• C Novo mesto
 • 02:54
 • Ned, 27.11.2022

Supanje je primerno za vse generacije

SUPanje oziroma “Stand-up Paddling” je nekakšen približek hoje po vodi, zadnja leta pa je vedno bolj popularno tudi v Sloveniji.  A še preden se odpravite v trgovino in zapravite kupček denarja za primerno sup desko, morate začeti lepo od začetka. Najprej se morate supanja naučiti. V današnjem članku zato pišemo o vsem, kar morate vedeti, da boste ta fantastičen šport izkusili tudi sami.

Supanje

Supanje izvira iz Havajev. Tam so učitelji deskanja vstali na deski in v roke prijeli veslo z namenom, da bi lažje nadzorovali in fotografirali svoje učence. Tako se je razvil ta izredno zanimiv šport. Supanje je primereno prav za vse generacije, tako za staro kot za mlado. Seveda boste začeli na mirnejših vodah, a sčasoma boste dobili toliko izkušenj, da se boste lahko preizkusili tudi na valovih in brzicah.  

Za supanje ne potrebujete posebnega predznanja

Osnovno znanje, ki je potrebno za supanje, boste brez problema osvojili zelo hitro. Pri tem morate paziti, da boste začeli s tem športom v dovolj globoki vodi, saj se boste pri morebitnih padcih tako izognili različnim poškodbam. Tako vam od srca odsvetujemo, da  z učenjem pričnete v plitki vodi, do primerne globine odveslajte kar na valovih. Še preden boste na supu prvič vstali, poskusite veslati kleče in osvojiti tehniko ter pridobiti ravnotežje. Šele nato vstanite in veslajte tudi stoje.

Supanje je odlična predpriprava za druge športe, saj pri njem delajo vse mišice v telesu. Kako torej začeti? Razkoračite se v širini ramen in poiščite točko ravnotežja na sredini sup deske. Kolena nekoliko pokrčite. Za ohranjanje ravnotežja si pomagajte z boki, glava in ramena pa naj bodo stabilni. Ko boste osvojili omenjene veščine, poskusite sup obrniti za 180 stopinj.

Supanje: kako izbrati sup, ki bo primeren za vas?

Nakup supa ni majhen strošek, saj se cene gibljejo od 500 € za začetniške supe pa vse do vrtoglavih 5000 evrov za tekmovalne supe.  Veliko povpraševanj je tudi po napihljivih supih. Njihova prednost je v tem, da jih lahko pospravimo v nahrbtnik in vzamemo povsod s seboj. Pomanjkljivost pa se skriva v tem, da je tak sup potrebno vsakokrat znova napihniti, poleg tega pa sup ni tako tog, zato slabše drsi po valovih.

Nenapihlljivi supi za supanje so zgrajeni iz različnih materialov, pri tem naj omenimo polipropen, ki je ojačan s karbonskimi ali steklenimi vlakni, lahko pa je ojačan tudi z lesenim jedrom ali polistirensko peno. Supi so daljši od 3 metrov, zato jih lahko prevažate na strehi avtomobila. Na zgornji strani so oblazinjeni.

Supanje: vrste supov

Obstajajo številne različice supov za supanje. Tako na primer poznamo all around supe, ki se jih lahko uporablja v vseh pogojih in so za začetnike tudi najbolj primerni. Omenimo naj tudi supe za deskanje po valovih. Le-ti so krajši. Imajo ožji nos in rep, so tudi bolj ukrivljeni. Pri naštevanju različnih vrst supov nikakor ne smemo pozabiti tudi na najhitrejše race supe, ki so namenjeni tekmovanju, za konec pa nam ostanejo še touring supi, ki so daljši in izdelani za mirne vode. Napihljive supe pa smo tako ali tako že omenili.

Supanje za začetnike je torej najboljše začeti na stabilnih, all around supih. Takšni supi so tudi nekoliko širši, široki so okrog 80 cm. Širša sta tudi nos in rep supa, tako da boste na takšnem supu lažje obdržali ravnotežje. Takšne deske so res primerne za različne pogoje in vam omogočajo, da se s to vrsto športa dodobra spoznate.

Supanje

Pravila, ki jih morate upoštevati pri nakupu deske za supanje

Težje osebe bodo za supanje potrebovale težje deske z večjim volumnom. Volumen preprosto izračunate tako, da svoji teži prištejete 110. Izredno pomembno je, da bo vaš prvi sup dovolj dolg in širok, saj vam bo le tako omogočal zadostno stabilnost. Če bo sup uporabljala družina z majhnimi otroki, potem izberite sup, ki bo tako dolg, da bo otrok lahko sedel na deski, medtem ko bo odrasel veslal.

10 razlogov za supanje

Če še vedno omahujete med bi ali ne bi, vam za konec ponujamo 10 nepremagljivih razlogov, zakaj se morate za supanje to poletje odločiti tudi sami. Pa poglejmo!

 • Supanje je namenjeno prav vsem. Ni se nam potrebno ozirati na to, kakšna je naša telesna zgradba ali na to, koliko smo stari. Na supanje se lahko odpravijo tako otroci, mladi in stari, primerno je tako za suhe in debele. Supanje odsvetujemo le otrokom in odraslim, ki ne znajo plavati. A deske so tako velike, da si supanje lahko privoščite tudi v paru.
 • Supanje je povsem enostavno. Pri supanju stojiš in veslaš. Vse, kar moramo storiti, je to, da na deski vstanemo, primemo za veslo in veslamo. Potrebno je obdržati ravnotežje in veščine supanja bodo hitro osvojene.
 • Supanje je izvrstna rekreacija. Že pri vzdrževanju ravnotežja delajo prav vse mišice v telesu. Z veslanjem pa supanje postane pravi trening, izboljšajo se kondicija, telesna zmogljivost in stabilnost. Supanje je odlična vadba za celo telo.
 • Supate lahko v različnih vremenskih pogojih. Supanje si lahko privoščite v vseh letnih časih, poskrbeti morate le za primerna oblačila ter obutev.
 • Opremo za supanje lahko tudi najamemo. Omenili smo že, da so supi kar precej velik strošek. Če se želite v tem športu le preizkusiti ali pa sup uporabljati na krajših počitnicah, potem vam priporočamo, da sup in veslo preprosto najamete.
 • Supanje omogoča čudovit razgled. Pri supanju se vam odpira čudovit pogled na okolico, tako da lahko pri tem športu resnično uživate v čudovitih razgledih. Če se na pustolovščino odpravite zjutraj ali zvečer, lahko občudujete tudi sončni vzhod ali zahod. Je še kaj lepšega?
 • Sup lahko uporabljamo v različne namene. Na desko lahko postavimo različne predmete in jih prevažamo s seboj. Poleg tega lahko na deski izvajamo jogo ali pilates.

  Supanje

 • Supanje je okolju zelo prijazno. Pri supanju okolja ne onesnažujemo ne s svetlobo ne s hrupom, prav tako pa za ta šport ne potrebujemo bencina ali kakšnega drugega pogonskega goriva, ki onesnažuje naravo.
 • Supanje je tudi tekmovalni šport, pri katerem so pravila čisto preprosta. Zmaga tisti, ki najhitreje prevesla določeno dolžino.
 • Najboljše od vsega pa je zagotovo to, da supanje predstavlja resnično sprostitev. Pri tem pozabimo na skrbi, odmislimo na stres in se samo zabavamo. Priporočamo vam supanje v družbi prijateljev, saj bo tako dogodivščina še dodatno začinjena s smehom in dobro voljo.

Želimo vam veliko športnih užitkov!

Pripravila: Monika M.

Supanje je primerno za vse generacije
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.