• C Novo mesto
  • 11:05
  • Čet, 22.02.2024

Kaj podariti za valentinovo?

Valentinovo lahko z eno besedo opišemo kot praznik zaljubljencev, hkrati pa je po starih izročilih prav Valentin tisti, ki prinese ključe do korenin, torej je že od nekaj povezan z začetkom pomladi. Danes valentinovo bolj kot s pomladjo povezujemo z ljubeznijo, zato smo pripravili tudi nekaj namigov, kaj ob tem prazniku pripraviti svojemu najbližjemu.

A začnimo na začetku. Valentinovo ni nekaj, kar bi izumili v novejšem času, ampak ideja o prazniku zaljubljencev izhaja že iz srednjega veka. Praznik svetega Valentina so sicer sprva praznovali kot rimskokatoliški dan posta v čast Valentinu, šele kasneje pa se je okoli tega dneva (14. februarja) razvila ideja o romantični ljubezni. Ena od legend pa pravi, da je omenjeni Valentin živel v 3. stoletju, zaradi krščanske vere so ga zaprli, a se je zaljubil v slepo paznikovo hčer. Pisal ji je pesmi, s svojimi molitvami in prošnjami pa ji je vrnil vid. Od tu naj bi izhajala navada o pisanju pisemc in verzov na ta dan in potem tudi o izmenjevanju daril, ki se je razpaslo šele v modernem času.

Ker pa v tem času začnejo rasti tudi rastline, ima Valentin po slovenskem pregovoru ključe do korenin. Valentinovo ponekod pomeni tudi začetek pomladi (zlasti v Beli krajini) in naznanja začetek del v vinogradu (rezanje trte) in na poljih, poleg tega se ta dan tudi »ptički ženijo«, torej vse začne rasti, cveteti, brsteti, se prebujati – tako narava kot človek. Tradicionalno je valentinovo pri nas torej pomenilo nekakšno pripravo na pomlad, šele z globalizacijo pa je ta dan tudi pri nas postal praznik zaljubljencev (tradicionalni slovenski praznik zaljubljenih je sicer 12. marec – gregorjevo).

Moderno valentinovo torej prinaša praznovanje ljubezni, kar so velike korporacije seveda izkoristile v svoj prid, naivni potrošniki pa njihovim idejam o obdarovanju skrbno sledijo. A če vam ljubezen pomeni kupovanje daril in obdarovanje z materialnimi stvarmi, potem ste na slabi poti. Morda pa bi v tem času morali pogledati vase in se vprašati, kaj nam je letošnje valentinovo prineslo novega: smo se na novo zaljubili, smo dobili kakšnega novega prijatelja, smo s kom poglobili svoje vezi, se nam obeta povečanje družine? To so stvari, ki bi nam morale biti pomembne, a ne le na valentinovo, temveč vse dni v letu. V tem naj bo čar valentinovega – da se malce ustavimo in vprašamo, kje smo in kako bomo šli naprej, vsaj, kar se tiče odnosov. Valentinovo ni namreč le praznik zaljubljencev, ampak tudi prijateljstva.

Kaj za valentinovo podariti, da ne bo premalo/preveč

Seveda je vse to težje narediti kor reči. In prav nič ne bo narobe, če boste svoji ljubezni za valentinovo vseeno pokazali, kako jo imate radi. Ne pretiravajte, temveč poiščite neko srednjo pot, ki bo vaši ljubezni pokazala, da mislite nanjo, da vam veliko pomeni, da jo potrebujete. Da pokažete to, ni treba zapraviti gore denarja, ampak bo dovolj že majhna pozornost ali zgolj dejanje. Saj veste, da dejanja povedo veliko več kot tisoč besed? Še posebej so majhne pozornosti pomembne pri parih, ki so že dolgo skupaj. Valentinovo je priložnost, da se takšen par ponovno spomni, zakaj je sploh pristal skupaj, in se zave, če še vedno spadata skupaj. Po drugi strani pa je ta praznik odlična priložnost tudi za sveže zaljubljence, ki od vse opojnosti še vedno lebdijo v zraku, če se lahko tako izrazimo.

Dragi moški, kaj torej podariti svoji ljubljeni za valentinovo, da bo zadovoljna in srečna?

Pripravili smo zgolj nekaj namigov, vi pa jih lahko prilagodite po svoje (če je vaša dama alergična na cvetni prah, ji najbrž ne boste podarili cvetlic):
– Rože (z vrtnicami ne boste zgrešili)
– Parfum
– Knjiga
– Skupna fotografija
– Čokolada
– Pesem izpod vaših rok (če ste pesniško nadarjeni)
– Večerja za dva
– Skodelica s srčki
– Izlet
– Video skupnih trenutkov
– Spodnje perilo
– Naredite nekaj namesto nje (pomijte posodo, umijte otroke …)
– …

Medtem ko imajo moški na voljo res veliko možnosti (Katera bi se branila šopka ali kičastega plišastega srčka?), pa so dame vsaj po našem mnenju v nekoliko večji zagati. Najprej morate vedeti, ali valentinovo vašemu dragemu sploh kaj pomeni. Če ne veste, ga preprosto povprašajte o tem, da ne boste potem neskončno razočarani, ker se sploh ni spomnil, da je valentinovo.

In še nekaj namigov daril za moške:
– Kino v dvoje
– Naročnina na revijo
– Modni dodatki (kapa, šal, morda ura …)
– Izdelki za nego telesa (praktično darilo namesto neuporabnega okrasja)
– DVD z najljubšim filmom
– Večerja (ljubezen gre skozi želodec)
– Dovolite mu, da ves večer igra videoigrice.

Načeloma naj bi veljalo, da se ženske bolj razveselijo romantičnih daril, moški pa praktičnih. A če ima vaša boljša polovica rada nekaj povsem tretjega, potem se ji prilagodite. Morda pa bo tudi ženska vesela česa konkretnega in uporabnega, moški pa časa, ki mu ga bo draga posvetila. Da, tudi moškim veliko pomeni, če je njegova ljubljena dobre volje, nasmejana, če kaj dobrega skuha in ne zapleta stvari po nepotrebnem. Kakor koli boste valentinovo preživeli, ostanite takšni, kot ste. In ne zapravljajte denarja za nepotrebne stvari, temveč s svojo ljubeznijo od zdaj naprej, ne le za valentinovo, preživite več časa, namenite ji malce več pozornosti in jo poslušajte. To so najlepša darila, ki jih lahko podarite.

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay