• C Novo mesto
 • 04:08
 • Čet, 29.02.2024

Koronavirus in krepitev imunskega sistema

V času, ko naše javno in zasebno življenje še vedno narekuje koronavirus, je še posebej pomembno, da ne pazimo samo na sledenje vsem uveljavljenim pravilom o higieni, ampak skrbimo tudi za svoje splošno zdravje. Umivajmo si roke, pazimo na razdalje in nosimo maske, vendar ne pozabimo tudi na krepitev imunskega sistema. Naša vsakodnevna prehrana igra odločilno vlogo, ko pride do našega počutja.

Jejte svežo hrano, bogato z antioksidanti

Antioksidanti imajo v telesu zelo pomembno vlogo, saj varujejo celice pred škodo, povzročeno s strani prostih radikalov. Če jeste hrano, bogato z antioksidanti, lahko tako zavirate nastop degenerativnih bolezni. Pomanjkanje antioksidantov lahko po drugi strani vodi do nastopa oksidativnega stresa. Če se spopadate s kronično utrujenostjo, je prav mogoče, da vašemu telesu manjkajo antioksidanti ali železo. V tem primeru se vam splača uvesti nekaj sprememb v svojo vsakodnevno prehrano.

Če želite jesti bolj zdravo, je dobro, da naredite zdravo hrano privlačno. Zdrava prehrana ne pomeni nujno samo zelene solate; obstaja ogromno okusnih in preprostih receptov, s katerimi lahko popestrite svoj jedilnik.

Citrusi so polni antioksidantov, ki varujejo vaše celice pred prostimi radikali in krepijo vaš imunski sistem.

Nekaj primerov živil, ki krepijo imunski sistem

Pomaranče in limone

Citrusi so koristni, saj imajo protivnetne in protimikrobne učinke. Poleg tega so tudi dober vir vitaminov A in B, vlaknin, kalcija in kalija. Limone in pomaranče so bogate tudi s flavonoidi in vitaminom C, enim izmed najbolj znanih antioksidantov, ki nam lahko pomaga zniževati visok krvni pritisk. Poleg tega tudi ščiti bele krvničke, ki so pomembne za uspešno delovanje vašega imunskega sistema, pred napadom prostih radikalov in jim tako pomaga pri boljšem delovanju.

Kako vključiti v svojo prehrano več limon:

Limonada

Za pripravo limonade potrebujete le sveže stisnjen limonin sok (pazite, da pred zaužitjem odstranite vsa semena), zmešan z vodo. Limonada se prileže pripravljena tako s toplo vodo kot tudi s hladno. Popijte takoj. Limonin sok se odlično poda tudi k marsikateri solati, saj doda kiselkast in bolj poln okus.

Kako vključiti v svojo prehrano več pomaranč:

Sveže stisnjen pomarančni sok

Nič ni boljšega kot sveže stisnjen pomarančni sok za začetek dneva! Lastnoročna priprava pomarančnega soka vam lahko kar hitro pride v navado, saj je rezultat izjemno okusen.

Rdeče paprike

Rdeče paprike so bogate z antioksidanti, karotenoidi in vitaminoma A in C. Karotenoidi so pigmenti, ki jih lahko najdemo v različnih rastlinah in algah. Karotenoidi so mnogokrat odgovorni za značilno barvo zelenjave in sadja: najdemo jih lahko v korenju, paprikah, paradižnikih,bučah, …

Kako vključiti v svojo prehrano več rdečih paprik:

Več o receptih, ki vsebujejo rdeče paprike, si lahko preberete tukaj. Pripravite lahko npr. polnjene paprike z zelenjavo, rižem in sirom, tortilje s paprikami in rižem, ali pa slastno hladno gazpacho juho. Ti recepti ponujajo tudi odlično priložnost, da v svojo prehrano vključite več čebule in česna.

Česen in čebula se dobro podata skupaj, oba pa sta tudi bogata z antioksidanti.

Čebula in česen

Tako česen kot tudi čebula sta bogata z antioksidanti, njuna prednost pa je tudi, da se odlično skladata drug z drugim.

Kako vključiti v svojo prehrano več čebule:

Čebula in čebula se dobro podata tako v solate kot tudi glavne jedi, še posebej če so iz krompirja. Vsestranska ideja za vroče poletne dneve je npr. priprava slastne gazpacho juhe, saj je hladna in osvežilna.

Špinača 

Špinača je polna hranilnih snovi in antioksidantov, vitaminov A, B2, C in K, α-karotena, β-karotena, magnezija, mangana in železa. Ne le, da pomaga pri borbi proti nastopu oksidativnega stresa, ampak lahko tudi znižuje krvni pritisk. Poleg tega ima pozitiven učinek tudi na vid.

Kako vključiti v svojo prehrano več špinače:

Špinače vam ni treba vedno kuhati, saj je odlična tudi surova, v solati ali v sendviču. Iz špinače lahko pripravite tudi slastno juho. Če si želite poskusiti kakšen nov recept, je dobra ideja npr. portugalska juha Caldo verde. Ta tradicionalno sicer ne vsebuje špinače, vendar se je v Goi, nekdanji portugalski koloniji, razvila različica s špinačo.

Brokoli

Brokoli je poln antioksidantov, kot je npr. že omenjeni vitamin C, pa tudi železa, cinka, fosforja in magnezija.

Kako vključiti v svojo prehrano več brokolija:

Brokoli s svojim svežim okusom in živahno barvo predstavlja odlično prilogo najrazličnejšim glavnim jedem. Dobro se poda še posebej k jedem, ki vsebujejo krompir in fižol.

Kivi

Kivi je bogat z vitaminom C, ki pomaga tudi pri hitrejšem celjenju ran.

Kako vključiti v svojo prehrano več kivijev:

Kivije lahko jeste same po sebi ali pa v sadni solati. Lahko jih dodate tudi v smuti.

Jagode lahko dodate v smuti, ki bo okrepil vaš imunski sistem.

Jagode

Jagode so slastne in bogate z vitaminom C.

Kako vključiti v svojo prehrano več jagod:

Med sezono jagod si jih lahko privoščite v sadni solati z ananasom ali drugim jagodičevjem; dobro se priležejo tudi same po sebi. Lahko jih dodate tudi v antioksidantski smuti z bananami.

Kako pripraviti smuti, bogat z antioksidanti

Začnite dan z zdravim in okusnim zajtrkom, ki vas bo napolnil z energijo in obenem okrepil vaš imunski sistem.

Potrebujete:

 1. dve zreli banani; 
 2. pest jagod; 
 3. skodelico mleka (lahko uporabite navadno ali pa tudi sojino ali mandljevo mleko, ki doda prijeten sladek okus);
 4. žličko chia semen; 
 5.  žličko goji jagod; 
 6. ščepec ingverja; 
 7. ščepec cimeta. 

Priprava smutija, bogatega z antioksidanti:

 1. korak: olupite banane in jih zmečkajte z žlico.
 2. korak: operite pest jagod in jih dodajte zmečkanim bananam.
 3. korak: dodajte žličko chia semen in goji jagod, ščepec cimeta in ingverja.
 4. korak: prelijte s skodelico navadnega, sojinega ali mandljevega mleka in temeljito premešajte.
 5. korak: dober tek!

Tako kot pri vseh drugih kulinaričnih podvigih je tudi pri krepitvi imunskega sistema pomembno, da recepte prilagodite svojemu okusu. Izobražujte se o tem, kaj vsebujejo določena živila, in v svojo prehrano najprej dodajte več tistih živil, bogatih z antioksidanti, ki jih imate še posebej radi in znate iz njih pripraviti slastne prigrizke. Kasneje, ko vam bo zdrava prehrana že prišla v navado, boste lažje posegli tudi po drugih receptih, in tako napravili svojo prehrano še bolj zdravo in raznoliko.

Poskusite s sabo vedno vzeti zdravo malico, kadar se od doma odpravljate za cel dan ali več ur – tako je manj verjetno, da boste posegli po hitri in nezdravi hrani. Zjutraj si lahko npr. pripravite slastne sendviče iz rženega kruha s paradižnikom, rdečo papriko, špinačo in rdečo čebulo. Če boste s sabo vedno imeli zdravo malico, boste sčasoma prihranili precej denarja, poleg tega pa boste tudi svojemu telesu naredili uslugo.

A. K.

Vir fotografij: Unsplash