• C Novo mesto
  • 03:06
  • Sob, 21.05.2022

Pustne maske so lahko izjemno nevarne!

Pustne maske naj bi nam omogočale norčavost in zabavo. Žal pa pustne maske pogosto prinašajo tudi tveganja, na katera velja pomisliti že pred izbiro kostuma.

Pustne maske, pa naj bodo tradicionalne ali povsem sodobne, narejene doma ali kupljene, zahtevajo nekaj premisleka o varnosti. Predstavljajo lahko tveganje za odrasle, še bolj pa za otroke, saj tudi skrbni starši pri otrokovi želji po izbranem kostumu včasih pozabijo na posledice, ki jih lahko ta prinese.

Čemu se velja izogniti in na kaj pomisliti, da bodo pustne maske letos varne in primerne?

Pustne maske lahko otežujejo dihanje in ovirajo vid.

1. Pustne maske, ki otežujejo dihanje

Z maskami, ki prekrivajo cel obraz, tvegamo oteženo dihanje. Mnoge so narejene iz gume oziroma umetnih mas, ki so prav mojstrsko porisane in pobarvane, zaradi česar so videti še kako realistično, a nosnici sta lahko majhni, če se maska ne prilega povsem, pa se tudi ne prilegata nosu. Če se odločite za tovrstne pustne maske, jih velja pred nakupom pomeriti oziroma za otroke izbrati primerno otroško velikost.

2. Nevarnosti alergijskih reakcij

Odrasli običajno iz preteklih izkušenj vedo, ali njihova koža prenaša ličila in barve za obraz. Če je bila koža po njih že razdražena, se je pojavila koprivnica ali srbenje, potem se raje odločijo za pustne maske, kjer ličil vsaj na obrazu ni. Pri otrocih pa je potrebne več previdnosti, saj nam še ni znano, na kaj je njihova koža občutljiva, prav tako pa se ta na ličila odziva bolj, saj je zaradi nezrelosti občutljivejša.
Tudi pri oblačilih velja pomisliti na možnosti alergije. Mnogi kostumi so izdelani iz materialov, ki povzročijo kontaktni dermatitis.
Kaj pa plastična oziroma gumijasta maska za obraz? Previdnost ni odveč, še zlasti zaradi tega, ker ti materiali ne prepuščajo zraka in prihaja pod njimi do potenja.

3. Okužbe zaradi pustne maske?

Kupljeni kostumi prihajajo v Evropo z vseh koncev sveta. Tako kot drug tekstil in izdelki iz umetnih mas so pogosto narejeni v industrijskih obratih, kjer ni dobro poskrbljeno za higieno, nato pa pripeljani v neprodušno zaprtih zabojnikih na ladjah. Tako v proizvodnji kot med prevozom so izpostavljeni umazaniji, zato se lahko na njih znajde vse od bakterij in plesni do iztrebkov glodavcev. Preden si nadenete obrazne pustne maske in oblačila, jih torej velja umiti oziroma oprati.
Boste kostum izdelali doma? Če uporabljate stara oblačila, ki so dolgo ležala na podstrešju, v kleti ali nekje v omari, ki jo le poredko odprete, jih operite ali vsaj dobro prezračite. Kadar imajo vonj po zatohlem in po plesni, za to nekje tiči razlog. Pustne maske si ravno tako ne izmenjujte z osebami, ki so bolne ali prehlajene – ob pustu obdobje gripe običajno še ni končano.

4. Pustne maske zmanjšajo vidno polje

Kadar si z masko prekrijete obraz ali uporabljate lasuljo oziroma pokrivalo, na primer velik klobuk, se lahko precej hitro zmanjša vaše vidno polje. Odrasli dobro vemo, da tako našemljeni ne smemo sesti v avto in voziti, saj lahko oviran vid vodi v prometne nezgode. Pazljivost pa je nujna tudi pri najmlajših. Če otroku z masko, lasuljo, pokrivalom, tančico ali čemer koli drugim zastremo vid, lahko pride do nezgode pri prečkanju ceste. Ravno zaradi tega je najbolje, da se odločimo za otroške pustne maske, pri katerih je obraz zgolj naličen.

5. Materiali, ki gorijo kot bakla

Eno najbolj pogostih opozoril, ki se nanašajo na pustne maske, se nanaša na hitro gorljive materiale, iz katerih so izdelani mnogi kostumi. Poceni tkanine, ki se že ob iskri hitro zanetijo, lahko vodijo v prave tragedije. Preverite torej, ali so kostumi iz varnih materialov, ogenj pa naj ne bo nikoli blizu.

Nekatere pustne maske otroke pošteno prestrašijo.

6. Strašno ni vedno zabavno!

Grozljive pustne maske so imele nekoč pomembno vlogo. Pomagale naj bi odganjati demone, odganjale naj bi tudi zimo. V sodobnem času pa so grozljive podobe namenjene bolj kot ne strašenju. To se zdi marsikomu zabavno, a pomisliti je treba tudi na otroke. Otroci nekje do desetega leta ali tudi še starejši lahko zaradi strašenja še dolgo doživljajo nočne more. Ubijalski klovni, hudiči in karakterji iz filmskih grozljivk so povsem neprimerne pustne maske, če se ne boste našemili izključno za pustno veselico za odrasle.

7. Pomanjkljiva oblačila

Veliko kostumov zahteva precej pomanjkljiva oblačila. V Riu, kjer je toplo, ni prav nobene težave s tem, da nosijo plesalke zgolj modrček in vroče hlačke. Pri nas pa je pust običajno v prvih spomladanskih dneh, ko imamo na sebi še škornje in zimsko bundo. Tvegati, da zbolimo, se zaradi enega norčavega dne gotovo ne izplača, zato naj bodo pustne maske takšne, da se zaradi njih ne bomo prehladili.
Pomanjkljiva oblačila, kjer je na ogled veliko kože, so problematična tudi zaradi fotografiranja in objav na družbenih omrežjih. Želite, da vas na veselici nekdo fotografira pomanjkljivo oblečene, vaša slika pa obkroži vso Slovenijo? Še bolj velja o pokrivanju in razkrivanju telesa razmisliti pri otrocih. Pustne maske priljubljenih likov iz risank so marsikdaj tako mini, da ni primerno, da se otroci v njih kažejo na maškaradah ali hodijo od hiše do hiše.

8. Previdno z orožjem!

Pustne maske vojščakov, superjunakov, gusarjev, vitezov, kavbojev in podobno zahtevajo kot rekvizite orožje. Četudi gre za plastične igrače oziroma rekvizite iz lesa, morda celo iz stiropora, je potrebna previdnost. Otroke velja podučiti, da tudi z njimi nikoli ne merimo v obraz drugih, saj lahko takšne vragolije privedejo do poškodb oči.

9. Pustne maske, ki so družbeno nesprejemljive

Doma narejeni, preprosti kostumi, so pogosto najbolj varni.

Marsikje po svetu tiste pustne maske, ki nas spremenijo v pripadnika druge rase ali druge kulture, ne veljajo za masko. V Sloveniji glede tega večinoma nismo občutljivi. Ne zdi se nam sporno, če se preoblečemo v temnopolte pripadnike izmišljenega afriškega plemena, pri tem pa se primitivno obnašamo. V bolj rasno in kulturno mešanih družbah pa je marsikaj neprimerno – vse od kostuma gejše do kostuma ameriškega staroselca.
Tudi pri nas velja, da so pustne maske lahko neprimerne in sprejete z neodobravanjem, saj lahko žalijo vrednote in čustva drugih. Vernim kristjanom tako ne bo prav, da se našemite v nuno ali župnika ter se obnašate razvratno. Pripadnikom muslimanske vere se ne bo zdelo primerno norčevanje iz muslimank, ki imajo pokrit obraz. Marsikdo je mnenja, da se pod pretvezo pusta ne bi smeli norčevati iz Romov. In potem so tu še pustne maske, ki so nesprejemljive tako rekoč za vse. Skupina, kjer se nekateri našemijo v naciste, drugi pa v Jude v taboriščih, bo gotovo izzvala gnus.
Zakaj je družbeno nesprejemljivo nevarno? Ne pozabimo, da se ob pustnih veselicah popije precej alkohola, ta pa lahko hitro privede tudi do fizičnega obračuna s tistimi, ki si dovolijo preveč.

Urša Novak