• C Novo mesto
  • 07:08
  • Tor, 21.09.2021

Srčno popuščanje – kako ga pravočasno prepoznati?

Srčno popuščanje je bolezen, ki se je pogosto ne prepozna pravočasno, zaradi tega so posledice lahko še toliko hujše. Običajno se pojavi pri starejših ljudeh, saj v starostni skupini nad 80 let prizadene že vsako drugo osebo. Ni pa redkost tudi pri mlajših. Že po 40. letu se z njo sreča en posameznik na pet ljudi.

Pri srčnem popuščanju gre za to, da srce ni zmožno več črpati skozi telo dovolj velike količine krvi. Zato so notranji organi slabše preskrbljeni s kisikom in hranilnimi snovmi, ki jih potrebujejo za optimalno delovanje. Ker prekrvavitev organov ni optimalna, se na to telo odzove na različne načine. Ti so sprva koristni, kasneje pa škodljivi in se zaradi njih delovanje srca še poslabša.

Zakaj pride do srčnega popuščanja? Običajno se pred njim pojavijo koronarna srčna bolezen, visok krvni pritisk, redkeje pa tudi napaka na srčnih zaklopkah. Če bi radi zmanjšali možnost za pojav te bolezni, potem lahko veliko naredite že s preventivo. Ta vključuje prenehanje s kajenjem, ohranjanje optimalne telesne teže (debelost poveča tveganje za nastanek srčnega popuščanja), redna telesna aktivnost, izogibanje pitju alkohola in skrb za to, da raven holesterola ostaja v mejah normale.

Kako vemo, da gre za srčno popuščanje?

Obstajajo določeni znaki, ki nam pomagajo, da prepoznamo srčno popuščanje v začetnih fazah. Sem spadajo oteženo dihanje, že pri manjših naporih je bitje srca zelo intenzivno, poveča se potreba po uriniranju ponoči, okončine lahko postanejo hladne. Pogosto pride tudi do otekanja gležnjev, ustnice, ušesa in nos lahko postanejo modrikaste barve. Pogosto se pridruži tudi kronični kašelj. Ta je še posebej izrazit pri fizičnih naporih.

Če ste ugotovili, da imate te znake, potem nemudoma poiščite zdravniško pomoč! Pravočasno prepoznavanje bolezni namreč zmanjša možnosti uspešnega zdravljenja. Ob nezdravljenem srčnemu popuščanju se zmanjša zmožnost posameznika za telesne napore, zaradi česar se kakovost njegovega življenja lahko bistveno poslabša. Nadaljnje napredovanje bolezni ima lahko hude posledice. V skrajnem primeru lahko pride celo do odpovedi srca.

Možnosti zdravljenja bolezni

Srčno popuščanje lahko zdravimo na različne načine. Na splošno se uporablja naslednje metode: sprememba načina življenja, jemanje zdravil in operativni posegi.

srčno popuščanje 1

Srčno popuščanje prizadene predvsem starejše.

Sprememba načina življenja je bistvenega pomena, da se lahko situacija začne obračati na bolje. Pomembno je, da se vsebnost soli v zaužiti hrani čim bolj zmanjša, da se začne posameznik redno ukvarjati z zmerno telesno vadbo. Pozornost je treba nameniti ohranjanju optimalne telesne teže. Smiselno se je takoj odpovedati škodljivim navadam, kot so pitje alkohola in kajenje. Ustrezna zdravila bo predpisal zdravnik. Pomembno je, da jih pacient redno jemlje. Med operativne posege štejemo transplantacijo srca ali vstavitev začasne pomožne črpalke. Ena novejših metod zdravljenja je presaditev matičnih celic, s čimer lahko pride do delne obnovitve srčne mišice. Srce se sicer že v naravnem stanju obnavlja. Vendar pa s to metodo dosežemo, da se proces odvije še hitreje.

Ključno je pravočasno prepoznavanje bolezni

Pri srčnem popuščanju ne gre za neozdravljivo bolezen. Je pa bistvenega pomena, da to težavo pravočasno prepoznamo. Le tako je lahko zdravljenje tudi uspešno. Ko začne bolezen napredovati, je situacija čedalje hujša in posamezniku povzroča veliko trpljenje. Dobro je tudi, da se bolniki s srčnim popuščanjem povežejo med sabo in si izmenjajo izkušnje z boleznijo in kaj jim je pomagalo, da se je stanje izboljšalo.

Pri človeku s srčnim popuščanjem se lahko zgodi, da ponoči ne more dihati, kar mu lahko predstavlja zelo veliko stisko. Ima težko sapo in občutek dušenja. Posamezniki, ki se soočajo s takimi težavami, morajo pomisliti na možnost, da njihovo srce ne deluje več tako kot bi moralo.

Včasih zdravljenje ni uspešno

Po podatkih strokovnjakov pri približno 20 odstotkov bolnikov s srčnim popuščanjem zdravljenje ni uspešno oziroma kljub njemu ne pride do bistvenega izboljšanja.

Tudi tisti, ki so bolezen več ali manj uspešno pozdravili, bi se morali zavedati, da morajo slog življenja prilagoditi temu, da so se enkrat srečali s srčnim popuščanjem in biti pozorni na to, da se situacija ne bi več ponovila. Prav zato je nujno redno obiskovanje zdravnika, ki bo lahko spremljal bolnikovo stanje in ugotovil, če se slučajno spet poslabšuje.

srčno popuščanje 2

Ključno je zgodnje prepoznavanje srčnega popuščanja.

Previdnost je potrebna tudi pri jemanju zdravil, ki so namenjeni zdravljenju srčnega popuščanja. Številni pacienti kmalu po jemanju zdravil opazijo, da se jim stanje izboljšuje. Vendar pa takrat še zdaleč ni pravi čas za opustitev zdravil. Vendar je treba z jemanjem nadaljevati še nekaj časa, da se stanje res uredi.

Možnosti za preživetje bolnikov s srčnim popuščanjem vsako leto večje

Po zaslugi čedalje bolj izpopolnjenega načina zdravljenja srčnega popuščanja čedalje več pacientov bolezen premaga in lahko živi naprej. Je pa umrljivost bolnikov s to diagnozo še vedno precej velika. Pet let po postavitvi diagnoze namreč živi le še polovica obolelih.

Če torej imate katerega od zgoraj navedenih simptomov, se hitro zglasite pri svojem zdravniku, da preveri, če ne gre slučajno na to bolezen. Zdravnik bo stanje preveril z ultrazvokom srca. Tudi če bo rezultat negativen, možnost srčnega popuščanja še ni čisto izključena. Je pa zelo majhna.

Vsekakor tako kor pri vseh boleznih velja, da je dobro poskrbeti za preventivo. Veliko bolje kot zdraviti kasnejše posledice. Seveda so dejavniki v življenju, na katere nimamo vpliva. pri srčnem popuščanju je nekaj lahko že genski faktor, vplivi okolja, v katerem živimo, stresa pri delu. Vendar pa je vedno možno narediti kaj, da izboljšamo izhodiščno stanje.

Čim večkrat na teden torej načrtujte rekreacijo. Ta naj bo zmerna, vendar taka, da se boste po njej nekoliko utrudili. Najbolje je, če gre za rekreacijo v naravi. Saj boste tako telo napolnili s svežim kisikom. Pomembna je tudi zdrava prehrana in da ta vsebuje čim manj škodljivih maščob. V jedilnik vključite čim več sadja in zelenjave. Skušajte se izogniti stresu, delajte stvari, ki vas veselijo in poskrbite za sproščanje. Tako boste naredili veliko za preventivo, da do srčnega popuščanja sploh ne bi prišlo.

Nadlani.si, FOTO: Pixabay

Srčno popuščanje – kako ga pravočasno prepoznati?
1 od 2
Pixabay
zdravniški pregled
Pixabay
držanje za roke, starost
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.