• C Novo mesto
  • 06:49
  • Tor, 21.09.2021

Holesterol: zakaj ga telo potrebuje in kdaj ga je preveč?

Holesterol je pomemben za telo. A imeti ga preveč – ni dobro. Krvne žile se lahko zamašijo, oskrba s kisikom pa se lahko poslabša. Pojasnjujemo, za kaj telo potrebuje holesterol in kaj pomeni raven holesterola?

Kaj je holesterol?

Holesterol je maščoba, ki je življenjsko pomembna za telo. Pomembna je torej manjša sestavina maščobnih kislin, kot so trigliceridi, tako za strukturo celičnih membran, ki so zunanje lupine telesnih celic, kot tudi za sproščanje nekaterih hormonov, vključno s spolnimi hormoni, žolčnimi kislinami in vitamini, kot je vitamin D.

Trigliceridi vplivajo tudi na zdravje

Tako imenovani trigliceridi pripadajo krvnim lipidom. Sestavljeni so iz ene molekule glicerola in treh maščobnih kislin (tako imenovane nevtralne maščobe), zaužijemo jih s hrano in razgradimo v tankem črevesju.

Tako kot holesterol tudi trigliceridi v telesu izpolnjujejo pomembne naloge: v maščobnem tkivu so shranjeni kot energetska rezerva (približno osem kilogramov za osebo 80 kilogramov). Poleg tega imajo nalogo izolirati telo pred mrazom in zaščititi organe pred pritiskom. Zato so notranji organi, kot so ledvice, vdelani v maščobno tkivo.

Holesterol

Holesterol

Povečana raven trigliceridov – in to je zdaj že znanstveno dokazano – pomeni veliko tveganje za bolezni srca in ožilja, kot tudi visoka raven holesterola, ker prispevajo tudi k razvoju ateroskleroze in njenih posledic. Zlasti v kombinaciji z nizko raven HDL je problematična povečana raven trigliceridov. Zdravljenje previsokih trigliceridov je uspešno z zdravili le v omejenem obsegu. Poudarek je na prehranskih ukrepih. Mimogrede: Če se raven trigliceridov zmanjša zaradi ustrezne spremembe prehrane, bo tudi skupni holesterol manjši in razmerje HDL proti LDL se bo izboljšalo.

Telo se večinoma samo preskrbi s holesterolom

Telo proizvede svoj potreben del holesterola v jetrih. Zdravo telo poskuša ohraniti vsebnost holesterola v ravnovesju: če se s hrano absorbira premalo holesterola, se več proizvede v jetrih; Če pa je vnos holesterola previsok, jetra zmanjšajo proizvodnjo holesterola. Na splošno telo proizvede približno 80 odstotkov holesterola in samo manjši delež holesterola preskrbi s hrano.

HDL in LDL: »dober« in »slab« holesterol

Obstajata dve vrsti holesterola: LDL holesterol (lipoprotein nizke gostote) in HDL holesterol (lipoprotein visoke gostote). Za zdravje je pomemben odnos obeh vrst holesterola med seboj. LDL holesterol prinaša maščobno spremljajočo snov v telesne celice. Če se te že oskrbijo, presežek holesterola še naprej plava v krvi in ​​se naseljuje na stenah žil. Dolgoročno grozi arterioskleroza ter zoženje krvnih žil. Poveča se tudi tveganje za bolezni srca in ožilja, kot sta srčni infarkt ali kap. Zato LDL imenujejo tudi »slab« holesterol. Ravni LDL v krvi predstavljajo približno dve tretjini celotnega holesterola.

Ena od nalog »dobrega« holesterola HDL je, da pobere odvečni holesterol LDL in ga prenese v jetra, da se lahko razgradi in izloči skozi blato.

Kako visoka je lahko raven holesterola?

Skupna vrednost holesterola lahko daje prvi namig, da nekaj ni v redu z vašim telesom. Normalna vrednost zdravih ljudi je od 200 do 220 miligramov na deciliter krvi (mg / dl). Če je raven holesterola višja, na splošno velja, da je previsok. Nato je potrebno opraviti natančnejši pregled pri zdravniku. Ta lahko natančno določi raven holesterola LDL in HDL. Nižja kot je raven LDL, manjše je tveganje za srčno-žilne bolezni.

Holesterol

Holesterol

Kaj povečuje raven holesterola?

Vrednost holesterola je vedno individualna. Pri ocenjevanju ravni holesterola so odločilni številni dejavniki, kot so starost, spol, že obstoječe razmere in tudi družinska anamneza. Pri ljudeh med 35. in 65. letom skupni holesterol ne sme presegati 240 mg / dL, LDL pa ne sme presegati 160 mg / dL. »Dober« holesterol, HDL, naj bi bil v povprečju nad 40 mg / dl. Vrednost LDL je lahko kritična: če se ta poveča, morate ukrepati hitro, saj je LDL lahko nevaren za telo.

Skupina tveganja igra pomembno vlogo

Kdor je doživel srčni infarkt ali možgansko kap, spada v zelo tvegano skupino. To velja tudi za paciente, ki imajo na primer sladkorno bolezen s poškodbami organov. Potem bi morala biti tako imenovana vrednost LDL 70, medtem ko je vrednost za osebo brez tveganja lahko 135. Tako bi bilo na primer z mladim, zdravim nekadilcem, katerega sorodniki niso doživeli srčnih napadov ali kapi. Veliko tveganje predstavlja tudi hipertenzija. Večje kot je skupno tveganje, več možganskih kapi in srčnih napadov lahko preprečimo z znižanjem holesterola (LDL).

Visok holesterol lahko privede do bolezni srca in ožilja

Če je skupna vrednost holesterola previsoka, lahko pride do arterioskleroze. Motnje krvnega obtoka v žilah lahko povzročijo bolezni srca in ožilja, kot so srčni infarkti ali kapi. Možna je celo nenadna srčna smrt.

Katera hrana znižuje holesterol?

Z uravnoteženo prehrano in telovadbo je mogoče znižati visoko raven holesterola. »Jejte več rastlinskih in manj živalskih maščob,« pravijo strokovnjaki – torej to pomeni, jesti veliko sveže zelenjave, rib in oljčnega olja. Ker je živalska maščoba ena izmed nasičenih maščobnih kislin, se vrednost LDL in vrednost HDL znižujeta, medtem ko nenasičene maščobne kisline, torej rastlinske maščobe, počnejo ravno obratno. Vadba prav tako spodbuja presnovo. »Načrtujte vsaj 150 minut zmerne telesne aktivnosti na teden,« svetuje strokovnjak.

Holesterol

Holesterol

Mono- in polinenasičene maščobe znižujejo LDL holesterol, če ga uporabljamo namesto nasičenih maščob. Vendar pa so možnosti vplivanja na raven holesterola s spremenjeno prehrano omejene. Kdor ima znatno povečano vrednost LDL, je bolj verjetno, da pri spremembi prehrane ne bo sam uspel uravnovesiti holesterol. Z zdravo mediteransko prehrano pa se lahko »dober« HDL izboljša v svoji funkciji, še poročajo strokovnjaki.

Tudi nizek holesterol ni varen

Tudi nizka raven holesterola lahko škoduje zdravju in na primer poveča tveganje za depresijo. Nizke ravni so lahko posledica hiperfunkcije ščitnice, hude poškodbe jeter ali podhranjenosti.

Redno preverjanje: izmerite raven holesterola

Zdravljenje visokih ravni holesterola in trigliceridov zahteva veliko izkušenj, odločitev za ali proti zdravljenju pa je mogoča le, če je določeno individualno tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.

Zdravnik ob upoštevanju različnih dejavnikov tveganja odloči, ali vrednost predstavlja tveganje za zdravje in ali je potrebna sprememba prehrane ali celo zdravljenje z zdravili.

VIR SLIK: Pixabay, Unsplash

Avtor: M.V.