• C Novo mesto
 • 05:20
 • Sob, 13.08.2022

Okužba z RSV in kako jo preprečiti

RSV je kratica za respiratorni sincicijski virus, ki se pojavlja v hladnejših dnevih leta. Njegova sezona traja vse od jeseni preko zime in vse tja do zgodnjih pomladnih dni. RSV velja za najpogostejšega povzročitelja prehladnih obolenj in brohiolitisa pri dojenčkih in mladih otrocih. Prav zaradi tega in strahu pred razvojem hujšega poteka bolezni je potrebno vedeti kako zmanjšati možnosti za okužbo z respiratornim sincicijskim virusom. Poleg odgovora na to vprašanje, najdete tudi nekaj drugih najpogostejših vprašanj o okužbi z RSV.

Kaj točno je RSV?

Respiratorni sincicijski virus je zelo pogost povzročitelj okužb dihal pri otrocih in dojenčkih. Ste vedeli, da se kar sedemdeset odstotkov dojenčkov okuži z RSV v prvem letu življenja in da je do konca svojega drugega leta okužen že skoraj vsak? Veliko strahu zaradi okužb, ki jih povzroča RSV, nastane zaradi možnosti razvoja hujših poškodb.

Kako lahko opazimo okužbo z RSV?

Sami znaki okužbe so lahko različni, predvsem se razlikujejo po stopnji okužbe in resnosti. Sprva se lahko kažejo kot prehlad in tako vključujejo povišano temperaturo, izcedek iz nosu in druge znake, ki bi jih opazili tudi pri prehladu. V kolikor se virus razširi tudi v pljuča, se lahko okužba kaže tudi z drugimi znaki. To so najpogosteje kašelj, oteženo dihanje, sopenje, pohitreno dihanje, dihalni premori in pomodrovanje. Nekateri primeri se pokažujejo tudi s težjo okužbo oziroma potekom, ki se pokaže z okužbijo pljuč in podobnimi respiratornimi težavami. V nadaljevanju najdete znake težje okužbe z RSV.

Težja okužba z RSV:

 • Kašelj, ki je neprekinjen
 • Stokanje, sunkovito in hitro dihanje
 • Apatičnost, poleževanje, mirnost, pogosto spanje in nezainteresiranost
 • Premalo uživanja hrane in pijače
 • Zmanjkovanje zraka med govorjenjem
 • Cianoza ustnic in nohtov – pomodrovanje

Bolezen običajno traja od enega do treh tednov. V tem času bolnik virus tudi izloča in je pomembno, da se tudi po nekaj dneh po normalizaciji stanja držite ukrepov. Tudi več tednov ali mesecev po okužbi se lahko pojavijo posledice in simptomi virusa, kjer so najpogostejši prav dražilci dihalnih poti in posledično kašljanje.

Vse pomembne informacije o okužbah z RSV

Vse pomembne informacije o okužbah z RSV

Pri komu je okužba z RSV najpogostejša?

Kot smo omenili, je okužba z RSV najpogostejša pri dojenčkih in mlajših otrocih. Prav pri dojenčkih je največja nevarnost težjega poteka, čeprav pri večini povzroči blažjo obliko prehlada. Tako dojenčki kot starejši pa lahko zbolijo za najtežjo obliko, a so nekateri veliko bolj nagnjeni k obolenju. Predvsem nevarno je za prezgodaj rojene otroke in tiste z dihalnimi težavami.

Nikakor ne smemo pozabiti na starejše, kjer lahko virus povzroča pljučnice in hujše poteke. V večji nevarnosti so tudi odrasli s kroničnimi srčnimi in pljučnimi bolezni.

Se lahko RSV prenaša?

Da, opisani virus se zlahka prenaša. Okužba je pogostejša na lokacijah z veliko ljudi (vrtci, šoping centri, šole, javni prevoz,..). Okužba je možna nevede, prav tako se to navezuje na prenašanje virusa. RSV se prenaša s telesnim stikom z okuženo osebo, kašljanjem, kihanjem in dotikom okuženega predmeta, kjer lahko virus preživi več ur. Prav zaradi vsega tega je ključno, da posežemo po določenih ukrepih za zmanjševanje okužbe.

Inkubacijski čas običajno znaša med dvemi in šestimi dnevi. Inkubacija pomeni čas od prenosa do izbruha bolezni. Še vedno pa to ne pomeni, da ne bo prišlo do izjem in posledičnih dodatnih skrbi ali popolne odsotnosti le teh. V kolikor ste bili v stiku z nekom, ki je zbolel za RSV oziroma je bil v stiku vaš otrok, je najbolje, če ste pripravljeni na pojav znakov.

Kako preprečiti RSV oziroma zmanjšati možnost okužbe?

Gre za zelo nalezljiv virus s katerim lahko pridejo v stik tudi starejši in ni omejen le na otroke. Širi se s kašljanjem, stikom in kihanjem, zato je izjemnega pomena preprečevanje okužbe in širjenja virusa. Večina preprečevanja okužbe je enaka osnovni higieni pri prehladu in racionalnemu razmišljanju, ki ga je težje Kako to storimo?

 • Umivajte si roke z milom in toplo ali vročo vodo
 • Če imate znake bolezni (kihanj, vročina) ne poljubljajte otrok, saj jih lahko okužite
 • Dojenčku naj se otroci z bolezenskimi znaki ne približujejo
 • Osebe naj se otrokom ali dojenčku ne približajo, če imajo znake okužbe
 • Ne hodite v prostore z veliko ljudi
 • Ne jemljite otrok ali dojenčka s seboj v vrtce, trgovine, srečanja
 • Do drugega mesca starosti je odsvetovano obiskovanje
 • Ne kadite v svojem domovanju in bližini otrok
 • Če imate novorojenčka, naj starejši otroki ne hodijo v vrtec

Kdaj najpogosteje zbolimo za RSV?

Ker gre za virus, ki vpliva na dihalne poti, se okužbe najpogosteje pojavljajo v hladnejših dnevih leta. Največ okužb je zabeleženih od decembra do februarja, a se pojavlja tudi v drugih mesecih zato pozornost ni nikoli odveč. Na okužbo z virusom RSV vplivajo tudi drugi dejavniki, ki smo jih v prejšnjih odstavkih že omenili. Vsekakor se je potrebno na hladnejše mesece pripraviti s toplejšimi oblačili, ogrevanjem in pazljivostjo pri telesnih aktivnostih.

Kako zdravimo RSV?

Zdravljenje RSV poteka simptomatsko. To pomeni zdravljenje simptomov, ki so posledica okužbe. Po diagnozi okužbe bo potrebno zdraviti vse simptome, ki so se pojavili oziroma se bodo. Pripravljeni bodite na zniževanje vročine, zadostno pitje vode in tekočin in čiščenje nosu. V kolikor se razvijejo hujši znaki, ki jih ne boste uspeli nadzorovati, bo treba obiskati zdravnika. Ta bo pripisal določena zdravila ali pa v primeru težjega poteka poskrbel za drugačno zdravljenje. Dodajanje kisika, dodajanje tekočine ali drugi potrebni načini zdravljenja simptomov.

Kakšno je stanje RSV v Sloveniji v letu 2021?

Vsako leto NIJZ spremlja statistiko okužb z respiratornim sincicijskim virusom. V zadnjem tednu novembra (22. 11. do 28. 11.) je bilo testiranih 523 bolnikov, od tega pa jih je bilo 23 pozitivnih. V sliki spodaj si lahko ogledate statistiko testov in okužb z RSV v sezoni 2021/2021. Podatke so sporočali NLZOH Ljubljana, NLZOH Celje, NLZOH Koper, NLZOH Kranj, NLZOH Maribor, NLZOH Novo mesto in Splošna bolnišnica Jesenice.

Tudi letos je potrebno biti pozoren na okužbe z RSV in poskrbite za naše zdravje in zdravje vseh okoli nas.

Statistika okužb in testov za RSV v sezoni 2020 2021

Statistika okužb in testov za RSV v sezoni 2020 – 2021 v državi Sloveniji

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

nakupovanje
mkt sevnica