• C Novo mesto
  • 02:18
  • Ned, 21.04.2024

Ciste na jajčnikih

Ciste na jajčnikih so kot mozolji reproduktivnega sistema. Te vrečke, napolnjene s tekočino ali tkivom so zelo pogoste, a po navadi zaradi njih ni potrebno zganjati panike. Večina cist na jajčnikih je namreč povsem nenevarnih, saj pridejo in grejo v skladu z menstruacijskim ciklom.

Ciste na jajčnikih so torej nekakšne vrečice, ki so običajno napolnjene s tekočino, po navadi pa se pojavijo na enem izmed jajčnikov, redkeje pa kar na obeh. Pri večini žensk se vsaj enkrat v življenju pojavi vsaj ena funkcionalna ali benigna cista na jajčnikih.

Okrog 20 odstotkov žensk pa ima takšne ciste na jajčnikih, ki same od sebe ne zginejo. Le-te je včasih potrebno kirurško odstraniti, saj lahko vodijo do večjih problemov, morda tudi do raka. V nadaljevanju članka vam zato razkrivamo 7 pomembnih simptomov, zaradi katerih morate čimprej obiskati svojega ginekologa.

  1. Bolečine v medenici, ki nikakor ne prenehajo

Najpogostejši simptom, ki spremlja ciste na jajčnikih, je bolečina, ki kar noče izginiti. Če vam v telesu raste večja cista, boste to tudi občutili. Morda takrat, ko boste telovadili ali takrat, ko boste spolno aktivni. Ta bolečina bo prisotna tudi takrat, ko bodo dnevi menstruacije že mimo. Pride lahko tudi do torzije ovarija, takrat bo bolečina tako močna, da boste pristali na urgenci.

Najpogostejši simptom, ki spremlja ciste na jajčnikih, je bolečina, ki kar noče izginiti.

  1. Napihnjenost trebuha

Zatekanje in napihnjenost trebuha ima lahko številne vzroke, k temu pojavu pa lahko prispevajo tudi ciste na jajčnikih. Največ cist je manjših od 10 centimetrov, nekatere pa so lahko zelo velike, tudi v velikosti lubenice. Večina žensk bo takšen napet trebuh pripisala temu, da so se zredile, a bolečina v trebuhu je lahko tudi posledica ciste na jajčnikih. Če imate občutek, da ste se zredili samo na področju trebuha, potem takoj obiščite zdravnika.

  1. Stalen občutek polnosti

Ciste na jajčnikih lahko povzročijo občutek teže v trebuhu. Cista namreč zaseda določen prostor, kar vam bo dalo občutek polnosti. Seveda lahko podobno občutite tudi takrat, ko ste zaprti, a v primeru ciste boste polnost občutili le na tisti strani telesa, kjer se cista nahaja.

  1. Pogosto uriniranje

Ciste na jajčniku vas lahko ves čas silijo na stranišče, pri tem pa se morda sploh ne boste mogli olajšati. Če je cista večja in pritiska na mehur, vas bo namreč neprestano tiščalo na stran, mehurja pa ne boste mogli povsem izprazniti. Uriniranje lahko spremljajo tudi bolečine in pekoč občutek. V tem primeru se takoj obrnite na zdravnika, ki bo z laboratorijsko analizo določil vzrok vaših težav.

  1. Bolečina med spolnimi odnosi

Če med seksom občutite bolečino na eni strani trebuha, so razlog spet lahko ciste na jajčnikih. Pri penetraciji namreč pride do dodatnega pritiska, ki situacijo samo še poslabša. Bolečine so lahko tudi zelo hude. Če jih do sedaj pri spolnem odnosu niste doživljali, se čimprej obrnite na svojega ginekologa.

  1. Bolečina v hrbtu ali nogi

Povečane ciste na jajčnikih lahko vodijo tudi do bolečine v hrbtenici ali v nogi. Cista lahko namreč zaradi pomanjkanja prostora pritisne tudi na kakšen živec.

  1. Slabost in bruhanje

Ciste na jajčnikih lahko spremlja tudi slabost, ki je podobna tisti med nosečnostjo. Do slabosti pride zaradi predrtja ciste, tekočina iz ciste pa se razlije v trebušno votlino ter povzroči vnetje in slabo počutje.