• C Novo mesto
 • 20:18
 • Čet, 11.08.2022

Hitri testi: Odgovori na glavna vprašanja

Brezplačne hitre teste zagotavlja proračun Republike Slovenije. Možno jih je opraviti pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, ki le to opravljajo v mreži javne zdravstvene službe. Če smo nekoliko bolj domači, so brezplačni vsi hitri testi, ki so opravljeni v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih. V prispevku najdete odgovore na vprašanja, ki se vam ponujajo. Kakšne so osnovne cene hitrih testov? Kje lahko opravimo brezplačni hitri test? Kaj sploh so hitri testi?

Kakšna je osnovna cena hitrih testov?

Opravljanje hitrih testov je brezplačno, a to ne pomeni, da je tudi njihov nakup zastonj. Proračun Republike Slovenije zagotavlja povračilo stroškov za hitre teste. Najvišja cena testov za samotestiranje, ki so tudi na seznamu, znaša dva evra in pol brez davka na dodano vrednost. Govora je o enem testu. Ti testi so oproščeni uvoznih dajatev in plačila davka na dodano vrednost pri uvozu, kar velja do konca leta 2021. Vse to sloni na podlagi 12. člena Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUPGT) in Odloka o določitvi seznama blaga za spopadanje s posledicami epidemije COVID-19.

Pomembno je vedeti, da je kakršnokoli zaračunavanje stroškov ob izvedeni storitvi hitrih antigenskih testov nezakonito se lahko prijavi inšpektoratu (zdravstveni ali tržni). To se nanaša predvsem na administrativne stroške, stroške izdaje kode QR in izpisa potrdila.

Kaj se šteje pod ponudbo hitrih testov?

Izvedba storitve hitrega antigenskega testiranja obsega test HAG, odvzem brisa za dokazovanje antigenov virusa SARS-COV-2, mikrobiološko preiskavo, osebno varovalno opremo, vnos v Centralni register podatkov o pacientih, izpis digitalnega potrdila za Evropsko unijo in vse ostale stroške, ki so morebiti nastali. Kot smo že omenili, je zaračunanje dodatnih stroškov nezakonito.

Zakaj hitri test in kako poteka?

Po tem, ko ste izbrali določenega ponudnika, se morate preprosto zglasiti na lokaciji. S seboj boste potrebovali osebni dokument in izkaznico zdravstvenega zavarovanja. Pri čakanju na odvzem brisa oziroma hitri test je potrebno vzdrževati določeno razdaljo in nositi masko. Prav tako se ne udeležujte hitrih testov, če opažate simptome koronavirusa. To so kašelj, vročina, glavobol, izguba vonja in okusa.

Osebje na lokaciji vam bo odvzelo bris iz nosne votline. Na telefonsko številko, ki ste jo povedali osebju, boste prejeli SMS z vašim rezultatom. V kolikor bo vaš rezultat pozitiven, je lahko naslednjih korakov več. Razlikujejo se po tem, kje ste opravili hitri test. In namreč:

V primeru pozitivnega hitrega testa (HAG testa) pri izvajalcu v javni zdravstveni mreži

 • lahko izvajalec testa takoj odvzame bris za PCR test,
 • v kolikor izvajalec brisa za test PCR ne izvaja, pacienta najkasneje v dveh urah po pozitivnem rezultatu naroči na odvzem brisa za test PCR pri drugem izvajalcu, ki odvzeme izvaja, in o terminu za odvzem brisa obvesti pacienta.

V primeru pozitivnega hitrega testa (HAG testa) pri zasebnemu izvajalcu testiranja

 • pacient s pozitivnim HAG testom lahko takoj kontaktira vstopno točko za odvzem brisa PCR testa. Če je ta točka pri zasebnem izvajalcu, kjer je opravila HAG test, ji ta izvajalec odvzame bris tudi za PCR test.
 • izvajalcu predloži dokazilo o pozitivnem rezultatu testa HAG, ki je praviloma zapis v Centralnem registru podatkov o pacientih (CRPP) oziroma izdano potrdilo o HAG testu z QR kodo.

V primeru pozitivnega hitrega testa (HAG testa) za samotestiranje

 • pacient s pozitivnim HAG testom lahko takoj kontaktira vstopno točko za odvzem brisa PCR testa,
 • izvajalcu predloži dokazilo o pozitivnem rezultatu testa HAG za samotestiranje ali izpolnjen evidenčni list zaposlenega.

Kot dokazilo o pozitivnem rezultatu testa HAG za samotestiranje veljata:

– fotografija testa HAG za samotestiranje in osebni dokument (fotografija testa HAG za samotestiranje mora vsebovati informacijo o datumu in času opravljenega testiranja, nastati pa mora v ustreznem časovnem oknu po odvzemu brisa. Oseba se izkaže še z identifikacijskim dokumentom, ki izkazuje imetnikovo podobo),

– fotografija testa HAG za samotestiranje in fotografija pacienta.

V primeru znakov bolezni covid-19

 • Pacient pokliče izbranega osebnega zdravnika, lečečega zdravnika, ali v primeru njegove odsotnosti nujno medicinsko pomoč (NMP), ki jo napoti na PCR testiranje.
Hitri testi so brezplačni v zdravstvenih zavodih in prijavljenih koncesionarjih

Hitri testi so brezplačni v zdravstvenih zavodih in prijavljenih koncesionarjih

Kje opraviti hitri test?

Najverjetneje ste v zadnjem letu in pol že opravili hitri test, zato odgovor na vprašanje verjetno že poznate. Hitri test lahko opravite v vseh zdravstvenih zavodih in prijavljenih koncesionarjih, kjer bo HAG test brezplačen. Vsekakor ga lahko opravite tudi pri zasebnikih brez koncesije, pri katerih najvišja cena ne sme presegati 7 evrov na test.

Je hitri test dovolj za dokazovanje pogoja PCT?

Na kratko DA, negativen hitri test je dovolj za izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). PCT morajo izpolnjevati vsi zaposleni in uporabniki storitev ali dejavnosti. Izjeme so le v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike ter nujne osebne asistence ter zaščite in reševanja, individualne verske duhovne oskrbe ter za osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje za oskrbo na bencinskih servisih.

Prebolevnost

 • z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni,
 • z EU Digitalnim COVID potrdilom o prebolevnosti.

Cepljenje

 • z dokazilom o cepljenju zoper covid-19, s katerim oseba izkazuje, da je prejela:
  • drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca, cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca ali cepiva Covaxin proizvajalca Bharat Biotech (Indija) ali kombinacijo dveh predhodno naštetih cepiv,
 • odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag.

Za tiste, ki izkažejo prebolevnost z dokazilom in so se v obdobju do 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepili z enim od cepiv iz seznama*, zadostuje že en odmerek. Status cepljenega pridobi od dneva prejema cepiva.

Dokazilo o cepljenju je lahko v različnih oblikah:

 • izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta,
 • vpis v Knjižico o cepljenju,
 • izdano potrdilo o opravljenem cepljenju,
 • EU Digitalno COVID potrdilo o cepljenju.

* EU DCP velja tudi vsem tistim posameznikom, ki so se do 14. 9. 2021 cepili z enim odmerkom znotraj časovnega okvira od 6 do 8 mesecev po preboleli bolezni.

Testiranje

 • z negativnim rezultatom testa HAG, ki ni starejši od 48 ur,
 • z negativnim rezultatom testa PCR, ki ni starejši od 72 ur,
 • z EU Digitalnim COVID potrdilom o HAG/PCR testiranju.
Odvzem brisa oziroma opravljanje hitrega testa

Odvzem brisa oziroma opravljanje hitrega testa

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com

sejmi
podčetrtek