• C Novo mesto
  • 16:42
  • Tor, 30.05.2023

Boleče grlo – kako ga odpraviti

Boleče grlo povezujemo z bolečim žrelom in tudi ko gre za vneto grlo, gre običajno obenem za vneto žrelo. Vse skupaj ni nič kaj prijetna zadeva. V današnjem članku vam bomo razložili, zakaj sploh pride do pojava boleče grlo in kako si lahko pomagamo. Ne spreglejte!

Boleče grlo in njegovi simptomi

Boleče grlo

  • neprijetno skelenje in praskanje v žrelu,
  • pekoč občutek v žrelu,
  • boleče požiranje,
  • izsušenost grla in žrela,
  • oteklost in vnetje sluznice
  • ter hripavost in bolečine pri govorjenju.

Boleče grlo, kašelj, hripavost, oteženo požiranjo so simptomi, zaradi katerih poiščemo pomoč zdravnika. Vneto in boleče grlo spremlja zadebeljena sluznica v grlu, hkrati pa se poveča tudi izločanje sluzi. Vse to pa vodi tudi do kašlja, ki draži, in hripavosti.

Kaj povzroča boleče grlo?

Boleče grlo, ki se kaže v obliki akutnega vnetja grla, lahko povzroči, da je prizadeto celotno grlo, lahko pa je boleč le del grla. V vsakem primeru boleče grlo povzročajo takšni in drugačni mikrobi. Le-ti so največkrat kar virusi, ne smemo pa pozabiti tudi na bakterije in glive, ki so sicer manj pogoste. Vnetje se lahko še dodatno poslabša zaradi dražečih snovi iz okolja, refluksa želodčne kisline iz požiralnika in različnih fizikalnih dejavnikov, kot so prevroč ali prehladen zrak, hrana ali pijača. Boleče grlo pa je lahko tudi posledica alergije in izcedka iz nosu.

Kako zdravimo boleče grlo in vneto žrelo?

Če je boleče grlo posledica virusnega vnetja, moramo poskrbeti, da popijemo zelo veliko toplih napitkov. V lekarni lahko kupimo različne rastlinske pripravke za lajšanje draženja v žrelu. Zelo pomembno je tudi to, da poskrbimo za dobro prehodnost nosu.

Kadar pa boleče grlo povzročajo bakterije, je zadeva drugačna. V tem primeru bo zdravnik predpisal tudi antibiotike. Še vedno pa si bolečine lahko lajšamo s toplimi napitki in rastlinskimi pripravki.

Poznamo pa tudi boleče grlo, ki je posledica kroničnega vnetja žrela. Takšno stanje traja več kot 3 mesece. V tem primeru je seveda izrednega pomena to, da ugotovimo, kje tiči vzrok za bolezen. Kot smo že omenili, so to lahko različne dražeče snovi, slabo prehoden nos in dihanje skozi usta, refluks in podobno.

Boleče grlo je lahko tudi posledica preobremenitve grla

Tako se lahko boleče grlo pojavi po koncertu, dolgotrajnem govorjenju, pevskem nastopu in podobno. Takrat naravnost čutimo boleče mišice. Takšno vrste boleče grlo lahko pozdravimo tako, da manj in tišje govorimo. Tudi v tem primeru se pojavijo hripavost, zato moramo poskrbeti za dovolj popite tekočine ter se izogibati kajenju oziroma poznim večernim obrokom. Lahko posežemo tudi po zdravilih, ki olajšajo izkašljevanje, saj bomo tako manj obremenili mišice v grlu.

Nazadnje naj omenimo še to, da je boleče grlo lahko tudi posledica prehladov, ki jih povzroča dolgotrajno pomanjkanje ustreznih hranilnih snovi. Zato bodite vedno pozorni na to, da bo vaše telo imelo dovolj kalcija, vitaminov A, C, B12, …

Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

Boleče grlo

Zdravnika moramo obiskati v primeru, da boleče grlo vztraja več kot 7 dni. Obiščemo ga tudi, če so bolečine pri požiranju zelo hude, tako da je skoraj nemogoče požirati slino, zato se nam ta cedi iz ust. Znak za obisk zdravnika je tudi bolečina, ki od grla odseva proti ušesu, če nas duši in težko dihamo, kadar nam zmanjka zraka pri naporni dejavnosti. Seveda ga moramo obiskati tudi tedaj, ko je naša telesna temperatura višja kot 38,5 stopinj Celzija.

Kaj lahko sami storimo za lajšanje težav pri bolečem grlu?

Poskusimo lahko z zeliščnimi čaji, grgranjem slane vode, tudi med in propolis še kako pomagata odpraviti vneto in boleče grlo. V veliko pomoč nam bo tudi pripravek iz islandskega lišaja, pa naj bodo to tablete ali pa čaj.

Privoščite si slasten in zdrav zajtrk

Tak zajtrk je tudi zdravilo za boleče grlo. Pripravite si dve rezini popečenega pirinega kruha, ki ga namažete s hladno stiskanim kokosovim oljem in mešanico medu ter nastrgane ingverjeve korenine. Zraven popijte skodelico ingverjevega čaja z limono in medom.

Grgrajte slano vodo

Različne študije so dokazale, da grgranje slane vode večkrat na dan še kako zmanjša oteklino. Hkrati pride tudi do boljšega vlaženja sluznice, prepreči pa se tudi razmnoževanje bakterij. Kako se lotiti grgranja slane vode? V kozarcu vode raztopite žličko soli, lahko dodate še žličko medu. Vodo po grgranju seveda izpljunite.

Sirup proti kašlju

Boleče grlo in kašelj lahko odpravite tudi s sirupom. Pripravite čebulo, ki jo nasekljajte, iz pridobljene kaše pa skozi tkanino iztisnite sok ter ga zmešajte z limono in medom. Pojejte žličko ali 2 sirupa, in sicer večkrat na dan.

Boleče grlo in obkladki

Pripravite si obkladek s kisom in sicer tako, da brisačo namočite z mlačno vodo, v katero ste dodali nekaj jabolčnega kisa. Brisačo položite okrog vratu in jo pritrdite z ruto ali šalom.

Pijte dovolj tekočine

Tega nikakor ne moremo dovolj poudariti, saj boste s tem na najhitrejši način odpravili boleče grlo. Pijete lahko vodo, čaje in naravne sokove. Lahko si pripravite vitaminski napitek: v mešalniku sesekljajte pol jabolka, dodajte sok limone in pomaranče, tri korenčke, list komarčka, pol rdeče pese in tretjino gomoljne zelene. Napitek popijte sveže pripravljen.

Od čajev vam priporočamo različne zeliščne čaje, pa tudi črni, zeleni ali oolong čaj. Pravi čaj namreč vsebuje veliko antioksidantov, zato krepi naš imunski sistem, kar je zagotovo najboljša obramba pred bolečim grlom.

Kokošja juha za boleče grlo

Boleče grlo

Že od nekdaj je kurja juhica veljala za učinkovito sredstvo pri različnih boleznih in tudi pri bolečem grlu ni nič drugače. Vsebuje namreč različne aktivne sestavine, ki ustavijo gibanje belih krvničk, ki so ključne za ohranjanje dobre imunske odpornosti.

Sestavine:

  • 3 čebule
  • 1 sladki krompir
  • 3 pastinaki
  • 2 repi
  • 5–6 korenčkov
  • 1 kg mesa s kostmi ali polovica kokoši
  • 0,5 kg perutničk
  • 6 stebel zelene
  • 3 stroki česna
  • šop peteršilja
  • himalajska sol in poper

Postopek priprave:

  1. Narežemo čebulo, sladki krompir, repo, pastinak in korenje.
  2. Kokoš očistimo, jo damo v posodo za kuhanje in prelijemo z vodo. Vodo zavremo, nato pa dodamo še perutničke ter narezano zelenjavo.
  3. Kuhamo približno 1 uro in pol. Maščobo, ki se nabira na površju vode, sproti odstranjujemo.
  4. Proti koncu juhi dodamo še naslednje sestavine: zeleno, peteršilj in zdrobljen česen. Kuhamo še približno pol ure.
  5. Meso poberemo iz juhe, preostalo vsebino pa zmešamo z mešalnikom in začinimo.
Boleče grlo – kako ga odpraviti
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.