• 8.02C Novo mesto
  • 20:12
  • Tor, 19.11.2019

Škocjanske jame: bogastvo pod tlemi Slovenije

Vsakič, kadar nas obiščejo prijatelji iz drugih krajev, znanci ali sorodniki, ki živijo v tujini, jim gremo najprej pokazat Bled, kjer občudujejo cerkvico na otoku sredi jezera in poskušajo kremšnite; nato jim pokažemo Ljubljano, Prešernov trg ter Plečnikovo arhitekturo in za konec jih odpeljemo na Obalo, kjer lahko namočijo palce v toplo Jadransko morje. Pa vendar pogosto pozabimo na enega izmed najbolj pomembnih delov Slovenije; prekrasne starodavne Škocjanske jame, ki s svojo hladno podzemno lepoto in fascinantnimi kapniki privabljajo pozornost tako Slovencev kot tudi turistov. Kaj še čakate?

Kako stare so pravzaprav Škocjanske jame?

Čudovite Škocjanske jame obstajajo že več milijonov let, s svojo presunljivo naravno lepoto pa so se že leta 1986 uvrstile na UNESCO seznam kulturne in naravne dediščine. Vse do danes ostajajo edina naravna znamenitost v Sloveniji, ki je uvrščena na ta prestižni seznam. Po osvoboditvi leta 1991 je Slovenija leta 1996 uradno ustanovila tudi Regijski park Škocjanske jame.

Vstopnice, cenik in urnik

Škocjanske jame so odlična ideja za soboten izlet; če se sprašujete, kam vzeti otroke v naravo, da se bodo malce odlepili od zaslonov, izlet v podzemlje in prekrasno okolico Škocjana sploh ni slaba ideja. Pogled na naravni most, slapove, jezero, podzemni reko in kanjon bo otoplil srce še tako zakrknjenih ljubiteljev udobja domačega doma.

Škocjanske jame imajo svoja vrata odprta v vseh štirih letnih časih, vendar ob različnih urah. Prvi ogledi so vedno ob 10. uri dopoldne, vendar bodo za obiskovalce v zimskih mesecih svoja vrata zaprli že popoldne; ogledi v popoldanskih urah so v zimskem času mogoči le ob nedeljah in praznikih. V poletnih mesecih, ko je obisk večji, so ogledi mogoči tudi pozno popoldne.

Splača se vzeti v zakup, da se cena vstopnic, pa tudi obseg ponudbe obiska dejansko precej spreminjata glede na letni čas. Novembra, decembra, januarja in februarja boste odrasli obiskovalci za vstopnico plačali 16 EUR, vendar boste imeli dostop le do podzemnega kanjona.  V času marca, aprila, maja, junija, septembra in oktobra imate možnost kupiti vstopnico do podzemnega kanjona za 18 EUR, vendar imate v času od aprila do oktobra tudi možnost plačila vstopnice za 24 EUR, ki vam bo omogočila tudi ogled reke. Julija in avgusta bo vstopnica za ogled podzemnega kanjona za odrasle kar 4 EUR dražja kot od novembra do februarja.

V mesecih od aprila do oktobra imate možnost nakupa tudi vstopnice tipa Ob Reki v podzemlje, ki je nekoliko cenejša od vstopnice tipa Skozi podzemni kanjon. Odrasli boste zanjo odšteli 12 EUR in pol, upokojenci in študetje do 26. leta starosti pa 9 EUR.

Upokojenci, študentje, otroci in dijaki (v skupinah) v jami uživajo posebne popuste. Upokojenci in študetje do 26. leta starosti bodo za obisk podzemnega kanjona v najmrzlejših mesecih plačali 12 EUR; v poletnih mesecih bodo plačali 18 EUR.

Pravila obnašanja v jamah

Obstaja marsikaj, kar v jami ne smete početi; prvo kot prvo, sledite navodilom in ne zahajajte stran od poti. V jami ne povzročajte hrupa, ne smetite in ne fotografirajte. Če se počutite slabo, nemudoma obvestite vodiča. Pomembno je tudi, da se ne dotikate kapnikov, saj s tem škodujete jami, in ne plezate po stenah ali mečete kamenčkov, saj s tem spravljate v nevarnost sebe in druge. V jamo prav tako ne morete pripeljati svojih hišnih ljubljenčkov.

Pred odhodom od doma imejte v mislih, da odhajate v jamo. Oblecite se zelo toplo, v podložena oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, ki jih “ni škoda”. Poskrbite, da boste imeli na nogah ustrezne čevlje, v katerih vam je udobno, toplo in ne drsijo.

Dva tipa ogledov: Ob reki v podzemlje in Skozi podzemni kanjon

Obstajata dva tipa vstopa v jamo:

Skozi podzemni kanjon

Če se odločite za opcijo Skozi podzemni kanjon, ki je dostopna v vseh letnih časih, boste ogled začeli v informacijskem centru, od koder se boste pod strokovnim vodstvom vodiča odpravili proti  udornici Globočak. Nato boste skozi predor vstopili v Tiho jamo, kjer boste lahko občudovali preštevilne čudovite kapnike. Ko boste izstopili iz Tihe jame, boste ugledali podzemni kanjon Reke; tega boste prečkali čez Cerkvenikov most, ki je speljan približno 50 metrov nad Reko. Nato boste izstopili iz podzemlja v Veliki dolini.

Ob Reki v podzemlje

Drugi tip, ki je dostopen le v poletnih mesecih, je tip Ob Reki v podzemlje. Ta tip je prav tako slikovit kot prva vrsta ogleda; najprej boste vstopili v jamo skozi naravni vhod Reke, ki se nahaja pod vasjo Škocjan. Pot poteka zraven podzemne vode, v jamo pa na tej točki na številnih mestih pronica svetloba. Ko si boste ogledali udornico Mala dolina in naravni most s slapom in jezerom, se lahko odpravite v Veliko dolino, v kateri se konča tudi prvi ogled. Tam lahko najdete tudi znano Tominčevo jamo, v kateri so bile najdene številne pomembne arheološke najdbe.

Obstaja pa še tretja možnost …

Če iščete le idejo za vikend izlet v osrčju prečudovite zelene narave, vendar si ne želite časa preživljati v notranjosti hladne jame, saj ste raje na soncu, lahko uživate naravne lepote parka na površju. V tem primeru se lahko vsak dan v letu zastonj odpravite po Učni poti Škocjan; v trgovini s spominki lahko dobite tudi knjižico Vodnik po učni poti, ki vas bo vodila po poti.

Če želite bolj podroben ogled, se lahko na pot odpravite tudi z vodičem. Za ogled se morajo skupine sicer najaviti vsaj 10 dni prej, vendar je dokaj poceni; za odrasle je 6 EUR, za upokojence in študente do dpolnjenega 26. leta starosti 5 EUR, za otroke pa 3 EUR in pol.

Zakaj se splača obiskati Škocjanske jame, tudi če smo domačini?

Ste že kdaj opazili, kako vedno, kadar smo na počitnicah, na vse pretege skušamo obiskati vse znamenitosti mesta, regije ali otoka, kamor smo se odpravili, kako hlastno tekamo od muzejev do galerij in spomenikov? Kako si v nekaj dni želimo stlačiti vse, zato ker vemo, da morda nikdar več ne bomo videli istih krajev in hodili po istih ulicah? Pa vendar, ko pride do lepot, ki se skrivajo le urico ali še manj vožnje stran od našega domovanja, jih pogosto ignoriramo, rekoč “pa saj imamo čas”. Ne napravite te napake tudi s Škocjanskimi jamami! Bliža se poletje, čas ko lahko izkoristite vse tri tipe obiska Škocjanskih jam in parka, in si na lastne oči ogledate UNESCO-vo naravno dediščino.

A. K.

(Slike so vzete z uradne spletne strani Parka Škocjanske jame: https://www.park-skocjanske-jame.si/en/gallery/foto/skocjanske-jame_3, kjer si lahko ogledate tudi preostalo bogato foto in video galerijo.)

Škocjanske jame: bogastvo pod tlemi Slovenije
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.