• C Novo mesto
 • 03:13
 • Ned, 21.04.2024

Kašelj in njegove nevšečnosti

Kašelj pozna prav vsak, saj se kašelj prej ali slej loti prav vsakega neglede na starost, spol in ostale lastnosti. Z njim se srečujejo že dojenčki, občasno muči najbolj aktivne prebivalce, izredno pogost pa je pri starejših osebah.

Kašelj nas včasih spremlja skoraj neopazno, pride in gre, včasih pa je dolgotrajen in lahko postane kroničen. Dobro je poznati značilnosti in vrte kašlja, da vemo, kdaj se s kašljem lahko »spopadamo« sami in kdaj je bolje, da obiščemo osebnega zdravnika.

Kakšne vrste kašlja poznamo?

Od tega, kakšne vrste je kašelj, je odvisna tudi nadaljnja obravnava – ali pod zdravniškim nadzorstvom z morebitnim jemanjem farmacevtskih pripravkov ali reševanje doma z naravnejšimi metodami.

Poznamo:
Bolan in prekinjen kašelj, za katerega je značilno, da je izredno močan sploh zgodaj zjutraj. Spremljajo ga izkašljevanje rumeno-zelene sluzi , boleče grlo, oteženo dihanje in zamašen nos.

Suh »lajajoč« kašelj se običajno ponavlja ponoči in včasih tudi čez dan, zanj pa je značilno težko dihanje, vendar brez pojava sluzi. Največkrat se tak kašelj pojavi kot posledica dihalnega vnetja ali prehlada.

Suh kašelj z oteženim dihanjem je značilen za astmatike in je lahko tudi posledica alergične reakcije ali kakšne okužbe. Za tak kašelj so značilni najbolj nadležni napadi ponoči.

Kašelj kot čiščenje grla je posledica dviga želodčne kisline zaradi zgage, bolj znana beseda za tak kašelj je refluks. Največkrat se sproži ob uživanje suhe hrane, govorjenju ali smejanju. Tudi tak kašelj oziroma refluks se najraje sproža ponoči.

Za kadilski kašelj je značilno, da je prisoten ves čas, tako da postane tistemu, ki da ima, skoraj neopazen. Značilen je za dolgotrajne kadilce, po prenehanju kajenja pa sčasoma izveni. Koliko časa tak kašelj vztraja še po prenehanju kajenja, je odvisno od časa in intenzivnosti kajenja.

V kronični kašelj se uvršča vsak kašelj, ki traja več kot tri tedne. Vedno je pomembno raziskati, kaj tak kašelj povzroča, zato je nadvse priporočljiv obisk osebnega zdravnika. Obstajata dve vrsti kroničnega kašlja, in sicer suh kronični kašelj in praskajoč kronični kašelj.

Kašelj in zdravljenje

Pred zdravljenjem kašlja je vedno potrebno najti vzrok, saj napačno zdravilo kašelj lahko še poslabša. Kašelj je mogoče zdraviti z različnimi zdravili na recept ter zdravili brez recepta, kot na primer z inhalatorji, tabletami za lizanje, sirupi pa izkašljevanje in sirupi za blaženje kašlja. Kadar je le mogoče, se je vredno, kadar nas pesti kašelj, poslužiti še naravnejših metod.

Naravne metode v boju s kašljem

 1. Povečanje vnosa vitaminov v telo in vsaj prehodno sprememba načina prehranjevanja s povečanim vnosom sadja in zelenjave ter zmanjšanjem (živalskih) mlečnih izdelkov, saj le-ti telo izjemno zasluzijo.
 2. Domača inhalacija nad loncem, imenovana tudi obrazna parna kopel, pri kateri pod brisačo vdihavamo paro vroče vode, ki smo ji dodali zelišča, ki blažijo težave z dihali (kamilice, žajbelj, smrekove iglice, timijan itd.). Pomembno pri takšni inhalaciji je, da pazimo, da se ne opečemo.
 3. Povečanje vnosa kakovostne tekočine v telo, kar lahko pomeni več kakovostnih zeliščnih čajev, sveže stisnjenih sokov, limonade, bistrih juh ali vode. Pijačam lahko dodamo tudi med, ki blažeče deluje na kašelj in druge težave.Kašelj
 4. Uživanje čebulnega sirupa, ki so ga poznale že naše (pra)babice, je dobra naravna rešitev. Čebulni sirup namreč deluje kot naravni antibiotik in vsebuje za telo vrsto koristnih snovi. Naredimo se ga preprosto: narezano čebulo stresemo v posodico, pokrijemo z medom in pustimo čez noč. Zjutraj je sirup pripravljen. Lahko pa posodico z vsebino postavimo na varno mesto v prostor, kjer spi tisti, ki ga muči kašelj. Že samo vdihavanje čebulnih hlapov namreč pomaga. Seveda ne smete biti občutljivi za čebulni vonj.
 5. Grgranje slane vode – če imate možnost, je najboljše grgranje kakovostne morske vode, sicer pa kar doma pripravljene slanice, ki se jo naredi tako, da se čajno žličko soli raztopi v kozarcu mlačne vode.
 6. Obisk solne sobe, kjer je na voljo suha solna inhalacija medicinske soli – solna terapija, ki izredno blaži težave s kašljem in dihali nasploh. Za najboljši učinek se priporoča kura solnih terapij.
 7. Grgranje žajbljevega pripravka.
 8. Povečana količina svežega česna v telo (vsaj en strok na dan). Česen je namreč eden od najmočnejših naravnih antibiotikov, ki vsebuje tudi antioksidante.
 9. Več spanja in dnevnega počitka. Ob vsakodnevni naglici mislimo, da bomo vse težave rešili z jemanjem tega ali onega, naravnega ali manj naravnega – eden od velikih zdravnikov narave je tudi spanec oziroma počitek. Omogočimo telesu, da je kakovostno spočito – sploh pa, kadar ga pesti kašelj oziroma kakšna druga nadloga.

Kašelj

Kaj pa je oslovski kašelj?

 Oslovski kašelj je bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija po imenu Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustni votlini. Najpogosteje oslovski kašelj ogroža dojenčke in majhne otroke, zanj pa so značilne epizode močnega kašlja, ki lahko trajajo od štiri do osem tednov. Ime bolezni »oslovski kašelj«  izhaja zaradi značilnega globokega vdiha, podobnem oslovskemu riganju, ki sledi napadom tega kašlja.

Preventiva – umivanje rok

 Še vedno je eden od boljših preventivnih ukrepov pri boju z bakterijami, virusi in s tem tudi kašljem, redno in temeljito umivanje rok. Pomembno je, da si roke res dobro umijemo z milom in obilico vode – da ne spustimo čez prste le par kapljic vode in sami sebe preslepimo, da je zadeva opravljena.

  

Vir slik: Pixabay
Avtor: M.V.