprejemanja odločitev, logičnega razmišljanja, gradijo čustveno inteligenco, se naučijo sodelovati in tekmovati. Seveda miselne namizne igre niso le za otroke, ampak se jih lahko igrajo tudi odrasli. Med bolj popularne igre sodijo: Naseljenci otoka Catan, Šah, Monopoly, Mastermind, Risk in Detektiv.  Naseljenci otoka Catan je večplastna strateška namizna igra, v kateri je vsak igralec naseljenec na otoku Catan. Igralna tabla predstavlja zemljevid Catana. Naloga igralcev je, da poskušajo postati vodilna sila v Catanu, z zbiranjem virov za gradnjo mest, naselij in cest. Sredstva in viri so sestavljeni iz lesa, žita, opeke, ovc in kamna, kar ponazarjajo igralne karte.

Popularne miselne namizne igre

Z igro se igralci naučijo upravljanja z viri, učinkovitega pogajanja ter sposobnost analiziranja trenutnega okolja in kako to vpliva na njihove možnosti za zmago. Šah se znajde na vseh seznamih namiznih iger, ki pomagajo razvijati sposobnosti razmišljanja in življenjskih veščin. Je ena izmed najbolj priljubljenih strateških iger na svetu. Pospešuje rast možganov, zlasti rast dendrita in povečuje inteligenčni kvocient (IQ). Študije so pokazale, da je zgolj štirimesečni pouk šaha povečal IQ učencev. Ob tem pa se igralci šaha učijo koncentracije in osredotočenosti, načrtovanja, predvidevanja ter logičnega razmišljanja.

Med popularne namizne igre spada tudi Monopoly. Je nepremičninska družabna igra za 2 do 8 igralcev, ki kupujejo nepremičnine in razvijajo svoje premoženje. Zmaga tisti, ki ima na koncu največ denarja. V bistvu igra razloži, kako deluje kapitalizem. Namizna igra Mastermind je igra za dva igralca. Ima ploščo za dekodiranje in igralne koščke za kodiranje. En igralec ustvari tajno kodo, ki jo drugi skuša ugotoviti v čim manj poskusih. Mastermind se lahko uporablja za poučevanje, vajo in razpravljanje o znanstvenih veščinah sklepanja. Igra je lahko natančneje uporabljena za poučevanje tem, kot so preizkušanje hipotez, natančna interpretacija rezultatov in eksperimentalno načrtovanje. Med miselne namizne igre uvrščamo tudi Risk, ki je odlična imitacija bojevanja, v katerem je potrebno vse odločitve sprejeti takoj.

Težko je napovedati kdo bo zmagovalec, saj je igra kombinacija strategije in sreče, zato je potrebno vztrajati do konca. Igra prav tako gradi logično razmišljanje, spretnosti odločanja kar koristi tudi za razvoj inteligence. Že po imenu je jasno, da igra Detektiv sodi med detektivske namizne igre. Igralci se z igranjem učijo deduktivnega sklepanja, ki spodbuja kritično razmišljanje.

Namizne igre so odličen način za preživljanje kakovostnega časa s prijatelji in družino, ob tem pa pripomorejo k razvijanju miselnih spretnosti, pa tudi izboljšanju življenjskih veščin.

Avtor: Ana Nikolić

Vir slik: Pixabay

kobra