• C Novo mesto
 • 22:19
 • Pon, 20.05.2024

Test nosečnosti – kdaj ga narediti?

Nosečnost je prav gotovo obdobje, ki ženski prinese eno največjih sprememb v življenju. Zato naj bo načrtovanje nosečnosti korak, ki ga je potrebno skupaj s partnerjem res dobro premisliti. Pri tem vam seveda še kako pomaga tudi test nosečnosti, ki vam bo z dvema črticama oznanil, da je na poti nov družinski član.

Ne glede na to, kakšen rezultat želite, dobro je vedeti, kdaj je potrebno narediti test nosečnosti, da bo izvid res natančen. Na ta način lahko učinkovito preprečite, da bo test lažno negativen ali lažno pozitiven ter vas tako povsem po nepotrebnem spravil v skrbi.

Številne ženske so prepričane, da je zamujanje menstruacije (čeprav samo za kakšen dan) že zanesljiv znak, da so noseče, Še posebej, če njihov menstruacijski cikel deluje kot švicarska ura. Pri tem pa jim ni potrebno živeti v nevednosti, saj lahko opravijo test nosečnosti. Zavedati se je potrebno dejstva, da se vzrok za zaostajanje menstruacije lahko skriva tudi v hormonskem neravnovesju.

Kako ugotoviti, če ste noseči?

Test nosečnosti

 

 • Opravite lahko laboratorijsko analizo krvi, kjer bodo preverili raven humanega horionskega gonadotropina (hCG) ali torfoblastičnega beta-globulina. To je ena izmed beljakovin, ki se v krvi pojavi med nosečnostjo. Izvid je 100% zanesljiv.
 • Lahko opravite tudi pregled z ultrazvokom, vendar se na tak pregled odpravite šele po petem dnevu izostanka menstruacije.
 • Lahko sami opravite test nosečnosti. Priporočamo, da test nosečnosti opravite tretji dan po izostanku menstruacije, saj bo tako rezultat veliko bolj zanesljiv.

Test nosečnosti – kako pravzaprav deluje?

Test nosečnosti za domačo uporabo je namenjen ugotavljanju nosečnosti iz urina. Deluje tako, da meri raven hCG-ja, ki ga žensko telo izloča med nosečnostjo. Če je hCG prisoten, je do nosečnosti zanesljivo prišlo. Pri tem naj omenimo, da so na trakovih testa posebni reagenti. Ko ženska opravlja test nosečnosti, gre urin skozi kanal traku in pride do kontrolnega okenca, kjer se nato odčita rezultat. Če je v urinu prisoten hCG, se na okencu pokaže jasen barvni znak, ki potrjuje nosečnost.

Kako narediti test nosečnosti?

 • Najprej vam svetujemo. da pri nakupu testa vedno preverite datum. Test nosečnosti s pretečenim rokom uporabe lahko namreč prikaže napačen rezultat.

  Test nosečnosti

 • Pozorno preberite navodila za uporabo, saj se testi izvajajo na različne načine.
 • Vzorec urina in test nosečnosti naj bosta nekaj časa na sobni temperaturi. Svež urin je za okrog 10 stopinj Celzija toplejši. Obstajajo tudi testi, kjer temperatura ni pomembna, zato lahko urinirate direktno na paličico testa.
 • Z rokami se ne dotikajte merilnega mesta, nanj naj ne prideta vlaga in prah.
 • Najpogosteje se priporoča, da se test nosečnosti naredi s prvim jutranjim urinom, pri tem naj se uporabi srednji curek urina. Pr veliko testih je navedeno, da se jih lahko uporablja kadarkoli.

Rezulat testa

Večina testov za nosečnost ima dve okenci. Prvo je kontrolno, v njem pa preverimo, če smo test pravilno izvedli. Drugo je okence, ki dejansko pokaže pozitiven ali negativen rezultat. Pri pozitivnem testu se običajno pojavi črta ali znak plus.  Rezultate testa morate pregledati v določenem časovnem obdobju, saj lahko kasneje na rezultatu nastanejo določene spremembe, ki ne pokažejo prave vrednosti.

Kdaj lahko naredite test nosečnosti?

Večina žensk želi test nosečnosti opraviti takoj, ko jim izostane menstruacija. Nekatere pa se odločijo, da bodo test naredile že pred tem. Test je mogoče narediti že cca sedem dni po oploditvi oziroma 4 dni pred pričakovano menstruacijo. Žal takrat nosečnost pokažejo samo najbolj občutljivi testi, ki reagirajo že na najmanjšo priosotnost hormona hCG. Če se vam zelo mudi, izberite test nosečnosti, na katerem je navedeno, da zazna že manjšo količino hormona. V nasprotnem primeru je lahko test lažno negativen, to pa za seboj prinese različne negativne posledice.

Najbolj zanesljiv čas za uporabo testa je takrat, ko naj bi imeli menstruacijo (vsaj en dan po izostanku, najbolje 3 dni) oziroma dva tedna po ovulaciji.

Test nosečnosti med menstruacijo

Test nosečnosti je priporočljivo narediti tudi takrat, kadar menstruacija ni povsem takšna, kot smo je vajeni. Krvavitev lahko pomeni še kaj drugega kot samo to, da je prišla menstruacija. Tako lahko predstavlja vgnezditveno krvavitev, kjer pride do rahlega krvavenja zaradi vgnezditve jajčeca v steno maternice. Potem morate upoštevati tudi spontani splav.

Test je lahko napačen v naslednjih primerih:

Test nosečnosti

 • Uporabili ste test, ki mu je pretekel rok trajanja.
 • Posodica za urin ni bila povsem čista.
 • Sestava urina pri motenem delovanju ledvic lahko vpliva na napačen rezultat.
 • Test je lahko lažno negativen takrat, ko je prišlo do zunajmaternične nosečnosti. Če imate tipične znake nosečnosti (test pa je negativen) se raje naročite za pregled pri ginekologu.
 • Test ste opravili prehitro ali pa ni dovolj občutljiv.
 • Test je lahko napačen takrat, ko je v urinu prisotna večja količina beljakovin in hemoglobina.
 • Nekatere ženske imajo na začetku nosečnosti zelo nizko vrednost hCG-ja.
 • Test je lahko lažno pozitiven, če je prišlo do zgodnjega spontanega splava.
 • Tets je lahko lažno pozitiven, če jemljete zdravila, ki vsebujejo hCG.

Če ste v dvomih, obiščite svojega ginekologa.

Seveda je najlepše, da je test nosečnosti pozitiven takrat, ko si tega res želite. Potem, ko novico zaupate tudi partnerju, se naročite na ginekološki pregled. Pri tem si ne pozabite pripraviti datuma zadnje menstruacije. In ne pozabite na vse potrebne spremembe v življenjskem slogu, ki jih bo od vas zahtevala nosečnost!

Pripravila: Monika M.

 

Test nosečnosti – kdaj ga narediti?
1 od 2
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.