• C Novo mesto
  • 11:47
  • Čet, 22.02.2024

Če jemljete antidepresive in hormonsko kontracepcijo, morate nujno vedeti tole

Jemanje različnih kombinacij zdravil hkrati lahko ima različne učinke na različne ljudi. Nekateri ne bodo občutili nikakršnih posebnosti, drugi bodo kombinacijo težko prenašali in bodo trpeli za raznimi posledicami. Vsakdo pa bi se moral zavedati možnih reakcij, da lahko nanje pravočasno opozori svojega zdravnika. Le-ta potem presodi, kaj je najboljša alternativa oziroma rešitev. Ena izmed pogostejših kombinacij zdravil, o kateri se ne govori dovolj, je kombinacija hormonske kontracepcije in antidepresivov. Pod hormonsko kontracepcijo štejemo tako tabletke kot tudi druge oblike, ki vplivajo neposredno na hormone. Kaj morate vedeti in na kaj biti pozorni, če tudi vi uživate oboje?

Ali lahko izničujejo učinke drug drugega?

Nekatere vrste hormonske kontracepcije in antidepresivov lahko puščajo neželene posledice na telesu ali počutju, na primer neredne menstrualne cikle, krvavitve med dvema mesečnima krvavitvama ali večje spremembe razpoloženja. Če občutite karkoli od naštetega, se čimprej posvetujte s svojim zdravnikom.

Stranski učinki jemanja Pogost stranski učinek jemanja hormonske kontracepcije in antidepresivov so močni glavoboli.

Ali lahko jemanje hormonske kontracepcije in antidepresivov spodbudi pozitivne učinke obeh zdravil?

Obstaja nekaj raziskav, ki so pokazale, da bi kombinacija hormonske kontracepcije z antidepresivi lahko pomagala izboljšati simptome depresije. V letu 2007 so znanstveniki ugotovili, da je imela skupina, ki je poleg antidepresivov jemala še hormonsko kontracepcijo, boljše rezultate pri okrevanju kot skupina, ki je jemala samo antidepresive. Seveda bi bilo potrebno za potrditev teh ugotovitev izvesti še dodatne raziskave.

Kakšni so lahko negativni učinki jemanja hormonske kontracepcije in/ali antidepresivov?

Najpogostejši stranski učinki jemanja hormonske kontracepcije so nihanja razpoloženja, glavoboli, slabost in stiskanje v prsih. Raziskave so pokazale, da imajo osebe, ki več let jemljejo hormonsko kontracepcijo, tudi več možnosti za razvoj depresije, impulzivnosti, nagle jeze in anksioznosti. Tudi antidepresivi lahko imajo podobne simptome, na primer glavobol, značilna pa je tudi vrtoglavica in močne doživete sanje. Zelo pogosta posledica obeh zdravil je tudi suhost nožnice in izguba libida ali zmanjšana spolna sla. Če začnete doživljate močne stranske učinke – ne glede na to, posledica katerega zdravilo so – se nujno posvetujte s svojim zdravnikom.

Kako pravilno nadzorovati jemanje zdravil?

Vaša naloga je, da spremljate svoje telo in občutke. Če začutite nenavadne spremembe, ki se ponavljajo in ne minejo v roku nekaj dni, se posvetujte z zdravnikom. Naloga zdravnika pa je, da nadzoruje kombinacijo zdravil in po potrebi katerega od njih tudi zamenja, če vam ne ustreza.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash