• C Novo mesto
  • 15:25
  • Čet, 11.08.2022

Njeno veličanstvo: njivska preslica

Njivska preslica je potomka starodavnih rastlin, ki so v času dinozavrov zrasle tako visoko kot drevesa. Njena posebnost se skriva v tem, da je edina rastlina, ki je živela že pred 300 milijoni let. Njena oblika spominja na konjski rep, zato ni nič čudnega, da jo Angleži imenujejo kar horsetail (konjski rep).

Njivska preslica

Spomladi njivska preslica najprej požene bledo rumenkasta ali rjavkasta stebla. Ta stebla imajo kolenca z obdanimi rokavci in približno 3 cm dolg klas, v katerem so trosovniki s trosi. Nato ta stebla odmrejo, iz iste korenine pa zraste od 10 do 60 cm visoka rastlina z žlebičastim steblom, iz katerega poganjajo tanke zelene vejice.  

Njivska preslica raste povsod po Sloveniji, rada ima zmerno vlažna tla iz ilovice. Pogosto jo najdemo tudi po želežniških nasipih ter kot plevel na njivah ali vrtovih. Poiščemo jo lahko tudi na robovih polj, na jasah ter neobdelani zemlji.

Njivska preslica se od ostalih preslic (na primer strupene močvirske preslice) najlaže loči po tem, kje raste. Vse ostale vrste preslic namreč rastejo na močvirnatih in senčnih predelih. Njivska preslica pa se od močvirske in vodne preslice loči tudi po tem, kako dolg je prvi člen vejic. Če je člen daljši kot je dolga kronica na steblu, potem gre zagotovo za njivsko preslico.

Pri njivski preslici uporabljamo mlada zelena stebelca. Stebelc z rjavimi lisami ne uporabljamo, saj so tu prisotni zajedavci. Njivska preslica se lahko uporablja sveža ali posušena, tudi posušena mora ohraniti zeleno barvo. Nabiramo jo od meseca junija dalje, še najbolje pa je, da jo naberemo avgusta, saj ima takrat največ silicijevih spojin, ki blagodejno vplivajo na zdravje.

Njivska preslica in njena uporaba

Njivska preslica

Njivska preslica se že od nekdaj uporablja v ljudskem zdravilstvu, posebej se je izkazala pri zaustavljanju krvavenja, pa tudi pri zdravljenju težjih oblik bolezni ledvic in mehurja. Tako je nenadomestljiva pri takšnih in drugačnih krvavitvah, težavah z ledvicami in mehurjem, pa tudi pri ledvičnih kamnih. Odlično se obnese tudi pri poškodbah, gnojnih ranah ali ognojkih. Je tudi učinkovito sredstvo pri bronhialnih in pljučnih boleznih. To pa še ni vse: odpravlja tudi celulit ter pomaga pri mišičnih krčih.

Njivska preslica se že zelo dolgo uporablja tudi za odstranjevanje odpadnih snovi iz telesa. Njeno delovanje je namreč diuretično, poleg tega pa čisti tudi kri in razsluzi telo. Znana je po tem, da okrepi delovanje ledvic, saj blagi diuretični učinek lajša različna vnetja in okužbe sečil. Uporabljajo pa jo lahko tudi tisti, ki imajo težave z inkontineco in z močenjem postelje. Njivska preslica poleg vsega tega znižuje tudi krvni tlak ter lajša težave s pojavom krčnih žil. Kremenčeva kislina v njivski preslici krepi in celi pljučno tkivo, vpliva pa tudi na želodčne čire.

Njivska preslica vsebuje koristne minerale, ki pomagajo tudi pri krhkih in lomljivih nohtih, odpravljajo bele pike na nohtih. Kremenčeva kislina v njivski preslici skrbi za gradnjo kosti, zavira pa njihovo razgradnjo. Njivska preslica se lahko pohvali tudi z antibakterijskim in antiseptičnim delovanjem. Pripišemo pa ji lahko tudi antioksidativno delovanje.

Njivska preslica – čaj

Njivska preslica se pogosto uporablja za pripravo čaja, ki ga pijemo v primeru pljučnih obolenj ali težav z ledvicami, pri okuženih sečilih, težavah s slabokrvnostjo in tako naprej. Čaj pripravimo tako, da čajno žličko posušene njivske preslice 5 minut kuhamo v skodelici vode. Nato počakamo 15 minut, da se čaj ohladi. Precedimo in pijemo po požirkih. Spijemo lahko 2 do 4 skodelice čaja na dan.

Njivska preslica – tinktura

Njivska preslica se uporablja tudi za pripravo tinkture, s katero poskrbimo za nego in zdravljenje lasišča, saj poskrbi za bolj močne lasne korenine, spodbuja rast las, odpravlja nezaželen prhljaj, preprečuje pa tudi izpadanje las. Tinkturo uporabljamo tako, da 4 kapljice zmešamo z dvema žlicama oljčnega olja. S pripravljeno mešanico masiramo lasišče 10 minut. Postopek ponovimo večkrat tedensko.

Tinkturo pa pripravimo po naslednjem receptu. Potrebujemo 10 g sveže njivske preslice, ki jo namočimo v žganje ali etilni alkohol. Stekleničko postavimo na sonce oziroma toplo mesto za 14 dni. Vsebino vsak dan pretresemo, po 14 dnevih lahko tunkturo precedimo in jo pričnemo uporabljati.

Njivska preslica – tonik

Njivska preslica vsebuje veliko minerala mladosti, se pravi silicija, zato pomlajuje tkiva in kožo. Zato lahko iz nje pripravimo tudi tonik, ki deluje proti gubam. To storimo tako, da žlico suhe njivske preslice 10 minut kuhamo v 2,5 dl vode. Tonik precedimo ter ga uporabljamo zvečer, pred nanosom nočne kreme.

Njivska preslica – kopeli

Njivska preslica

Kopel iz njivske preslice se še posebej priporoča jeseni, ko želimo okrepiti telo za zimo. Predvsem tako kopel priporočamo vsem, ki imajo mrzle roke in noge, tistim, ki se veliko potijo v roke in noge, tistim, ki imajo neredno ali močno menstruacijo, vneto prostato, ledvice, mehur. Kopel njivske preslice pospešuje tudi znojenje, zato se iz telesa izločijo različni strupi.

Kako si pripravimo sedečo kopel? 100 g njivske preslice dodamo v 3 litre hladne vode in pustimo stati čez noč. Naslednji dan to tekočino zavremo in pustimo vreti 10 minut. Nato tekočino precedimo v kad in dolijemo vročo vodo. V tej kopeli se namakamo približno 20 minut. Še mokri se zavijemo v brisačo in se spotimo še v postelji.

Njivska preslica – obkladki

Obkladke pripravimo tako, da do dve pesti posušene njivske preslice položimo v cedilo in prelijemo z vročo vodo. S tem smo zelišče zmehčali. Položimo ga na kos blaga, zavijemo, in položimo na obolelo mesto. Povijemo s prozorno folijo za živila in pustimo, da obkladek deluje čez noč.

Pripravila: Monika Mrše

bee queen
kobra
Njeno veličanstvo: njivska preslica
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.